"Greek National Pride" blog

Οριστικά χωρίς αντιπυραυλικά συστήματα RAM παραδίδονται οι FDI στο ΠΝ


Τα ελληνικά πλοία θα είναι παντελώς ακατάλληλα και πολύ εύκολοι στόχοι για το τουρκικό Ναυτικo

Οριστικά χωρίς αντιπυραυλικά συστήματα RAM παραδίδονται οι FDI στο ΠΝ τα οποία υποτίθεται θα τοποθετηθούν κάπου μετά το 2030 δημιουργώντας εύλογες απορίες πως θα επιβιώσουν τα πλοία αυτά σε μία πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως φαίνεται από στιγμιότυπο που παρουσίασε η κρατική τηλεόραση, της ΕΡΤ, από τα γαλλικά ναυπηγεία του ομίλου Naval Group στο Λοριάν, η FDI «Κίμων» όχι, μόνο δεν θα έχει αντιπυραυλικά συστήματα αλλά ούτε καν το Phalanx CIWS.

Πώς θα πλεύσει τα πλοίο αυτό στο Αιγαίο και θα είναι υποτίθεται σε επιχειρησιακή κατάσταση;

Από άποψη επιβιωσιμότητας από τη στιγμή που θα υπάρξει η εκτόξευση βλήματος σε ότι αφορά την ενεργειακή αντιπυραυλική προστασία, οι φρεγάτες Kortenaer του ΠΝ, παλαιότητας 45 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες, να προστατευτούν καθώς διαθέτουν το Phalanx CIWS.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αντιδράσει και να ζητήσει άμεσα τουλάχιστον την τοποθέτηση του Phalanx CIWS.

Υπενθυμίζεται ότι με αυτό οι Αμερικανοί κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο των σιιτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος είχε διαπεράσει την αντιπυραυλική άμυνα αμερικανικού αντιτορπιλικού κλάσης Arleigh Burke στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ήταν η τελευταία άμυνα του πλοίου και στάθηκε σωτήρια.

Φυσικά η κρατική τηλεόραση επιχείρησε να δείξει ότι τελικά η FDI «Κίμων» θα παραδοθεί με 32 «κελιά» για την εκτόξευση κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – αέρος Aster 30 και όχι 16 όπως είχε συμφωνηθεί στην αρχή με την προοπτική να παραδοθούν τα υπόλοιπα μετά το 2030.

Όμως οι Aster 30 δεν μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους επιφανείας-επιφανείας που θα εκτοξευτούν κατά των ελληνικών FDI από αποστάσεις 5-10 μιλίων, όπως επίσης τα ραντάρ τους δεν πρόκειται να εντοπίσουν αυτές τις απειλές.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πλέον διαθέτουν και επάκτιες συστοιχίες με πυραύλους δική τους κατασκευής και παραγωγής, τους Atmaca και με βεληνεκές 260 χιλιόμετρα!

Πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν αυτά τα δεδομένα.

Δηλαδή, τα ελληνικά πλοία θα είναι παντελώς ακατάλληλα και πολύ εύκολοι στόχοι για το τουρκικό Ναυτικό μέχρι το 2030, με μηδενικές αντιπυραυλικές δυνατότητες! 

Όλα αυτά υποτίθεται για να επιταχυνθεί η ναυπήγηση των FDI και να μπουν στην ίδια γραμμή παραγωγής με τις γαλλικές FDI.

Μετά από όλα αυτά θα περίμενε κάποιος μια χαμηλότερη τιμή περίπου μειωμένη κατά 15-20% τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια (το 40% σχεδόν του κόστους προμήθειας μιας φρεγάτας αντιστοιχεί στο οπλικό φορτίο), καθώς τα σκάφη θα έρθουν σε διαμόρφωση της ιταλικής κορβέτας τύπου FCX 30, δηλαδή θα έχουν την ίδια διαμόρφωση οπλικού φορτίου.

Υπενθυμίζεται επίσης και η δεύτερη κρίσιμη έκπτωση στο οπλικό φορτίο των FDI γιατί δεν θα είναι εξοπλισμένες με τους πυραύλους cruise SCALP NAVALE που καταργήθηκαν από την τελική διαμόρφωση αποτρέποντας έτσι την μεταμόρφωση του ΠΝ σε στρατηγικό όπλο.

Δυστυχώς, η μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη προμήθεια για μία φρεγάτα με 8 βλήματα cruise SCALP Naval, 24 ASTER-30, πυροβόλο STRALES και σύστημα RAM και ECM κλπ. μετατρέπεται από ένα σκάφος ναυτικής κυριαρχίας σε ένα πανάκριβο πλοίο προορισμένο να βυθιστεί στην πρώτη υψηλής έντασης ναυτική σύγκρουση καθώς θα είναι αδύνατον να αντέξει στις επιθέσεις κορεσμού αφού θα στερείται στοιχειώδους αντιπυραυλικής προστασίας.

Το πλοίο δεν διαθέτει ούτε σύστημα Strales στο κύριο πυροβόλο (που θα έδινε αντιπυραυλική δυνατότητα), ούτε κάποιο σύστημα ανίχνευσης και στοχοποίησης IRST για αύξηση της επιβιωσιμότητάς του!

Και όλες αυτές οι τραγικές ελλείψεις για να επιχειρήσει το πλοίο στο οποίο κορεσμένο περιβάλλον του πλανήτη!

Να υπενθυμιστεί ότι οι πυραυλάκατοι του ΠΝ κλάσσης Russen ή Super Vita είναι εξοπλισμένες με αντιπυραυλικό σύστημα RAM.

Σχολιάστε