"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 34 ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ, Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ Δ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ (PHOTOS)


Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν Βολές Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και άσκηση επιθετικής ενέργειας, από την 34 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (34 Μ/Κ ΤΑΞ – «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ»). Η 34 η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Μ/Κ ΤΑΞ) μαζί με την 33 η επίσης Μηχανοκίνητη καθώς και την 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘΤ) αποτελούν τις στρατηγικές εφεδρείες του Δ’ Σώματος Στρατού.

“ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΕΙ” αναφέρει το ρητό που κοσμεί τον θυρεό της επίλεκτης 34ης ΜΚ/ ΤΑΞ. Σημαίνει πως κάποιος είναι ανίκητος και προέρχεται από τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος προκάλεσε αισθήματα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και πίστης στο ανίκητο του στρατού του (Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι κεφ. 14). Η 34ης ΜΚ/ ΤΑΞ συγκαταλέγεται στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, διαθέτει ευέλικτη δομή και είναι ιδιαίτερα ταχυκίνητη.

Όπως μας αναφέρει ο ταξίαρχος η διάρθρωση και η οργάνωση βασίζεται στους εγκεκριμένους από το Γενικό Επιτελείο Στρατού Πίνακες Οργάνωσης και Υλικού του Σχηματισμού. Στην παρούσα φάση διαθέτει:

  • Επιτελείο
  • Μονάδες Ελιγμού, οι οποίες διεξάγουν τις επιχειρήσεις
  • Μονάδες Υποστηρίξεως Μάχης, οι οποίες υποστηρίζουν τις Μονάδες Ελιγμού
  • Μονάδες Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας, οι οποίες εξασφαλίζουν την διοικητική μέριμνα για τις λοιπές Μονάδες

Πιο συγκεκριμένα, η δομή της 34ης Μ/Κ ΤΑΞ είναι η τυπική των μηχανοκίνητων ταξιαρχιών του ελληνικού στρατού. Ειδικότερα:

  1. Λόχο Στρατηγείου που περιλαμβάνει διοικητή, υποδιοικητή, επιτελάρχη, προσωπάρχη, υπασπιστήριο, επιτελικά γραφεία.
  2. Την 34η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων που με την σειρά της περιλαμβάνει τρείς ίλες καθώς και ίλη διοικήσεως.
  3. Τα 501 και 507 Μηχανοκίνητα Τάγματα. Οι μονάδες ακολουθούν τη βασική οργάνωση μηχανοκίνητου τάγματος που περιλαμβάνει: το επιτελείο της μονάδας, τους δύο Μηχανοκίνητους Λόχους, τον Λόχο Υποστηρίξεως και τον Λόχο Διοικήσεως. Κάθε μηχανοκίνητος λόχος διαθέτει τρείς μηχανοκίνητες Διμοιρίες και μια Διμοιρία Υποστηρίξεως. Κάθε μηχανοκίνητη Διμοιρία αποτελείται από τρείς Ομάδες μάχης, ενώ η Διμοιρία Υποστηρίξεως περιλαμβάνει τα αντιαρματικά MILAN, τα πολυβομβιδοβόλα 40 χιλ και τους όλμους 81 χιλ. Ο Λόχος Υποστηρίξεως Τάγματος διαθέτει όλμους των 4,2’’ ιντσών σε θωρακισμένα οχήματα (ΤΟΜΟ) και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα ΤOW II, καθώς και την Διμοιρία Αναγνωρίσεως με θωρακισμένα οχήματα VBL και την Διμοιρία Ελευθέρων Σκοπευτών. Η δομή της μηχανοκίνητης Ομάδας Μάχης περιλαμβάνει τον ομαδάρχη με G3A4, τον βοηθό ομαδάρχη με G3A3, δύο πολυβολητές με ΗΚ-11, έναν ακροβολιστή με G3A3 με διόπτρα, τρείς τυφεκιοφόρους με G3A3, τον αρχηγό πληρώματος ερπυστριοφόρου οχήματος, τον πολυβολητή ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ και τέλος τον οδηγό-ασυρματιστή.
  4. Την 208 Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού. Η Μοίρα περιλαμβάνει δύο πυροβολαρχίες με τρείς ουλαμούς των έξι στοιχείων καθώς και πυροβολαρχία διοικήσεως.
  5. Τον 34 Λόχο Αντιαρματικών. Ο λόχος αντιαρματικών περιλαμβάνει δύο διμοιρίες με στοιχεία M 901 TOW II ITV καθώς και
  6. Τον 34ο Λόχο Μηχανικού.
  7. Το 34ο Λόχο Διαβιβάσεων.
  8. Το 34ο Τάγμα Υποστηρίξεως.

Η εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των στελεχών της 34ης Μ/Κ ΤΑΞ. Το φάσμα της εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως είναι η συνεχής βελτίωση της φυσικής αντοχής, η ατομική τακτική, ο χειρισμός των οπλικών συστημάτων και των μέσων της μονάδας, βολές με τα όπλα που διαθέτει η μονάδα, γνώση του εδάφους και των ιδιαιτεροτήτων του χώρου της αποστολής, ναρκοπόλεμο, αγώνα σε κατοικημένους τόπους, επιχειρησιακή λειτουργία σε περιβάλλον ΠΒΧ, Τακτικές Ασκήσεις Μετά Στρατευμάτων όλων των κλιμακίων, ασκήσεις ετοιμότητας, καθώς και ασκήσεις επί χάρτου προκείμενου να διαπιστωθεί η άρτια εξοικείωση των στελεχών στις διαδικασίες οργάνωσης του πεδίου της μάχης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις νυχτερινές εκπαιδεύσεις, ώστε το προσωπικό να επιχειρεί την νύχτα με την ίδια αποτελεσματικότητα που επιχειρεί και την ημέρα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Παρακολουθώντας τη λειτουργία της μονάδας από κοντά θα λέγαμε ότι όλες οι δραστηριότητες χαρακτηρίζονται από το τρίπτυχο: παρατηρώ και εκτιμώ, ενεργώ γρήγορα και αποφασιστικά, ολοκληρώνω αποτελεσματικά.

