"Greek National Pride" blog

Ευρωεκλογές 2024: Στο 33% βάζει τον πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στη σύγκριση με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει ότι στο σταυροδρόμι της 9ης Ιουνίου, ο τόπος έχει ανάγκη από συνέχεια – Περιοδεία στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

«Ο τόπος έχει ανάγκη από συνέχεια και πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο πού πάμε, αλλά και από πού ξεκινήσαμε», είναι το μήνυμα που στέλνει σε όλες τις ομιλίες του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Δίνω και μία ευρωπαϊκή διάσταση στο ποσοστό των ευρωεκλογών. Στόχος να αναδείξουμε περισσότερους ευρωβουλευτές. Δεν μπορώ να βάλω συγκεκριμένο στόχο», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με μια εθνική κάλπη, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», εξήγησε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «Όσο μεγαλύτερο ποσοστό έχει η Ν.Δ. τόσο μεγαλύτερη η ισχύ μας για μεταρρυθμίσεις», ενώ πρόσθεσε ότι δεν διακινδυνεύσει αυτό το πλάνο, διαμηνύοντας την ετοιμότητα του να κάνει ακόμη και αλλαγές προκειμένου να μην ανακοπεί αυτή η ορμή.

Επεσήμανε ότι μετά τις κάλπες η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά: «Έχουμε ακόμα τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας. Δεν έχω διστάσει να κάνω αλλαγές όταν διαπιστώνω προβλήματα. Τη Δευτέρα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τα κεφάλια κάτω και επιστροφή στο κυβερνητικό έργο», υπογραμμίζοντας ότι η απόδοση του κυβερνητικού σχήματος αξιολογείται συνέχεια και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού δεν εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την Παιανία όπου βρέθηκε ο κ. Μητσοτάκης έδωσε βάρος στη γαλάζια συσπείρωση, με μηνύματα κατά της αποχής αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας. «Πάμε να φροντίσουμε να συσπειρώσουμε πάνω απ’ όλα τη δική μας βάση να πολεμήσουμε την αποχή και την αδιαφορία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην κομματική συγκέντρωση στην Ανατολική Αττική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης πρέπει να εκπέμψει σαφές μήνυμα προς την αντιπολίτευση: «Να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναμιλούν με τέτοια γλώσσα που η κοινωνία έχει απορρίψει. Δεν έχουν αλλάξει τελικά μπορεί να έχουν ένα καινούργιο επικοινωνιακό περιτύλιγμα ο λόγος όμως εξακολουθεί να διακρίνεται από διχασμό από τοξικότητα από λαϊκισμό και από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δε, έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη από τη μια για τις προτάσεις μείωσης του ΦΠΑ: «Το κόστος του προγράμματος Κασσελάκη είναι 45 δισ. την τετραετία» και ότι «αν υλοποιούσαμε έστω ένα τμήμα αυτού του προγράμματος, θα επιστρέφαμε στο μνημόνιο και στη χρεοκοπία» ενώ για το μείζον ζήτημα με το πόθεν έσχες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί πουθενά δεν έχει εκλεγεί καν διαχειριστής στην πολυκατοικία του. Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής με έχει τιμήσει ο ελληνικός λαός. 20 χρόνια καταθέτω πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί. Άρα, όταν έρχεται κάποιος και λέει θέλω να με δύο τετραετίες υπουργός και λέει ποιοι θα συμμετέχουν και ποιοι θα συμμετέχουν στο υπουργικό το συμβόλαιο δεν είναι λίγο παράξενο να μιλάει για αλαζονεία;»

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Παιανία εμφανίστηκε αισιόδοξος με το νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία θα υπερβεί τον πήχη που έχει βάλει ο ίδιος. Για το ίδιο θέμα άφησε αιχμές εναντίον της αντιπολίτευσης καθώς όπως υπογράμμισε: «…Εμείς έχουμε βάλει σαφή πήχη, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα». Τόνισε ότι «τίποτα δεν θα αλλάξει ως προς τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς» την επομένη ασχέτως αποτελέσματος και έθεσε τον στόχο η Ν.Δ. να εκλέξει όσο περισσότερους ευρωβουλευτές γίνεται. Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», υποστήριξε ότι «η κατάσταση τον τελευταίο μήνα φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα» ενώ ανέφερε καυστικά πως του «έκανε εντύπωση» το γεγονός ότι η επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν για τα υπερκέρδη των πολυεθνικών «αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση». Σε ότι αφορά στις προτάσεις μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ, ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο: «…Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία» και κάλεσε όποιον εισηγείται κάτι τέτοιο «να πει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα μειώσει».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στους ανοιχτούς διαύλους αλλά με φόντο τις τελευταίες προκλήσεις, σημείωσε «Αναμένουμε να δούμε πώς θα αποτυπωθεί το απαράδεκτο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” στα σχολικά βιβλία», ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα «θετικά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης». Επανέλαβε ότι «προφανώς και θα προχωρήσουμε στα θαλάσσια πάρκα» και πως «δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το τι θα κάνουμε.

Για το ζήτημα του κόστους διαβίωσης και δη των υψηλών ενοικίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση διερευνά χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρώπη για ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” με μεγαλύτερη περίμετρο από το προηγούμενο» ενώ για το θέμα των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στην αγορά AirBnb επανέλαβε ότι «το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

 πρωθυπουργός σήμερα Σάββατο 1 Ιουνίου θα επισκεφθεί το Ηράκλειο, όπου στις 11 το πρωί θα συνομιλήσει με πολίτες στην Λεωφόρο Δικαιοσύνης, στο κέντρο της πόλης. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Ρέθυμνο όπου θα επισκεφθεί το Γεράνι.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 11 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη σε δημοσιογράφους στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), ενώ το απόγευμα στις 6.30 θα μιλήσει στο Καφέ Κήπος.

Σχολιάστε