"Greek National Pride" blog

Οι Τούρκοι πεζοναύτες παίρνουν το νέο αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα μάχης ZAHA δίνοντας «τροφή» για τους φραγμούς του πυροβολικού μας στο Αιγαίο


Mε την ολοκλήρωση παράδοσης των πρώτων 27 ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες στα τέλη του 2022, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς σε ελάχιστο χρόνο ενός Τάγματος πεζοναυτών, γεγονός που θα συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια

«Το νέο αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα μάχης ZAHA που μετράει μέρες για να ενταχθεί στις Τουρκικές Ένοπλες  Δυνάμεις (ΤΕΔ), ετοιμάζεται για εξαγωγή», είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

«Η FNSS, ένας από τους κατασκευαστές τεθωρακισμένων χερσαίων οχημάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, παρουσίασε το ZAHA στην Έκθεση «Indo Defense Expo & Forum 2022» που πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

To ZAHA, τoυ οποίου οι δοκιμασίες ολοκληρώθηκαν και ετοιμάζεται να εισέλθει στις ΤΕΔ, μεταφέρθηκε στην Ινδονησία και εκτέθηκε για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Ο Διευθυντής Προγράμματος FNSS ZAHA Mustafa Kaplan δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι το έργο ZAHA ξεκίνησε με τη σύμβαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2017 μεταξύ της Προεδρίας  της Αμυντικής Βιομηχανίας και του FNSS.

Δηλώνοντας ότι τα οχήματα που θα παραχθούν στο πλαίσιο του έργου θα δοθούν στην Ταξιαρχία του Σώματος Πεζοναυτών, ο Κάπλαν είπε, «Πρόκειται να ολοκληρώσουμε τη φάση πιστοποίησης του έργου μας. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης πρόκρισης, θα παραδώσουμε τα  οχήματα στη διάθεση των Ναυτικών Δυνάμεων». 

Επισημαίνοντας ότι το ZAHA είναι το πρώτο όχημα που έχει κατασκευάσει η FNSS που μπορεί να λειτουργήσει στη θάλασσα, ο Kaplan είπε, «Ταυτόχρονα, είναι ένα πολύ σπάνιο όχημα στον κόσμο.  Το ZAHA είναι πολύ πιο σύγχρονο και έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά.» αυτός είπε.

Έχει 3 παραλλαγές

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του οχήματος, ο Kaplan επεσήμανε ότι το ZAHA διαθέτει χαρακτηριστικά τόσο από νάρκες όσο και από βλήματα. Εξηγώντας ότι το όχημα μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 7 κόμβων στη θάλασσα, ο Kaplan συνέχισε:

«Μπορεί να φτάσει ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα και στη στεριά. Μπορούμε να μεταφέρουμε συνολικά 21 άτομα στο όχημά μας. Έχουμε 3 διαφορετικές παραλλαγές. Μία από αυτές είναι το όχημα μεταφοράς προσωπικού που δείξαμε στην έκθεση.

Επιπλέον, διαθέτουμε οχήματα διοίκησης και διάσωσης.

Έχουμε ένα τηλεκατευθυνόμενο οπλικό σύστημα στα οχήματα διοίκησης και μεταφοράς προσωπικού

Σε αυτό το οπλικό σύστημα έχουμε ταυτόχρονα 2 πυροβόλα όπλα.

Διαθέτει εκτοξευτήρα χειροβομβίδων 40 mm και πολυβόλο των 12,7 mm όπλο. Το τρέχον οπλικό μας σύστημα λειτουργεί με ανώτερα χαρακτηριστικά. Το αυτόματο σύστημα παρακολούθησης στόχων κάνει τους δικούς του υπολογισμούς και μπορεί να καταστρέψει εχθρικά στοιχεία πολύ αποτελεσματικά.»