Εξάλλου, αν μελετήσει κανείς το επιχειρησιακό περιβάλλον θα διαπιστώσει πως αυτές οι ενέργειες είναι οι βασικές για την πραγμάτωση της αποστολής. Πέρα από την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, βασικό στοιχείο της επιχειρησιακής δυνατότητας της ταξιαρχίας αποτελεί και το «δέσιμο του προσωπικού» ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό το «πνεύμα μονάδας», το οποίο για την 34η Μ/Κ ΤΑΞ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, κάτι που είναι ορατό από την στιγμή που κάποιος περνά την πύλη του στρατοπέδου της ταξιαρχίας.

Όπως προαναφέρθηκε η 34η Μ/Κ ΤΑΞ συγκαταλέγεται στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης που αποτελούν τις στρατηγικές εφεδρείες του Ελληνικού Στρατού. Με τον όρο στρατηγική εφεδρεία εννοούμε τις δυνάμεις εκείνες που ρίχνονται στην μάχη σε δεύτερο χρόνο και εκτελούν αντεπιθετικές ενέργειες με αντεπίθεση και υπέρβαση των φίλιων τμημάτων ή ακόμα δρουν ως δυνάμεις ενίσχυσης- κάλυψης των απωλειών των μονάδων πρώτης γραμμής.

Η 34η ταξιαρχία εκτός όμως από στρατηγική εφεδρεία του Δ’ Σώματος Στρατού αποτελεί και σχηματισμό που εμπλέκεται ενεργά στην άμυνα της Ηπείρου και της Μακεδονίας από τακτικές και ασύμμετρες περισσότερο απειλές. Άλλωστε σε προηγούμενους «ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ» διατάχθηκαν δυνάμεις να κινηθούν ταχύτατα και να αναλάβουν αποστολές ποικίλου ενδιαφέροντος.

Αποστολή των Μηχανοκίνητων Μονάδων και κατ’ επέκταση των τακτικών συγκροτημάτων είναι η εμπλοκή και καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων με την χρησιμοποίηση πυρός, κινήσεως και κρούσεως, σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα. Οι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό ευελιξίας (στο πεδίο της μάχης) και ισχύος πυρός. Οι μονάδες αρμάτων έχουν τις παρακάτω ικανότητες :

  1. Διεξαγάγουν επιχειρήσεις, που απαιτούν μεγάλη ισχύ πυρός, ευκινησία, προστασία θώρακος και ψυχολογική επίδραση.
  2. Επίθεσης ή αντεπίθεσης, υπό το εχθρικό πυρ.
  3. Καταστροφής εχθρικών Τεθωρακισμένων, δια πυρός. Υποστήριξη μηχανοκινήτων Μονάδων και Μονάδων Πεζικού δια πυρός, κινήσεως και ψυχολογικής επίδρασης.
  4. Παροχή υποστήριξης με πυρά.
  5. Διεξαγωγή επιχειρήσεων κάτω από συνθήκες περιορισμένης ορατότητας με τη χρησιμοποίηση συσκευών επιτηρήσεως.

Η πεμπτουσία του πολέμου των ελιγμών έγκειται στα Τακτικά συγκροτήματα αρμάτων- μηχανοκίνητου πεζικού. Οι ΕΜΑ των ΑΔΤΕ μαζί με τα Μηχανοκίνητα Τάγματα επιχειρούν από κοινού σχηματίζοντας τα λεγόμενα Τακτικά συγκροτήματα. Τα αρμάτα μάχης προσφέρουν μεγάλη ευκινησία, προστασία θώρακα και εύστοχα πυρά. Για να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς χρειάζονται ανοιχτά εδάφη και μεγάλα πεδία βολής.

Η επίσκεψη μας στην 34η ΜΚ/ ΤΑΞ μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το προσωπικό, από τα στελέχη μέχρι τους εφέδρους στρατιώτες εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση. Η εκπαίδευση έχει εμπλουτιστεί με νέα αντικείμενα ανεβάζοντας τον πήχη της δυσκολίας και τον βαθμό του ρεαλισμού στην εκπαίδευση. Η συνεχής τριβή με τα εκπαιδευτικά αντικείμενα έχει καταστήσει το αξιόμαχο της μονάδας γνωστό σε φίλους και εχθρούς. Λίγη ώρα πριν εγκαταλείψουμε το στρατηγείο της 34η ΜΚ/ ΤΑΞ μας είπε «τον Φεβρουάριο που η μονάδα ήταν επί δύο εβδομάδας εκτός στρατοπέδου, εκπαιδευόμασταν ακατάπαυστα σε σημείο που το προσωπικό να κοιμάται σχεδόν 4 ώρες το εικοσιτετράωρο και παρ’ όλα αυτά να η αποδοτικότητα του δεν έπεσε ούτε στιγμή».

πηγη

Σχολιάστε