"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος / Πολιτισμος

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου


pan_607_404_577_324

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία 351-400 πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 από τους Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, “όσον αφορά στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται στις θέσεις 172-197 και κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει πετύχει ψηλότερη θέση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου”.

Tο μοναδικό που βρίσκεται στην ίδια ομάδα κατάταξης είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με το Πανεπιστήμιο Κύπρου όμως να υπερέχει σημαντικά σε δύο από τα πέντε βασικά κριτήρια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης να υπερέχει στις ετεροαναφορές για το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο (Citations).

Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που η κατάταξη περιλαμβάνει τα 800 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, αφού μέχρι πέρσι δημοσιεύονταν τα 400 καλύτερα.

Σε δήλωσή του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, τόνισε ότι “πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση στα λίγα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της, φοιτητές, απόφοιτους, διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό”.

“Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο αξίζει να γιορτάσουμε, συνεχίζοντας συνάμα να εργαζόμαστε μεθοδικά και με σταθερά βήματα, προσηλωμένοι στο τετράπτυχο γνώση, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα”, είπε ο Πρύτανης.

Ανέφερε πως “ τα καλύτερα είναι μπροστά μας” και αυτό επειδή, “στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η κορυφή, δηλαδή τα πρώτα 200 του κόσμου” και προς το σκοπό αυτό, “δημιουργούμε τις υποδομές, συνεχίζουμε να προσελκύουμε αξιόλογο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, μπορούμε ακόμη καλύτερα”.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “χρειαζόμαστε το νομικό πλαίσιο που θα απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του οργανισμού μας και θέλουμε την πολιτεία αρωγό στις προσπάθειές μας γιατί ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα ίδρυμα που θα τον κάνει υπερήφανο στην επιστήμη, την ανεξάρτητη σκέψη και τον ελεύθερο, ορθό λόγο”.

“Αισθάνομαι ότι σ’ αυτή την πορεία και σε αυτό το μεγάλο στοίχημα – στοίχημα όχι μόνο για τους εαυτούς μας και το ίδρυμά μας, αλλά και για τη χώρα μας – η πολιτεία και η κοινωνία είναι μαζί μας. Είναι μαζί μας οι πιο σύγχρονες δυνάμεις του τόπου μας”, είπε καταλήγοντας.

Η “Times Higher Education World University Rankings” δημοσιεύεται για 12 συνεχόμενα έτη και θεωρείται μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος.

Τα αποτελέσματά της αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις, πολιτειακούς αξιωματούχους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ανά το παγκόσμιο.

Το μοντέλο αξιολόγησης που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί αυστηρά πρότυπα και σταθμισμένα κριτήρια για όλους τους τομείς της αποστολής των Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται 13 δείκτες επίδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς: Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση σε νεότερη Έρευνα (Ετεροαναφορές), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία, και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική.

Τα στοιχεία συλλέγονται, τόσο από μετρήσιμους δείκτες, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται ανάμεσα στα 351-400 κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για τη χώρα μας, αλλά και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο κατάφερε σε μόνο 25 χρόνια λειτουργίας να βρεθεί ανάμεσα στους οργανισμούς που υπηρετούν την επιστημονική αριστεία, καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s