"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Βρυξέλλες: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε μονομερείς ενέργειες»Συναγερμός σε Ευρώπη και αγορές για «ελληνικό ατύχημα» – Πόλεμος δηλώσεων, μπαράζ δημοσιευμάτων


EVROGENARIΒρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και εταίροι διαμηνύουν με απόλυτη σαφήνεια στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν γίνει κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, ενώ προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μονομερείς ενέργειες.
Το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες θυμίζοντας την περίοδο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012.
Στην έδρα της Κομισιόν δεν κρύβουν την ανησυχία τους επισημαίνοντας ότι η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε η πολιτική κρίση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα, που μόλις βγαίνει από μια ύφεση έξι ετών, αλλά και για την Ε.Ε., η οποία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ορατής πλέον απειλής του αρνητικού πληθωρισμού.
Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις ηγετών, κυβερνήσεων και κοινοτικών αξιωματούχων μπορεί να προκύπτει μια κακοφωνία ως προς το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, το λεγόμενο Grexit, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ουσία του προβλήματος, οι απόψεις ταυτίζονται και έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, κανένας εταίρος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες που θα ξεφεύγουν από τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο των Μνημονίων. Μάλιστα, μεταξύ αυτών ήταν και ο φιλικά προσκείμενος στη χώρα μας, Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση που θα προκύψει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ, η Κομισιόν επισημαίνει το αυτονόητο, δηλαδή ότι η συνθήκη δεν προβλέπει διάσπαση της ευρωζώνης, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που επέλθει ρήξη μεταξύ των εταίρων και μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κομισιόν παραμένει στη θέση της, όπως είχε εκφραστεί στις 29 Δεκεμβρίου από τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος είχε δηλώσει ότι «μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών αρχηγών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιώδης, ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει ξανά εντός της ευρωζώνης».
Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα γίνει την προσεχή Κυριακή μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Σουλτς κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αναμένουν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θεωρώντας ότι κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα και επιπλέον, όπως είπε, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος θα χρειαστεί να βρει εταίρο για μια κυβέρνηση συνασπισμού και σήμερα δεν βλέπει κάποιον που θα αποδεχόταν τις ριζοσπαστικές θέσεις του.
Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής υπογράμμισε επίσης ότι ο ίδιος δεν μπορεί να διακρίνει ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα, ενώ αποκάλυψε πως του έχει ήδη πει πολύ καθαρά ότι μια μονομερής στάση πληρωμών θα συνεπαγόταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, σε εκδήλωση που έγινε χθες στην Ευρωβουλή, αφού ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να υποδείξει στους Ελληνες ποιον θα ψηφίσουν, πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το Grexit δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη. Οπως είπε, με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη-μέλη ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ θα κόστιζε: 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και μεταξύ 66 και 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η εναλλακτική δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s