
Στην κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ και τη συνάδελφο Σία Κοσσιώνη. Για το θέμα που προέκυψε μετά από σχετικό ρεπορτάζ των έγκυρων «Financial Times», ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτος στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι «μάς ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, ενημερώνοντας για όσα έχουν συμβεί, η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.
Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας –στα οποία αναφέρθηκε η δημοσιογράφος στην ερώτησή της- είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά. Απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε τις προσδοκίες για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς, «δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία».
Το πρώτο είναι ότι δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία των ελληνοτουρκικών. Το χαρακτήρισε δε σημαντικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να τύχει αναγνώρισης. Το δεύτερο είναι, οι «εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές». Όπως είπε, συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και θα πρέπει να καταχωρηθεί ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Το τρίτο, είναι το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, θέμα «πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται». Όλα αυτά, κατέληξε, διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης
Μεγαλύτερης δυνητικής σημασίας είναι και η πρωθυπουργική αναφορά στο ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην απόφασή της και «θα ασκήσει την κυριαρχία της για να ανακηρύξει θαλάσσια πάρκα πέριξ ελληνικών νησιών». Συμπλήρωσε, ότι η Τουρκία θα έχει τις απόψεις της, πρόσθεσε. Παρότι θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε σε κρίσιμα ζητήματα, εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε, θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες, οι οποίες είναι υπαρκτές.
Δεν περιμένω από την Τουρκία να αλλάξει πολιτική, αλλά το ίδιο θα πρέπει να περιμένει και η Τουρκία από τον ίδιο. «Δεν θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη», ήταν η φρασεολογία που επέλεξε, αφήνοντας σε διπλωματική γλώσσα ένα περιθώριο, χωρίς να επεκταθεί στις προϋποθέσεις που θα το καθιστούσαν εφικτό και με ποιο ενδεχόμενο περιεχόμενο, όσον αφορά τις δυνητικές αλλαγές.