"Greek National Pride" blog


Συνέντευξη μέσω podcast στην “Ομάδα Αλήθειας” έδωσε ο Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Ο ίδιος εξηγεί πως λειτουργεί η διαδικασία εξοπλισμών και πως συγκροτείται η δομή δυνάμεων με βάση την απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σχολίασε επίσης το μεγάλο όγκο εξοπλιστικών προγραμμάτων που εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, πολύ μεγάλου οικονομικού ύψους, ενώ έθιξε και το θέμα των SSI στην προμήθεια των μαχητικών F-35A.

Σε πιο ειδικά θέματα εξοπλισμών ανέφερε πως το ΚΕΤΑΚ (Κέντρο Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) του ΓΕΕΘΑ είχε φτιάξει κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, 92 UAV μικρού μεγέθους, 253 τύπου “περιπλανώμενων πυρομαχικών”, 70 μεσαίου μεγέθους για άφεση πυρομαχικών.

Ο ίδιος είπε πως από το 2022 έχει ξεκινήσει εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε μελέτη για πολυστρωματική αεράμυνα που να μπορεί να αντιμετωπίσει και βαλλιστικά βλήματα, η οποία προβλέπει 3 επίπεδα κόστους: το πιο μεγάλο στα 5,5-6 δις, το μεσαίο 3 δις, και το μικρό στα 1,8 δις, για συμπλήρωση υπαρκτών συστημάτων.

Σε άλλο θέμα σχετικά με την φημολογία περί “αφοπλισμού των νησιών” λόγω μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία, ήταν κατηγορηματικός πως “όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκαν τα νησιά μας, αλλά ενισχύθηκε η άμυνα τους, με αύξηση ποσοτική και ποιοτική” και πως ό,τι δόθηκε στο Κίεβο είναι “μη επιχειρησιακά αναγκαίo”, κανένα ανάμεσα τους “που να στηρίζεται η ελληνική άμυνα σε αυτό” ενώ καυτηρίασε τις σχετικές διαδόσεις.

Ακόμη περιέγραψε πως αναπτύχθηκε και η στρατιωτική διπλωματία τα τελευταία χρόνια, με διμερή και πολυμερή διακρατικά σχήματα συνεργασίας.

Σχολιάστε