"Greek National Pride" blog

Κυβερνητική πηγή για εκλογές: Δεν συνεχίζουμε ως κυβέρνηση μειοψηφίας Το αν οι εκλογές προκηρυχθούν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο εμπιστοσύνης


MAXIMOTRSIPRASΔεδομένες είναι πλέον οι πρόωρες εκλογές σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, με μόνο ερώτημα να αποτελεί πια η ημερομηνία προκήρυξής τους. «Έχει κριθεί το θέμα των εκλογών, δεν θα συνεχίσουμε ως κυβέρνηση μειοψηφίας…» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ κυβερνητική πηγή. «Πέραν του ηθικού υπάρχει και το πολιτικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Το αν οι εκλογές προκηρυχθούν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τέλη Οκτωβρίου. Αν όχι, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, οι εκλογές θα διεξαχθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

«Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα μας στηρίξει… Αυτό θα έπληττε την αξιοπιστία της» σημείωναν από την κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου για τη στάση των διαφωνούντων είναι ότι θα επιλέξουν το «παρών» ή την «αποχή», ωστόσο η Πλατφόρμα αρνείται να ξεκαθαρίσει τη στάση της, κάνοντας λόγο για εκβιασμό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη υπογράφεται η συμφωνία με τον ΕSM και ψηφίζεται από τη γερμανική Βουλή, με τον πρωθυπουργό να έχει από την Πέμπτη μπαράζ επαφών με κυβερνητικά στελέχη για να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών.

Η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θέλει ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι τριήμερη και μπορεί να ξεκινήσει δύο μέρες μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, ενώ η κυβέρνηση χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 300 παρόντες βουλευτές 151 ψήφοι, αν είναι λιγότεροι παρόντες νομοθέτες, η κυβέρνηση χρειάζεται τις μισές ψήφους συν μια (λχ. 260 – 131), αν όμως είναι μόνον 200 βουλευτές παρόντες (αν αποχωρήσει κάποιο κόμμα από τη διαδικασία) τότε οι 120 ψήφοι είναι το ελάχιστο όριο.

πηγη

Σχολιάστε