"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΜΟΙ

Στόχος η τεχνική συμφωνία έως τη Δευτέρα


Δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών με το στόχο να καθορίζεται στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας έως την Δευτέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ο τελικός προγραμματισμός προβλέπει στις 22 Ιανουαρίου να έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων.

Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει ήδη η ανταλλαγή κειμένων για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για τις περισσότερες από τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, όπως η κινητικότητα και η αξιολόγηση.

Μόνη εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση των νέων γενικών διευθυντών και των διοικητικών γραμματέων των υπουργείων.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι σχετικές προκηρύξεις θα ολοκληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η τοποθέτηση των διοικητικών γραμματέων, στη θέση των γενικών γραμματέων προσδιορίζεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Για την αξιολόγηση του Δημοσίου, η κ. Γεροβασίλη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι το υπουργείο σχεδιάζει η όλη διαδικασία να γίνει από το 2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαχθεί το Δημόσιο από «άνωθεν» παρεμβάσεις και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου και όχι μνημονιακή υποχρέωση.

Συμφωνία στις 22 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έως το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων ενώ ο στόχος για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, παραμένει.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα αφορούν στον τομέα των υποδομών, όπως είναι το Κτηματολόγιο, τα μεταλλεία, κ.ά. Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, η πιο σημαντική εκκρεμότητα αφορά στην επιλογή, μέσω ΑΣΕΠ, γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα, οι συγκεκριμένες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί μεν τις διαβουλεύσεις, αλλά δεν μετέχει ενεργά, ζητώντας να μην βγουν οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκτός προγράμματος.

«Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος»

Για «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει δεσμευτεί μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, «θα συνεχίσει με τεχνική επάρκεια και υπευθυνότητα τη μεγάλη προσπάθεια για την διαμόρφωση των συνθηκών ώστε από τον Αύγουστο του 2018 να μην είναι αναγκαία η στήριξη του επίσημου τομέα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε από χθες ο νέος κύκλος επαφών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει και πλέον όλες οι πλευρές συντείνουν στο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία και να ενταθούν οι πολιτικές και τεχνικές συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό του προγράμματος».

Οι επόμενες μέρες

Την Πέμπτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πεδίο των δημοσιονομικών με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με αντικείμενο την πολιτική στον τομέα της υγείας και θα αρχίσουν στις 9.30.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια έχει ως εξής:

  • Στις 14.30, θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης

  • Στις 15.00, χρηματοπιστωτικά θέματα και το ζήτημα της αναπτυξιακής τράπεζας

  • Στις 18.00, τα δημοσιονομικά μεγέθη και η φορολογική πολιτική

Την Παρασκευή, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα των παρεμβάσεων στα επιδόματα αλλά και τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Την Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για το θέμα της πώλησης των λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ.  πηγη

Σχολιάστε