ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στις υποχωρήσεις.


Σκληρή στάση της χώρας μας, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όσον αφορά τις ενταξιακές βλέψεις Σκοπίων και Αγκυρας προεξοφλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύοντας στις δύο χώρες πως ματαιοπονούν εάν υπολογίζουν σε άλλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουμε βέτο.

Ο Κ. Παπούλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τσεχική εφημερίδα «Πράβο» (μία από τις τέσσερις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες, με 180.000 αναγνώστες ημερησίως) δηλώνει ξεκάθαρα πως «αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι» και σε ό,τι αφορά την Τουρκία πως «δεν πρόκειται να δεχτούμε εκπτώσεις».

Στα εθνικά μας κυρίως θέματα εστιάστηκε το ενδιαφέρον της εφημερίδας, η οποία, όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις, δεν κατανοεί γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας:

«Είναι ένα από τα παράδοξα που πολλές φορές συναντάμε στη ζωή μας» απαντά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξηγεί την ελληνική στήριξη στη γείτονα: «αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, τότε ίσως να μην έχουμε μια σειρά προβλημάτων, όπως έχουμε σήμερα» σημειώνει (σ.σ. λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις – αμφισβήτηση χωρικών υδάτων, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου – χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «δύστροπο γείτονα».

Ο Κ. Παπούλιας, μάλιστα, δεν διστάζει να καυτηριάσει τη στάση εκείνων που υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας. Χωρίς να τους κατονομάσει, αναφέρει πως κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του στρατηγικού ρόλου της και άλλοι την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει: «Βεβαίως, θα έλεγα, ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δυο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας, χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί» σημειώνει.

Για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν κρύβει, επίσης, την απαισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό: «Δεν βλέπω ότι μπορεί να έχουμε μια κατάληξη και μια λύση του προβλήματος» απαντά σε σχετικό ερώτημα και αφού υπενθυμίζει ότι ο Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Αγκυρας, εκφράζει την εκτίμηση πως η Κύπρος δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, όσο εκείνη διατηρεί κατοχικό στρατό 40.000 στο έδαφός της.

Με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, απαντά και για τα Σκόπια: «Προβήκαμε σε σειρά βημάτων. Είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε μια ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, κάτι που είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια» τονίζει και προσθέτει με νόημα: «Τα Σκόπια πρέπει να επιδιώξουν μια συμφωνία και για έναν επιπλέον λόγο. Η Ελλάδα έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας».

Τέλος, ερωτηθείς για το Κόσοβο εκτιμά ότι η ανεξαρτησία του ήταν πρόωρη και διαβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει εστία τριβών για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.

Αισιόδοξος από τις επαφές που είχε με τους ομολόγους του Εξωτερικών και Εμπορίου δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στην Πράγα.

Ο υφυπουργός εξέτασε με τους ομολόγους του τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον τουρισμό και την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και στην προώθηση στην Τσεχία, «πύλη εισόδου της κεντρικής Ευρώπης» όπως τη χαρακτήρισε, τυποποιημένων και πιστοποιημένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα, δήλωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ευρύτερη προσέγγιση των δυο χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σπ. Κουβέλης μίλησε χθες το πρωί στο οικονομικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τσέχων επιχειρηματιών.Η ελληνική αποστολή επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ: ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ / ΕΘΝΟΣ

One thought on “Τέλος στις υποχωρήσεις.

  1. ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΛΕΞΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ…………………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s