Ο Κάπλαν είπε ότι προσπαθούσαν να βελτιστοποιήσουν το ZAHA ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της θάλασσας, 

 Ινδονήσιοι στρατιώτες βρήκαν αυτό που έψαχναν στο ZAHA

Δηλώνοντας ότι το ενδιαφέρον της Ινδονησίας για αυτό το όχημα συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια, ο Kaplan είπε:

«Τον περασμένο Μάιο, ο Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών της Ινδονησίας επισκέφτηκε την Τουρκία και είχε την ευκαιρία να εξετάσει το όχημά μας. Κάναμε επίσης θαλάσσιες δοκιμές μαζί του.

Όταν έφτασαν, εξέφρασαν ότι τους άρεσε πολύ το όχημα.

Υπάρχει η «λύση» των  ΗΠΑ με παρόμοιες δυνατότητες σε αυτό το όχημα, αλλά το όχημά μας έχει πολύ ανώτερα χαρακτηριστικά.

Ο ινδονησιακός στρατός έχει ήδη τα οχήματα που ανέφερα και χάρηκαν πολύ όταν είδαν ZAHA λόγω των προβλημάτων που είχαν εκεί και εξέφρασαν την επιθυμία τους να τους προμηθεύουμε αυτό το όχημα πολύ γρήγορα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, φέραμε το όχημά μας στην έκθεση και τους δώσαμε την ευκαιρία να το ξαναδούν. Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Ελπίζουμε να υπογράψουμε σύμβαση ως το ταχύτερο δυνατό.»

Απειλή για τα νησιά μας

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με την ολοκλήρωση παράδοσης των 27 ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες στα τέλη του 2022, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο  αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων «Anadolu», να επιτεθούν σε  ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας.

Επιπλέον μια τέτοια αποβατική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προωθημένη δύναμη στα πλαίσια αποβατικής τουρκικής ενέργειας ακόμη και σε κύρια νήσο μας.

Κλείνοντας αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα πολυάριθμα τουρκικά UAV , την μεγάλη μεταφορική ικανότητα της τουρκικής αεροπορίας στρατού, τα επιθετικά ελικόπτερα, τις  17 Ταξιαρχίες καταδρομών που διαθέτει, καθώς και τα πολλά συστήματα πυροβολικού και ΠΕΠ της Τουρκίας, η απειλή μεγενθύνεται ακόμη περισσότερο.

Τόσο από την τουρκική εν ειρήνη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και  γενικότερα από τα οπλικά συστήματα που η Τουρκία διαρκώς εντάσσει στο οπλοστάσιό της, φαίνεται ότι προσπαθεί να μειώσει το χρόνο προσέγγισης είτε του Έβρου ή των νησιών μας, σε μια γενικευμένη προσπάθεια αποστέρησης χρόνου αντίδρασης από τα φίλια τμήματα και επίτευξης αιφνιδιασμού.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τα παραπάνω προκειμένου να πάρει γρήγορες και σωστές αποφάσεις, αφενός ενίσχυσης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων στα νησιά μας, αφετέρου σε έλεγχο αξιοπιστίας των υπαρχόντων μέσων στην αντιμετώπιση της νέας απειλής.

Οπωσδήποτε η απόκτηση και ενίσχυση των υπαρχόντων συστημάτων εγκαίρου προειδοποιήσεως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς επίσης και η εξέταση αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων μέσων.

Για παράδειγμα οι γνωστοί θαλάσσιοι «φραγμοί πυροβολικού» θα είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των ZAHA καταστρέφοντας τα ή προξενώντας απώλειες στο προσωπικό αυτών, ή αυτά θα περάσουν αλώβητα;

Υπάρχει ή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για απόκτηση οπλισμένων UAV όχι μόνο εναέριων, αλλά και θαλάσσιων και χερσαίων;

Κλείνοντας απλά αναλογιζόμαστε πόσο φαιδρές  και υποκριτικές είναι οι τουρκικές αιτιάσεις για αφοπλισμό των νησιών μας στο Αιγαίο, όταν οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις , προετοιμάζονται και εξοπλίζονται τόσο επιμελώς για να τα καταλάβουν!!!

Το ZAHA  τέλος ανήκει στην κατηγορία των  τουρκικών επιθετικών  οπλικών συστημάτων, που θα χρησιμοποιήσουν  οι Τούρκοι πεζοναύτες  προκειμένου να  αποπειραθούν  να καταλάβουν τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s