"Greek National Pride" blog / Internet

Το διαδίκτυο ισάξιο της τηλεόρασης για ενημέρωση


Τη σημαντική εξάπλωση του διαδικτύου και την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτό για την ενημέρωσή του, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας «Pulse RC» σε δείγμα 1.481 ενηλίκων για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Παραπάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, αξιοποιούν το διαδίκτυο, στο σπίτι ή στον εργασιακό τους χώρο.

Ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα της σύγκρισης ίντερνετ και τηλεόρασης, καθώς προκύπτει ότι όσοι παρακολουθούν λίγες ώρες τηλεόραση, κάνουν αυξημένη χρήση του ίντερνετη, ενώ όσοι περνούν περισσότερες ώρες μπροστά στο δέκτη τους τείνουν να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης, το ίντερνετ και η τηλεόραση καταλαμβάνουν την πρώτη θέση και ακολουθούν οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο.

Αυτό αφορά κυρίως τις νεαρότερες ηλικίες που χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο, ενώ οι μεγαλύτερες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην τηλεόραση.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μέχρι 44 ετών προτιμούν το ίντερνετ για ενημέρωση.

Ελάχιστοι ενημερώνονται αποκλειστικά από ένα βραδινό δελτίο ειδήσεων. Η πλειοψηφία επιλέγει δύο δελτία ειδήσεων για την ενημέρωσή της, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό ερωτώμενων δεν διστάζει να δηλώσει ότι δεν παρακολουθεί κανένα. Σε συνδυασμό με την πολιτική τοποθέτηση, προκύπτει ότι όσοι απάντησαν «από κανένα» δεν είναι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων.

Την  έρευνα για το «Ποντίκι» επιβεβαιώνει πρόσφατη μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία καταδεικνύει την αύξηση της διείσδυσης του ίντερνετ, με τους άνδρες να είναι οι πιο δυναμικοί χρήστες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου, το διαδίκτυο μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα σπίτια χρόνο με το χρόνο, έχοντας πλέον καλύψει σχεδόν το ήμισυ του ελληνικού πληθυσμού. Έτσι, το 46% των ελληνικών νοικοκυριών διέθετε το 2010 σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ στις ευρυζωνικές συνδέσεις ειδικά, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 41%.

Το 2010, ένας στους δύο Έλληνες δήλωσε ότι χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) και το 44% ότι έκανε χρήση του διαδικτύου. Επίσης, ένας στους τέσσερις (25%) χρησιμοποίησαν υπηρεσίες 3ης γενιάς (3G) μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες συνδέονται σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση στο διαδίκτυο, σημειώνοντας αύξηση 7,9% σε σχέση με το 2009 και 24% σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, η απόσταση από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει σταθερή και είναι της τάξης των 20-25 ποσοστιαίων μονάδων.

Τέσσερις στους δέκα χρήστες επιλέγουν το διαδίκτυο για να δουν τηλεοπτικές εκπομπές ή να ακούσουν ραδιόφωνο, αλλά και για να «κατεβάσουν μουσική», ταινίες και παιχνίδια. Τρεις στους δέκα χρήστες κάνουν χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δύο στους δέκα ηλεκτρονικές αγορές, ενώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα βρίσκεται η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής και πώλησης προϊόντων/ υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (13% και 1% αντίστοιχα).

Αξιοσημείωτη είναι η απήχηση των κοινωνικών δικτύων (social media), όπως YouTube, Facebook, Twitter, Hi5, MySpace κλπ. Το ποσοστό των Ελλήνων που τα χρησιμοποιεί, διαμορφώθηκε στο 36% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, έναντι μόλις 14% το πρώτο τρίμηνο του 2009 (αύξηση 157%) και 2% το πρώτο τρίμηνο του 2008.

newscode

22 thoughts on “Το διαδίκτυο ισάξιο της τηλεόρασης για ενημέρωση

  1. Ισαξιο ειναι μεγαλη κουβεντα γιατι δεν ξερεις ποιος και γιατι «κρυβεται» απο πισω…

  2. @1 Μηπως ξερεις «ποιοι και γιατί»κρύβονται πίσω απο τα αλλα μεσα ενημέρωσης;

  3. Δ.Ι σε μεγάλο βαθμό ξέρεις ποιοι κατέχουν τα κανάλια. Το καλό με το ιντερνετ σε σχέση με την τηλεόραση είναι ότι έχεις χρόνο να διαβάσεις και να αξιολογήσεις την είδηση,οχι όπως στην τηλεόραση που την κατεβάζεις αμάσητη. Το κακό βέβαια είναι ότι δεν ξέρεις τι συμφέροντα κρύβονται από πίσω.

