"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο, ψηφίζεται την Πέμπτη


BoulineoΣτη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το κείμενο του τρίτου μνημονίου, στο οποίο κατέληξαν η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν σχεδόν 22 ώρες (ξεκίνησαν στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8:30 σήμερα το πρωί) με τις δύο πλευρές να καταλήγουν στη συμφωνίας και να απομένουν μόνο μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της τις επόμενες ώρες.

«Υπάρχει λευκός καπνός. Η συμφωνία κλείδωσε» ανέφερε κυβερνητική πηγή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς στις 8:35 π.μ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα «κόκκινα δάνεια» και την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να μη ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι: Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.

Αποχωρώντας από το ξενοδοχείο «Hilton» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά, μια-δυο πολύ μικρές λεπτομέρειες (σ.σ. απομένουν) για τα προαπαιτούμενα».

Ακολούθως τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Σταθάκης μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό.

Επιστολή Τσίπρα σε Κωνσταντοπούλου

O πρωθυπουργός έστειλε την Τρίτη το μεσημέρι στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, την παρακάτω επιστολή, ζητώντας τη σύγκληση της Ολομέλειας την Πέμπτη:

«Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.

Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου».

Σε δύο άρθρα η ψηφοφορία

Αύριο θα τεθεί ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Κοινοβουλίου, ενώ την Πέμπτη θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Σημειώνεται ότι η Βουλή είναι κλειστή έως τις 16 Αυγούστου, αλλά η απόφαση για την επαναλειτουργία της ανήκει στη Διάσκεψη των Προέδρων, τα μέλη της οποίας βρίσκονται ήδη επί ποδός για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ενεργοποίησή τους από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το κείμενο θα απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα.

Την Παρασκευή η επικύρωση από το Eurogroup

Στις 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να προχωρήσει η ψήφιση της συμφωνίας από Κοινοβούλια της ευρωζώνης και να δοθούν εν συνεχεία τα χρήματα για την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Τη συμφωνία θα ακολουθήσει η πρώτη κεφαλαιακή ένεση ύψους 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες και προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει τα stress tests, κάτι που θα χαλαρώσει τα capital controls.

Παρέμβαση Τσίπρα προς Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Σουλτς

Με στόχο να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα, καθώς αυξάνονταν οι δηλώσεις, κυρίως από το Βερολίνο για «συμφωνία -γέφυρα», ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχε χθες το απόγευμα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει το «επιχειρηματικό μοντέλο» που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια.

«Συζητάμε για ένα πρόγραμμα τριετές και πρέπει να διαπραγματευθεί με κάθε λεπτομέρεια«, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Πρέπει να είναι πειστικό γιατί δεν είναι μόνο για (την πληρωμή) τις 20 Αυγούστου, δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση κονδυλίων που θα διευκολύνει τον προϋπολογισμό αλλά πάνω απ’ όλα πώς η Ελλάδα θα κερδίσει χρήματα τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή ποιο θα είναι το επιχειρηματικό μοντέλο», πρόσθεσε ο ίδιος. πηγη

Σχολιάστε