Παυλόπουλος-Πούτιν: Προσπάθεια υλοποίησης των συμφωνιών Ελλάδας-Ρωσίας Στην Αθήνα ο Πούτιν με εννέα υπουργούς για επενδύσεις σε ενέργεια – μεταφορές – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Λίγο μετά τις 17:30 η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου Προέδρου έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπό τους ήχους του ύμνου της Ρωσίας.
Παρόντες στη συνάντηση Παυλόπουλου – Πούτιν, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.
«Κύριε πρόεδρε σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον σύντομο διάλογο τους μπροστά στις κάμερες. «Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας και την Ευρώπη. Η εμβέλεια της χώρας σας μου επιβάλει να κάνω δύο επισημάνσεις.
«Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας και θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή σας στο Αγιον Ορος. Η Ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες» ήταν η πρώτη επισήμανση του ΠτΔ.
«Επίσης θέλω να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή μας η στενή συνεργασία Ρωσιας-ΗΠΑ -ΕΕ για να δοθεί οριστικώς τέρμα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, αλλά και το ISIS… Κύριε Πρόεδρε καλωσορίσατε στην χώρα μας, η επίσκεψή σας είναι το επιστέγασμα και η κορύφωση της φιλίας των χωρών και των λαών μας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία της Ελλάδας για την πρόσκληση» σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πουτιν. «Ολοι διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και την διεθνή ασφάλεια. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία έχουμε στην Ελλάδα. Σε μια χώρα με την οποία διατηρούμε βαθιές, διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις. Στην επίσκεψή σας στη Ρωσία ανακοινώσαμε την έναρξη του έτους Ρωσίας Ελλάδας. Τώρα θα δούμε πως προχωράνε οι εκδηλώσεις του έτους. Εχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας… Είμαι ευγνώμων που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Αγιον Ορος. Πρέπει να στηρίξουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Μετά τον Μάρτιο ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Στόχος να προχωρήσουμε σε συνεργασία και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους».
Η άφιξη Πούτιν στην Ελλάδα
Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς εφτασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30.
Ο ρώσος πρόεδρος κατέβηκε μόνος του από το αεροσκάφος.Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναχώρησε από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα. πηγη