"Greek National Pride" blog / Αμυντική βιομηχανία.

Ολοκληρώθηκε η AUSA 2019: Άλλη μια καλή προσπάθεια του ΥΠΕΘΑ για την ΕΑΒΙ


Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας AUSA 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον από 14 έως 16 Οκτωβρίου 2019. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) συμμετείχε με Εθνικό Περίπτερο, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας / Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στο πλαίσιο εξωστρέφειας που αναπτύσσει το ΥΠΕΘΑ.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ με ομολόγους άλλων κρατών και εταιρειών, όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το Εθνικό Περίπτερο επισκέφθηκαν Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων άλλων χωρών καθώς και επίσημες αντιπροσωπείες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες της ΕΑΒΙ.

Στο περιθώριο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Ελληνικής Έκθεσης Αμυντικού Υλικού DEFEA 2020 στις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην έκθεση. Τον σχεδιασμό του αμερικανικού περιπτέρου παρουσίασε ο Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλ. Σπυρτούνιας και ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας ROTA κ. Β. Μπάρκας, ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Ανχος (ε.α.) Κυριάκος Κυριακίδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Τάσος Ροζολής.

ΣΧΟΛΙΟ DP: Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν είναι αμελητέα και παρά τη συνήθη “γκρίνια” ημών των δημοσιογράφων, θα πρέπει ορισμένα πράγματα να υπογραμμιστούν. Η σχέση του DP με τον Πάνο Καμμένο ουδέποτε ήταν η καλύτερη. Όμως οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι ακόμα κι αν οφείλεται στη θετική του προδιάθεση για τα θέματα άμυνας, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για αν διευκολύνει.

Στα θετικά του προσμετράται επίσης η επιλογή προσώπου να ηγηθεί της ΓΔΑΕΕ, καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν διέθετε “κομματικές επιλογές”, με αποτέλεσμα να αναζητήσει λύση… κυριολεκτικά ρωτώντας!

Ο οργανωτικός και μεθοδικός χαρακτήρας του αντιναυάρχου Κυριάκου Κυριακίδη, βοήθησε τα μέγιστα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε “ατύχημα” που θα οφειλόταν στις εξαιρετικά πολύπλοκες προβλεπόμενες διαδικασίες, σε συνδυασμό με τον παρορμητικό χαρακτήρα του πρώην ΥΕΘΑ.

Παράλληλα, η προσπάθεια να βοηθηθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσανατολιστεί στο εξωτερικό, καθώς η κρίση είχε εκ προοιμίου καταδικάσει όποιον δεν επένδυε πρωταρχικά στην εξωστρέφεια. Έγιναν πολλά ταξίδια σε διάφορους προορισμούς και οι ελληνικές εταιρίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους, αναζητώντας εταίρους και αγορές.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δείχνει να εμφορείται από παραπλήσια νοοτροπία. Η δουλειά που έχει γίνει δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί στην τύχη της και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Το σχόλιο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να γίνει στο τέλος της AUSA 2019, καθώς η γεωπολτική συγκυρία δείχνει να ανοίγει στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δρόμους οι οποίοι υπόσχονται πολλά, όμως έχουν πολλές προϋποθέσεις επιτυχίας. Διότι οι σοβαρές χώρες δεν χρειάζονται πολύπλοκο νομικό πλαίσιο και διαδικασίες για να παριστάνουν ότι υπάρχει διαφάνεια σε όλα, αλλά πραγματική πολιτική, πρωτοβουλίες, υποστήριξη, γνώση, τεχνοκρατικό πνεύμα και σίγουρα “καθαρά χέρια” και εγκατάλειψη του κομματισμού στον ευαίσθητο αυτόν χώρο. Αν γίνουν αυτά ίσως αποδειχθεί ότι υπάρχει μέλλον.

Η επιτυχία της Theon Sensors να προμηθεύσει διόπτρες τους Αμερικανούς Πεζοναύτες σε συνεργασία με τη θυγατρική της ισραηλινής ELBIT στις ΗΠΑ, δείχνει τον δρόμο, όπως και η πολυετής πετυχημένη συνεργασία της Intracom Defense Electronics με τον κολοσσό Raytheon. Επίσης, κάτι φαίνεται να βρίσκεται “στα σκαριά” μεταξύ της ελληνικής Alpha Systems με την αμερικανική εταιρία Summit που ασχολείται με τη συντήρηση ελικοπτέρων. Ας μην σταματήσει λοιπόν εδώ…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s