  4. Αγαπητέ Σκεπτόμενε,δυστυχώς,τίποτε δεν είναι τελειο και απόλυτο.Και πίσω απο τα περισσότερα μεσα ενημέρωσης υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά συμφεροντα που προηγούνται της ανεξαρτητης και εντιμης ενημέρωσης.Παρε το παρον ιστολόγιο π.χ. το GNP.Eιμαστε μονο δυο ατομα,βιοπαλεστές,και αφιερώνουμε ατελειωτες ωρες απο το χρονο μας,απο μεράκι και μόνο.Και αν ήξαιρες..τι υβρεολόγιο και «κατάρες»(!!!)εχουμε παρει απο ηλίθιους ψυχοπαθείς,θα απορούσες γιατί ασχολούμαστε ακόμα.Υπάρχει συγκριση η περίπτωση διαφθοράς η δεν ξερω τι αλλο,τη στιγμή που δεν βαζουμε ούτε διαφημίσεις,ούτε αγγελίες για..προσφορές,όπως κανουν πολλά blogs;

  5. Ε όχι και ισάξιο……..

    Η τηλεόραση είναι απολύτως κατευθυνόμενη!!!!
    Το διαδικτυο ΟΧΙ!!! (όχι ακόμα τουλάχιστον)

  6. Το διαδίκτυο είναι ανώτερο της τηλεόρασης στην ενημέρωση.
    Παράδειγμα:
    Σε μια δεξίωση απο τον μπουφέ παίρνεις μόνο οτι θέλεις να φάς απο μεγάλη ποικιλία(ιντερνετ).
    Σε διαφορετική περίπτωση οταν το φαϊ ειναι σερβιριστό,κάθεσαι και τρως οτι σου σερβίρουν(TV).

  7. Eponymos και εγώ αυτό λέω με τη διαφορά ότι στο μπουφέ του ίντερνετ δεν ξέρεις τη προέλευση του φαγητού.Μπορεί να είναι καθαρό μπορεί και όχι.Στο σερβιριστό της τηλεόρασης ξέρεις ποιος είναι αυτός που στο σερβίρει και ως ένα βαθμό την ποιότητά του (τι στηρίζει).Το καλό με τη τηλεόραση θα ήταν να το παίζουμε αγελάδες και να ξαναμασάμε τη τροφή που μας σέρβιραν.

  8. Eponyme σε παρακαλώ.Δεν λεει μαλα@@ίες,απλα εχει διαφορετική γνωμη.

  9. Δ.Ι.

    Για τον Eponymos (Saif Al Yunan) όλοι λέμε @αλακιες εδω μεσα, ενω αυτός μιλαει σωστα!
    Δεν υπαρχει χειρότερο πραγμα απο τον «ξερολισμό»
    Ξερόλες υπήρξαν και άλλοι πολλοι εδω μεσα και μαλιστα χειρότεροι…..
    Ξερεις…

  10. Eponymos μου κρατάς κακία που δεν είπα χτες ότι και εσύ έχεις δίκιο για τα όπλα και τα σώματα όπως ο 4horsemen;Έλα σε παρακαλώ μη βάλεις τα κλάματα!

  11. @10
    Δέχομαι το να με επιλπήξει ο Δ.Ι ή ο Μιλήσιος εσύ σκασ@@ς!!

  12. @12 Εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό για να επιπλήττω κανένα,απλώς προσπαθω να επισημαίνω να κρατάμε όλοι μας ενα μετρο ευπρέπειας και να μη απαξιώνουμε η υποτιμάμε καποιον επειδή εχει διαφορετική γνωμη απο εμάς.Πρέπει να μαθουμε να διαφωνούμε χωρίς να βριζουμε,σαν πολιτισμενοι ανθρωποι,και,φυσικά,κανένας μας δεν είναι αλάνθαστος.

