"Greek National Pride" blog

Aviation Week: 12 F-35 για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας!


Μια μεγάλη έκπληξη μας περίμενε χτες το απόγευμα, όταν στο καθημερινό σκανάρισμα της αεροπορικής και αμυντικής επικαιρότητας παγκοσμίως, “πέσαμε” πάνω σε έναν αναλυτικό πίνακα παραδόσεων αεροσκαφών F-35 (όλων των τύπων, -A, -B, -C) στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο πίνακας αυτός είναι ένα μέρος ενός αφιερώματος για το F-35. Η έκπληξη δεν είναι ο πίνακας, αλλά το γεγονός ότι στη τέταρτη σειρά του εμφανίζεται η Ελλάδα, να παραλαμβάνει 4 αεροσκάφη το 2029 και άλλα 8 το 2030!

Στο συνδρομητικό, και καλά κλειδωμένο, άρθρο, οι αναφορές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, και ουσιαστικά περιορίζονται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την αγορά των F-35. Λογικό όμως είναι, η Ελλάδα κάποια στιγμή να αγοράσει το μαχητικό 5ης γενιάς, προκειμένου να αντικαταστήσει τα F-4E Phantom, αν και φήμες θέλουν τα τελευταία να παραμένουν σε υπηρεσία για να πετάξουν στην τελετή απόσυρσης των F-35…

Πέρα όμως από την πλάκα, το Aviation Week είναι από τα πλέον καλά ενημερωμένα περιοδικά παγκοσμίως, και θυμίζουμε πως ήταν το πρώτο που αποκάλυψε τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16C/D σε F-16V. Μην ξεχνάμε πως στις ΗΠΑ γράφτηκε για τον εκσυγχρονισμό των F-16V πριν ακόμη ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πετάξει με μαχητικό F-16D, προκειμένου να “λειάνει” εσωκομματικές αντιδράσεις στο πρόγραμμα ύψους 1,5 δις, και φυσικά πριν το μάθουμε εμείς. Αργότερα ακολούθησε η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, και η “πανηγυρική” ανακοίνωση του προγράμματος από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα, αν και έχουμε την υποψία πως ο πίνακας του AW βασίζεται σε προβλέψεις της Lockheed Martin, εντούτοις θα δούμε πως περιλαμβάνει μόνο τις σίγουρες ή τις πολύ σίγουρες πωλήσεις ή τα συμβόλαια. Δηλαδή, δεν υπάρχουν μέσα προβλέψεις πχ για την Ρουμανία, που θεωρείται πως κι αυτή θα πάει αργά ή γρήγορα στο F-35. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια εκτίμηση, που βασίζεται σε μερικές παραδοχές. Αυτές είναι:

  1. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μια Μοίρα. Αν και στην ΠΑ οι Μοίρες έχουν κατ’ελάχιστο 15 αεροσκάφη, εντούτοις οι περισσότεροι χρήστες F-35 έχουν Μοίρες με μόλις 12. Συνεπώς, αυτό είναι το “κλειδί” της ποσότητας.
  2. Η Ελλάδα το 2027 κλείνει το πρόγραμμα των F-16V, ίσως θα χρειαστεί ένα έτος ακόμη να κλείσει άλλους εκσυγχρονισμούς όπως των Block 30 και 50. Συνεπώς, έχει λογική να παραληφθούν αεροσκάφη το 2029 και 2030. Εδώ είναι το κλειδί της κατανομής στα έτη.
  3. Η Ελλάδα μετά το 2023 θα μπορεί να εκτελεί κρατικούς προϋπολογισμούς χωρίς να είναι “κλειδωμένοι” από τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Συνεπώς, Μια παραγγελία το 2024-24 πράγματι θα αποδώσει αεροσκάφη το 2028-29. Εδώ είναι το κλεδί της χρηματοδότησης.

Αν και όλα αυτά είναι εκτιμήσεις και εικασίες, πιστεύουμε πως δεν πρέπει να απέχουν και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Με την Τουρκία να αρκείται στους S-400, η επιλογή του F-35 σε μικρές ποσότητες, είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του F-16V.

Πηγή

Σχολιάστε