"Greek National Pride" blog

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Η τελική πρόβα στο Α΄ Νεκροταφείο – Ποιοι θα σηκώσουν το φέρετρο


Ολοκληρώθηκαν οι τελικές πρόβες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Οι δύο γιοι και τα εγγόνια του θα σηκώσουν το φέρετρο

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής οι τελικές πρόβες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη Αθηνών η τελετή.

Σύμφωνα με το Mega, ο Παύλος και ο Νικόλαος, οι δύο γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μαζί με τα εγγόνια του (τα παιδιά του Παύλου), πήγαν στο Α’ Νεκροταφείο και έκαναν τις τελικές πρόβες για την κηδεία. Σημειώνεται πως αυτοί είναι που θα σηκώσουν το φέρετρό του από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών.

Στο μεταξύ οι υψηλοί προσκεκλημένοι που θα δώσουν το παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά έφτασαν στην Αθήνα με ιδιωτικές και εμπορικές πτήσεις.

Η Αικατερίνη και ο Αλέξανδρος, τελευταίοι διάδοχοι του σερβικού θρόνου, έφτασαν λίγο μετά το μεσημέρι στο ξενοδοχείο όπου τους περίμενε η οικογένεια του εκλιπόντος.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Για την ασφάλεια των προσκεκλημένων τοποθετήθηκαν ειδικά μηχανήματα ελέγχου ατόμων και αποσκευών, αντίστοιχα με εκείνα στα αεροδρόμια όλου του κόσμου.

Οι λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής

Από το πρωί οι σύζυγοι του Παύλου και του Νικόλαου φρόντισαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το δείπνο των πρώτων καλεσμένων.

Την ίδια ώρα, οι γιοι του εκλιπόντος, Νικόλαος και Φίλιππος, από το ξενοδοχείο περπάτησαν ως τη Μητρόπολη και επισκέφτηκαν τον πατέρα Θωμά Συνοδινό με τον οποίο είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση για την τελετή.

Υπενθυμίζεται ότι η εξόδιος ακολουθία είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και δώδεκα Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα.

«Σφραγίζουν» με ΝΟΤΑΜ τον εναέριο χώρο για drones

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία των drones τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες προβλέπει η ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Γίνεται σήμανση για το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 – 17:00 της 16/1.

Οι περιορισμοί φαίνονται στον παραπάνω χάρτη και αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, ήτοι το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων και πέντε drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φορο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει πρείπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετα το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο διπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πού και πότε θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Δευτέρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Έτσι, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

 • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
 • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
 • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00 έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παραπάνω οδούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που επιθυμούν, θα μπορούν να προσέρχονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά, από τις 06:00 το πρωί έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν αρχίσει οι αφίξεις των προσκεκλημένων της οικογένειας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Δρακόντεια μέτρα στην κηδεία αύριο

Πλήθος εστεμμένων και μελών βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη, αλλά και από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν αρχίσει να προσγειώνονται στη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα αφίχθησαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», η Αικατερίνη και ο Αλέξανδρος της Σερβίας. Ο Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς είναι ο τελευταίος διάδοχος του θρόνου του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και επικεφαλής του Οίκου του. To βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας καταργήθηκε το 1944 δίνοντας την θέση του στην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Στο ξενοδοχείο ακολούθως αφίχθη η Μαρία Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας. Πρόκειται για την κόρη του Μέγα Δούκα Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς της Ρωσίας και τιτουλάρια αυτοκράτειρα της Ρωσίας που ζει στην Ισπανία.

Λίγο αργότερα στο ξενοδοχείο έφτασε ο Παύλος, ο μεγαλύτερος γιος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου που ζει στη Μεγάλη Βρεταννία με όλη την οικογένειά του.

Σε λίγη ώρα αναμένεται στην Αθήνα να αφιχθούν και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με την βασίλισσα Λετίθια.

Οι «γαλαζοαίματοι» που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα:

 • Ο βασιλιάς Φελίπε με την βασίλισσα Λετίθια
 • Ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος
 • Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Σουηδίας
 • Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε με τον γιο τος, πρίγκιπα-διάδοχο Φρίντριχ και την πριγκίπισσα Ματθίλδη (αδελφή της βασίλισσα της Δανίας και της Αννας-Μαρίας)
 • Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι
 • Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας με την βασίλισσα Μαξίμα και την βασιλομήτορα της Ολλανδίας
 • Ο πρίγκιπας-διάδοχος της Νορβηγίας Χαακόν με την πριγκίπισσα Μέτε-Μαρίν
 • Η πριγκίπισσα Αννα της Μεγάλης Βρετανίας, αδελφή του Καρόλου ως εκπρόσωπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
 • Ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος
 • Τα γεύματα προς τους καλεσμένους
 • Τα τελευταία 24ωρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας διαμένουν μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ στο ίδιο ξενοδοχείο αναμένονται και βασιλικές οικογένειες από διάφορες χώρες.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προγραμματίσει δύο επίσημα γεύματα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Το βράδυ της Κυριακής 50 άτομα θα δειπνήσουν με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου, ενώ μετά την κηδεία η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε 200 υψηλούς καλεσμένους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s