  13. @7
    Η ροή των είδήσεων πλέον έρχεται μόνο απο το ίντερνετ.Υπάρχουν ακόμα τα τηλτγραφίνατα και δεν το ξέρω;
    Εμείς με τους δημοσιογράφους, διαβάζοντας μεγάλα πρακτορεία λαμβάνουμε τις ίδιες πρηροφορίες σωστά ή λάθος;
    Εχουμε την επιλογή να μπούμε σε οτι απόχρωσης σελιδα θέλουμε σωστά η λάθος;
    Ο αντίλογος περι οποιου καναλιού, έιναι σαθρός.Όλοι το παίζουν αμερόληπτοι.
    Στο ίντερνετ έχουμε όλον τον δημοσιγραφικό κόσμο στα μάτια μας. Στην βούληση μας είναι να ενημερωθούμε απο όπου θέλουμε,αριστερα, δεξιά,εκτός Ελλάδας, εντός.Σωστά;
    Οσο για το αν ξέρουμε «ποιός θα μας σερβίρει το φαγητό» πλανάσαι.
    ΔΕΝ ξέρεις τις ιδιοτελείς σκέψεις του διευθυντη ειδήσεων και ποιός τον κουμαντάρει, ή για ποιον λόγο πιάνει ένα θέμα και το εξαντλεί.
    Μην ξεγελιέσαι με την φάτσα του παρουσιαστή.
    Και οι παρουσιαστές είναι ΥΠΟΠΤΟΙ σχετικά για τα κίνητρα που κάνουν μια ερώτηση, μια επισήμανση, εναν τονισμό μιας φράσης.(οπως πολύ σωστα το επισήμανε ο Α. Κακλαμάνης προ μηνός).
    Το ίντερνετ λόγω της απρόσωπης φύσης του ΔΕΝ διαμορφώνει άποψη τόσο εύκολα και με τόσο μεγάλο κοινό, δεν πανικοβάλει τόσο εύκολα, δεν δημιουργεί κλίμα τόσο εύκολα.
    Η TV το κάνει, είναι ένα δυνατό όπλο, το ξέρουν και το δουλεύουν καλά.
    Το φαγητο της τηλεόρασης είναι πιό ακάθαρτο απο του ίντερνετ, γιατί είναι μασημένο.
    «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, Πανικό στο Πανελλήνιο έχει προκαλέσει το……..»
    για ένα θέμα που μόλις τώρα μαθαίνουμε!!
    Πότε πρόλαβε και δημιούργησε πανικό αφου εσύ μας το πρωτολές;;;
    Σκεπτόμενε………ξανασκέψου το.

  14. @13
    Αγαπητέ Δ.Ι έχεις απόλυτο δίκιο συμφωνώ μαζί σου, σας ευχαριστώ για την ελευθερία λόγου που μας παρέχετε, (σε αντίθεση με την τηλεόραση που ο συνδεδεμένος αν πεί κάτι που δεν αρέσει στον παρουσιαστή……κλέινει το…κύκλωμα), να είσαι σίγουρος πως δεν έχω καμία πρόθεση να εκμεταλευτώ την καλή σου δια θεση ή την ανοχή που δείχνεις.
    Φυσικά ΔΕΝ είμαι αλάνθαστος, φυσικά δεν το παίζω ξερόλας (στο αρθρο περι τάφρου χτες ο Μαυροπρόβατος με ρώτησε κάτι για τα ΟΥΚ,του είπα ευθέως δεν ξέρω).(αλλά και δεν θέλω όμως να μου το παίζει εξυπνάδα για κάτι που ξέρω.κανε τον κόπο και ξαναδιάβασε τα εν λόγω σχόλια σε παρακαλώ να καταλάβεις).
    Η αλήθεια είναι οτι ήμουν απότομος με τον Σκεπτόμενο, ναι το παραδέχομαι και ανακαλώ:
    Σκεπτόμενε ΔΕΝ λες μαλ@@@ιες, αλλα ξανασκέψου τον άκρως ΥΠΟΠΤΟ και ΔΟΛΙΟ ρόλο της τηλεόρασης.Τα περι αγελάδος με αξόργισαν.
    ———————————
    Συμπληρώνω στο σχ.14(;)
    «Το ίντερνετ λόγω της απρόσωπης φύσης του ΔΕΝ διαμορφώνει άποψη τόσο εύκολα και με τόσο μεγάλο κοινό, δεν πανικοβάλει τόσο εύκολα, δεν δημιουργεί κλίμα τόσο εύκολα.», όσο η τηλεόραση που την βλέπει όλος ο κόσμος σε προκαθορισμένα ρανεβου και απευθύνεται σε κόσμο που μεταξύ του υπάρχουν άτομα που δεν ξέρουν να γράφουν το όνομά τους.
    (και κατευθύνονται, πανικοβάλονται ευκολότερα)
    Αν δεν ξέρεις να γράφεις το όνομα σου ΔΕΝ έχεις προσβαση στο ίνερνετ.Σημαντικό

