"Greek National Pride" blog

Το ΠΝ ζήτησε ξανά προσφορά από τη Damen για κορβέτες Sigma 10514!


Σημαντικές ανακατατάξεις στα δικά μας εξοπλιστικά φέρνει η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τα πλοία LCS 13,15, 17 και 19 για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς τα κρατούν σε υπηρεσία, προκειμένου να προσφέρουν στις θάλασσες για τις οποίες σχεδιάστηκαν, και ειδικά στον Περσικό και στον Κόλπο του Άντεν.

Έτσι το Πολεμικό Ναυτικό άρχισε να καταστρώνει εναλλακτικά σχέδια ενίσχυσής του, με δεδομένη την οικονομική στενότητα, έχοντας πάντα υπόψη πως το διαθέσιμο κονδύλι περιορίζεται σε ότι έχει περισσέψει από την αγορά των 3 FDI. Έτσι τα σενάρια περί αγοράς της 4ης FDI που διακινούνται δεν επαληθεύονται σήμερα, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως το πλοίο θα αγοραστεί και πάλι από το εξωτερικό, με κόστος το μισό από τα κάπου 2,2 δις που έχει το ΠΝ. Η 4η FDI μπορεί να επανέλθει ως προοπτική αλλά περισσότερη ως δική μας πολιτική επιλογή για “εξευμενισμό” των Γάλλων. Που με τη σειρά τους εξετάζουν εκσυγχρονισμό των δικών τους φρεγατών FREMM και όχι τόσο την προμήθεια FDI.

Οπότε με εντολή από τον ΑΓΕΝ, εξετάστηκαν οι πιθανές επιλογές, που περιλαμβάνουν εκ νέου τη λύση των κορβετών. Να θυμίσουμε πως το πρόγραμμα αυτό έχει εκτοξευτεί σε κόστος, στα 2,1+ δις ευρώ (!), ενώ το ΠΝ εκφράζει επιφυλάξεις για τα προσφερόμενα πλοία: Στις μεν γαλλικές Gowind HN που θεωρούνται φαβορί, υπάρχει προβληματισμός για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA VL και για την ταχύτητα του πλοίου, για τις δε ιταλικές FCX-30 υπάρχει σκεπτικισμός για το σύστημα διαχείρισης μάχης ATHENA.

Έτσι μια επένδυση 2,1+ δις ευρώ για 3 κορβέτες, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα των ΜΕΚΟ200ΗΝ, είναι προφανώς πρόβλημα. Ακόμη κι αν το Μαξίμου εγκρίνει επιπλέον κάποιο ποσό, οι κορβέτες, όποιες κι αν είναι αυτές, θα πρέπει να εξυπηρετούν απόλυτα τις δικές μας ανάγκες.

Ως εναλλακτική λοιπόν, το ΠΝ ζήτησε και πήρε νέα προσφορά από την ολλανδική Damen για 3 κορβέτες Sigma 10514 HN. Οι Ολλανδοί ανταποκρίθηκαν, στέλνοντας όμως την ίδια πρόταση που είχαν κάνει το 2022, αλλά με βελτιωμένους τους όρους αποπληρωμής. Το συγκεκριμένο πλοίο, εκτός του ότι υπηρετεί σε άλλα Ναυτικά, καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ, καθώς μπορεί να πάρει όπλο που ήδη έχει στο οπλοστάσιο του, τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM, ακόμη και Block2. Ενώ έχει σύστημα διαχείρισης μάχης Tacticos, που το ΠΝ γνωρίζει πολύ καλά καθώς το αξιοποιεί σε πολλά πλοία του, και υπάρχει ελληνική υποδομή συντήρησης και ανάπτυξης δυνατοτήτων.

Σχολιάστε