"Greek National Pride" blog / Εθνικά Θέματα / Σκόπια

Μήνυμα Νίμιτς στην πΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία


ΚΚάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και περιγράφοντας δύσκολες αλλά και αστείες στιγμές της διαπραγμάτευσης, ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, αναφέρεται στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Σε συνέντευξή του στο βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight, ο Νίμιτς αναφέρεται στη διαπραγματευτική διαδικασία αλλά και στον δικό του ρόλο σε αυτή. Τονίζει τη σημασία της τήρησης του χρονοδιαγράμματος αλλά και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν, εάν η συμφωνία δεν εγκριθεί και από τις δύο χώρες.

«Υπήρχε μια άποψη στα Σκόπια, τις πρώτες μέρες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ότι ο χρόνος θα κυλούσε υπέρ της πλευράς των Σκοπίων. Ο χρόνος όμως δεν ήταν με την πλευρά τους. Θεωρούσαν ότι οι μαζικές διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα θα διαλύονταν με την πάροδο των ετών και οι ελληνικές απόψεις θα γινόντουσαν πιο μετριοπαθείς, ενώ το διεθνές περιβάλλον θα άλλαζε και όλο και περισσότερες χώρες θα αναγνώριζαν τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα», αναφέρει ο κ. Νίμιτς.

«Είχα την αντίθετη άποψη εκείνη την εποχή. Είπα πως θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, έχετε την ευκαιρία να γίνετε μέλος της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα πρέπει να το διευθετήσετε και να προχωρήσετε μπροστά».

Όπως σημειώνει ο κ. Νίμιτς «στην πραγματικότητα, η πΓΔΜ εξασφάλισε την αναγνώριση από περισσότερες από 120 χώρες ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά δεν συμπεριέλαβε την Ελλάδα, η οποία εμπόδισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ ενώ κάθε σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών απέτυχε».

«Με την πάροδο των χρόνων η Ελλάδα υπενθύμιζε τη θέση της με το να εγκαλεί διεθνείς αξιωματούχους κάθε φορά που χρησιμοποίησαν τη λέξη «Μακεδονία» αντί για το ενδιάμεσο όνομα, εκδίδοντας έγγραφα διαμαρτυρίας και υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιούν την αποδεκτή από τον ΟΗΕ ονομασία».

Τι ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν

Μάλιστα ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ χαμογελά όταν ερωτάται πώς ο ίδιος χειρίστηκε αυτό το ζήτημα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις δύο πλευρές.

«Η προσέγγισή μου, δυστυχώς, ήταν να αποφεύγω τη χρήση των ονομάτων γιατί ήταν πάντα ένα ζήτημα. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα την ονομασία ΠΓΔΜ επειδή αυτό δεν ήταν ένα αποδεκτό όνομα. Μερικές φορές έλεγα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το οποίο όμως είναι πολύ, πολύ μακρύ σαν όνομα και όχι πολύ άνετο, αλλά είναι επίσημη στο ΟΗΕ και ήμουν αξιωματούχος του ΟΗΕ. Αλλά δεν μπορείς σε μια συζήτηση να χρησιμοποιείς αυτό το μεγάλο όνομα, γι ‘αυτό συνήθιζα να χρησιμοποιήσω τις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να λέω: οοια είναι η άποψη της Αθήνας και ποια στα Σκόπια;».

Ο κ. Νίμιτς περιγράφει το πόσο απογοητευτικό ήταν όλο αυτό για τους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

«Σε μια συνάντηση που είχα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, μου είπε: «Νίμιτς πρέπει αμέσως να λύσεις αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορώ να πω Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία. Την τελευταία φορά είπα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και όλοι γέλασαν μαζί μου! Πρέπει να το λύσεις και να με βγάλεις από αυτή την αμηχανία» και του απάντησα «μάλιστα κύριε, θα το λύσω αμέσως»».

Ο κύριος Νίμιτς αναφέρεται στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και στο ελληνικό βέτο, στην προσφυγή της πΓΔΜ το 2011 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και στο πόσο η διαπραγμάτευση δυσκόλεψε με την πολιτική Γκρούεφσκι, τα μνημεία και την ονομασία δρόμων και αεροδρομίου.

Η εικόνα, όπως υποστηρίζει άλλαξε με την παρουσία του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος «εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει τέλος στη διαμάχη δεκαετιών κάτι το οποίο δέχθηκε και η Αθήνα καθώς η κυβέρνηση τώρα έβλεπε πλεονεκτήματα στην επίλυση του ζητήματος».

Όπως λέει: «Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νικoλα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα έγινε τον Ιούνιο του 2017 και ένα χρόνο αργότερα έκλεισε η συμφωνία, η οποία χαιρετίστηκε από μετριοπαθείς αλλά απορρίφθηκε από εθνικιστές -και στις δύο χώρες- ως προδοσία των εθνικών συμφερόντων».

Για τη επικύρωση της Συμφωνίας

Παράλληλα, εκτίμησε ότι αν η πΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, είτε στη Βουλή, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου να δοθεί νέα ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα πάρει το ‘πράσινο φως’ και από τις δύο χώρες. Πρόκειται για μία δίκαιη και αξιότιμη λύση, που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

«Αν απορρίψετε τη συμφωνία, φοβάμαι ότι θα περάσετε στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για μία συμβιβαστική λύση, ότι δεν σας ενδιαφέρει η ένταξή σας στην ΕΕ και ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε το ζήτημα αλλά και γενικότερα η επίλυση των προβλημάτων» κατέληξε. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s