  15. Επώνυμε 1)αυτός είναι ο σωστός τρόπος διαλόγου.2)μάλλον δεν κατάλαβες πως και εγω θεωρώ πως από το ίντερνετ η ενημέρωση είναι καλύτερη σε σχέση με τη τηλεόραση για τον απλό λόγω ότι δεν έχει προλάβει ακόμα στην Ελλάδα να αναπυχθεί αρκετά και αρα να διαφθαρεί.(ακόμα περισσότερο πιστεύω στις εφημερίδες γιατί εκεί αναγκάζεται ο αρθρογράφος να αιτιολογήσει τη γνώμη του και αρα να κρίνεις.)Αυτό στο οποίο στάθηκα εγώ είναι το ότι και στο ίντερνετ μπορεί η ενημέρωση να είναι κατευθυνόμενη και χρηματοδοτούμενη.Πως θα χαρακτήριζες την ενημέρωση του defencenet για παράδειγμα;Το παράδειγμα του «πανικού» έχει το αντίστοιχό του στο εξής.Αντιαρματική τάφρος αμφιβόλου επιχειρησιακής αξίας που η λογική της κατάρρευσε το 1940.Δεν σε προκαταβάλλει ότι είναι άχρηστη αν δεν ξέρεις;Το ίντερνετ δεν πανικοβάλει τόσο πολύ γιατί η ενημέρωση γίνεται ακόμα κατα κύριο λόγο από την τηλεόραση.(είδες το σάλο που προκλήθηκε από την είδηση του Spiegel) Τέλος μιλάς για τα μεγάλα ειδησεογραφικά προκτορεία αλλά ξεχνάς μάλλον τα CNN,BBC,AL JAZEERA που αυτά και αν έχουν κατευθυνόμενες ειδήσεις.Τα υπόλοιπα γιατί πρέπει να είναι καθαρά;

  16. Φιλε Eponymos η ελευθερία λόγου είναι δικαίωμα στη Δημοκρατία,αλλά δυστυχώς πολλοί απο μας κανουμε κατάχριση.Τα σχολια μεχρι προτινος δημοσιεόντουσαν αυτοματα και χωρίς προέγκριση,και θελαμε να το κρατησουμε ετσι,αλλά μερικοί αναξιοι επισκεπτες κυριολεκτικά κατωτερης νοημοσύνης εβρισκαν πεδιο να ξεσπάνε τα ψυχολογικά και διανοητικά τους προβλήματα με ακατανόμαστες υβρεις και προσωπικές επιθέσεις.Και σχεδόν ολοι αυτοί το επαιζαν…ειδικοί,μορφωμένοι και,προ πάντων,αλανθαστοι.Παντως ακόμη,εχουμε ενα απο τα ευκολοτερα συστηματα σχολιων.Σε αλλα blogs πρεπει να εχεις λογαριασμό google νασυμπληρωνεις κωδικούς κλπ.Ευχαριστούμε που μας επισκεπτεσαι

  17. Δεν καταλαβαίνω γιατί εξοργίστηκες με την αγελάδα.Δεν θα ήταν καλό να ξαναφιλτράρουμε την είδηση;Η συγνώμη δεκτή.Το ίδιο και από εμένα.

