"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Μπορεί να χαθεί και το 2017 εκτιμά ο Ακιντζί


moystafa_akintziΔεν έχει καμία σχέση το δημοψήφισμα στην Τουρκία με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν αναχωρήσει από τα κατεχόμενα για να μεταβεί στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. Έπειτα από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων και τις προσπάθειες των τελευταίων 22 μηνών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλά «κατά τρόπο απαράδεκτο», ανέφερε ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο μέσα στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επανέναρξη θα καθυστερήσει αν η ε/κ πλευρά δεν διορθώσει το λάθος της και σε αυτή την περίπτωση θα χαθεί και το 2017. Όπως είπε, η τ/κ πλευρά δεν αναμένει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όμως δεν μπορεί να κάνει μόνη της βήματα. Και η ε/κ πλευρά πρέπει να κινηθεί, είπε, προσθέτοντας ότι Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να συνδράμουν. Η ε/κ πλευρά πρέπει να δει ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταστούν δυσκολότερες την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω της προεκλογικής περιόδου, συνέχισε και είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο.

Είναι αρετή να διορθώνεις τα λάθη σου

Οι Τ/κ έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία και είναι φυσικό αυτές να συνεχιστούν, είπε, πρόσθεσε όμως ότι ενώ στην τ/κ πλευρά υπάρχει μια «διαδικασία πειθούς» με την Άγκυρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης «έτρεξε» στην Αθήνα – κατά την έκφρασή του – πριν δοθεί ημερομηνία για την πενταμερή στο Μον Πελεράν.

Δεν θέλουμε η διαδικασία να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια, αλλά κάθε πλευρά θα πρέπει να αξιολογήσει τη στάση της και να διορθώσει τα λάθη της, κάτι που σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, αποτελεί αρετή. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε εξάλλου πως η Τουρκία δεν έχει απαιτήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις. Έκανε λόγο για προσπάθειες που έχουν στόχο να εμφανιστεί η τ/κ πλευρά ως αυτή που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μεταβεί στο Πακιστάν, ενώ όπως είπε, η συνάντηση ήταν προκαθορισμένη. Αν και, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει κανέναν για τις επισκέψεις του, ωστόσο κατά τον προγραμματισμό των συναντήσεων των ηγετών ενημερώθηκαν τόσο η ε/κ πλευρά, όσο και ο ΟΗΕ για τη μετάβασή του στο Ισλαμαμπάντ.

Υποτιμάται η αντίδραση της τ/κ πλευράς

Είπε επίσης ότι παρακολουθεί μετά λύπης τη διαδικασία μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και παρατήρησε ότι δεν γίνονται προσπάθειες ακύρωσης της απόφασης, παρά μόνο υποτιμάται η αντίδραση της τ/κ πλευράς. Πρόσθεσε ότι η λύση είναι σημαντική για την τουρκική και την τ/κ πλευρά ενώ αναφερόμενος στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι αν και απευθύνονται στον Τ/κ ηγέτη, εντούτοις γίνονται για να ικανοποιήσουν την εκκλησία και τους «απορριπτικούς».
Υπενθύμισε τέλος ότι το ψευδοκράτος συμμετέχει στο Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας με το καθεστώς παρατηρητή, υπό την ονομασία «τουρκικό κράτος της Κύπρου», ενώ στο Πακιστάν μεταβαίνουν επίσης ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Σουνάτ Ατούν. Ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφει στα κατεχόμενα στις 3 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Τ/κ κόμματα καλούν Αναστασιάδη και Ακιντζί να επιστρέψουν στις συνομιλίες

Τα τουρκοκυπριακά κόμματα Ενωμένη Κύπρος (BKP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP), Νέα Κύπρος (YKP) και η συνδικαλιστική οργάνωση KTOS κάλεσαν τη Δευτέρα τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να άρουν τη στασιμότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Αντιπροσωπεία των κομμάτων και της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το ούτω καλούμενο προεδρικό στα κατεχόμενα και ανέγνωσαν δελτίο Τύπου με το οποίο καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.

«Απορρίπτουμε την ένωση και τη διχοτόμηση. Το μέλλον της Κύπρου είναι η ομοσπονδία. Η έκκληση μας στον κ. Ακιντζί είναι να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών αντί να μεταβεί στο Πακιστάν και προς τον κ. Αναστασιάδη να ελευθερώσει εαυτόν από τα φασιστικά στοιχεία, να σταματήσει να ενεργεί πεισματικά και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εποικοδομητικά για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που τις άφησαν», αναφέρθηκε στο δελτίο Τύπου.

Έτοιμος να επαναρχίσει τις συνομιλίες ο Αναστασιάδης

«Eίναι εμφανές ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, τα τουρκικά εσωτερικά θέματα έχουν επηρεάσει τα μέγιστα, να μην πω πλήρως, και τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του προέδρου της Δημοκρατίας να επαναρχίσουν ακόμη και αύριο οι συνομιλίες για το Κυπριακό, «ώστε αυτή όλη η δουλειά που έγινε και η πρόοδος που έγινε τους τελευταίους 20 μήνες να μην πάνε χαμένες και να υπάρξει αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν έχει διαφανεί οποιαδήποτε ένδειξη διάρρηξης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και το επαναλαμβάνω. Αν τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά αναζητά αφορμές για να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Και οι απαιτήσεις που έθεσε από τη Γενεύη και μετά, όπως η εφαρμογή των τεσσάρων διασυνοριακών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους πολίτες ήταν μια απαίτηση που ξεκάθαρα έδειχνε τη διάθεση της τουρκικής πλευράς απέναντι σε αυτό το γύρο των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας έναντι τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα τον Απρίλιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι εμφανές ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, τα τουρκικά εσωτερικά θέματα έχουν επηρεάσει τα μέγιστα, να μην πω πλήρως, και τις εξελίξεις στο τραπέζι των συνομιλιών». πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s