  18. @16.
    Μένω στην φραση σου:»Τα υπόλοιπα γιατί πρέπει να είναι καθαρά;»
    Θα σου μιλήσω πάλι με παράδειγμα:
    Στην λαϊκή(internet) ψάνεις να βρείς τις ντομάτες που θέλεις(ενημέρωση).Έχει πολλούς πάγκους,κάνεις βόλτα(surfing),διαλέγεις και παίρνεις.
    Στην τηλεόραση σου δίνουν την τσαντα με τις ντομάτες, τις οποίες έχουν αγοράσει απο την ίδια λαϊκή( CNN, Al Jazzera,κτλ.) αλλά σου έχουν βάλει τις μισές σάπιες εσχεμένα.
    Όταν μιλώ για πρακτορεία εννοώ Reuters, Acociated Press και οχι απολκειστικά τα προαναφερθέντα.
    Περί defence net, (πράβδα νετ εγω θεωρώ το liako.gr)σπανια δεν διαβάζω αμέσως μετά το defencepoint, διασταυρώνω.
    Αναμφίβολα ο ρόλος των δημοσιογράφων ίδιως του ηλεκτρονικού είναι ύποπτος, και πολλές φορές βρώμικος, σπάνια αγνός, αλλά ή θα ενημερώνεσαι και θα φιλτράρεις, ή δεν θα ενημερώνεσαι.Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά είναι οι πάροχοι των ΟΛΩΝ ειδήσεων.
    Χρειάζεται προσοχή.
    —————————
    Η τηλεόραση βρωμάει.
    (γενικευμένα),»όταν κλείνει η τηλεόραση αρχίζει η ζωή»
    ———————————–
    @16
    Αγαπητέ Δ.Ι η φράση σου:»Ευχαριστούμε που μας επισκεπτεσαι» ειληκρινά με ΤΙΜΑ, φρόντιζα και θα φροντίζω να μην σας κάνω ποτέ να νοιώσετε άβολα με τα σχόλια μου.
    Φρόντιζα και θα φροντίζω να σχολιάζω(και να ζώ)χωρίς να υποτιμώ, να θίγω, να απαξιώνω κανέναν, κατά το μέτρο του δυνατού το οποίο το εχω επιτύχει(πιστεύω) σε μεγάλο βαθμό.
    Οποιος απο τους αναγνώστες έχει αντίθετη άποψη, δεν έχει παρά να ανατρέξει έστω και δειγματοληπτικά σε παρελθόντα άρθρα να το διπιστώσει.Όλα στην διάθεση όλων, θέλω ή δεν θέλω.
    Ευχαριστώ κι εγώ με την σειρά μου για την ενημέρωση και το «βήμα» που μου δίνετε για λέω την άποψη μου (κυρίως στα Ελληνοτουρκικά που είναι και το θέμα που με «καίει»).

  19. Επώνυμε ξέρεις εσύ αν η ντομάτα που σου παρουσιάζει ο άλλος για βιολογική ότι δεν είναι πηγμένη στα φυτοφάρμακα;Η διαφόρα δεν είναι στο σάπια-καλή.Όλοι θα πάρουν την καλή.Η διαφορά είναι στο βιολογική-απλή που ενώ προτιμάς τη βιολογική δεν έχει τρόπο να ελέγξεις ότι αυτό που στην πουλάει σου λέει την αλήθεια.Το Reuters,δεν το ανέφερα ονομαστικά προηγουμένως γιατί έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου με αντικειμενική ενημέρωση.Είναι;Σε άλλο άρθρο μιλούσαμε για τον εμφύλιο στης Γιουγκοσλαβία.Ποιά ήταν η ροή πληροφοριών του,θυμάσαι.Ή για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία που είχε ταράξει τον κόσμο με ειδήσεις για διώξεις των Σέρβων κατά των Κοσοβάρων;Για την ταμπακιέρα όμως κουβέντα,ότι στο Κόσοβο τόσα χρόνια πριν αν ήσουν Σέρβος είχες περάσει των παθών τον τάραχο.Σου ανέφερα το Spiegel,άλλο καταξιωμένο ΜΜΕ, που ιντερνετικά το απόγευμα έβγαζε είδηση για επιστροφη της Ελλάδας στη δραχμή.Βέβαια δεν το έλεγε ακριβώς έτσι αλλά προσέθεται και ερωτηματικο.Η ζημιά όμως είχε γίνει.Δεν είναι το ίδιο με το «πανικό προκάλεσε στο πανελλήνιο».1100 μονάδες τα spreads.Βιολογική ντομάτα με δόσεις φυτοφαρμάκου.

  20. @21 Σκεπτόμενε, κανείς δεν είναι αντικειμενικός,μα κανέις(και ισχύουν όλα οσα προανέγφερες).
    Τα έχω με την τηλεόραση επειδή παραείναι επιλεκτική, ίσως και λόγω του περιορισμένου χρόνου των είδήσεων, που στο internet υπαρχει απεριόριστος.
    Την τηλεόραση την βλεπω σαν fast(junk)food.
    Tης αναγνωρίζω όμως την άμεση ενημέρωση του ευρεώς κοινού με τα έκτακτα δελτία.
    Η μοναδική διαφορετική ματιά στην τηλεόραση, οχι αντικειμενική, διαφορετική, είναι το Al Jazzera επειδή βλέπει την πραγματικότητα με διαφορετική ματιά απ οτι την βλέπουμε στην Δύση και αναδεικνύει τα προβλήματα του παραμελημένου 3ου κόσμου.

Σχολιάστε