ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Σημίτης φοβήθηκε εκείνο βράδυ της κρίσης στα Ίμια τους στρατιωτικούς


Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το πολιτικό κενό στην Ελλάδα για να στήσει σκηνικό πολεμικής σύρραξης.

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ *

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για το βιβλίο της χρονιάς (Αθανάσιος Έλλις και Μιχάλης Ιγνατίου, ΙΜΙΑ:

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2009). Οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Αθανάσιος Έλλις έκαναν για πέντε χρόνια μια πολύ καλή δουλειά, ερευνώντας τα αχανή αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Ήταν τόσο δύσκολη και κοπιαστική η έρευνα που είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μερικές φορές σκέφτηκαν να τα παρατήσουν. Ευτυχώς που δεν το έκαναν διότι τώρα έχουμε μια καλύτερη εικόνα εκείνων των δύσκολων και τραγικά επικίνδυνων ωρών για τη χώρα μας «στην κρίση των Ιμίων». Από τα στοιχεία που προσκομίζει το βιβλίο προκύπτει ξεκάθαρα ότι η τότε ελληνική πολιτική ηγεσία κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι οι Τούρκοι είχαν προμελετημένα ρίξει μια πεπονόφλουδα που αν την πατούσαμε θα μας κόστιζε περισσότερο από όσο θα κόστιζε σε αυτούς. Οι επικριτές του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μέχρι σήμερα επαναλαμβάνουν μονότονα τη στρατιωτική μας υπεροχή εκείνη την νύχτα γύρω από τα Ίμια και θέλουν να λησμονούν την υπεροχή που είχαν οι Τούρκοι στα υπόλοιπα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ανακαλώ στη μνήμη μου μια συζήτηση, λίγες μέρες μετά την κρίση, ανάμεσα στον αείμνηστο δημοσιογράφο και παλαίμαχο ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον Λάμπρο Παπαντωνίου με αξιωματούχο του Αμερικανικού Πενταγώνου, στην οποία έτυχε να ήμουν παρών. Ο Αμερικανός εξήγησε στον Λάμπρο ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε σωφροσύνη και απέτρεψε μια μεγάλη αιματοχυσία που στο τέλος θα είχε χαμένη την Ελλάδα μια που, κατά την γνώμη των Αμερικανών, θα χάναμε τουλάχιστον δυο μεγάλα νησιά στο Αιγαίο και ένα μικρό μέρος της Θράκης σε περίπτωση, έστω και βραχύβιας, πολεμικής σύρραξης. Μην ξεχνάμε επίσης με δεδομένο ότι το «ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου» ήταν στα χαρτιά μόνο, οι Τούρκοι, αν αντιμετώπιζαν απώλειες στο Αιγαίο, θα εκμεταλλευόταν την ευάλωτη Κύπρο.

Διαβάζοντας με προσοχή το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων διαπιστώνει κανείς την προσεκτική προσέγγισή τους σε σχέση με τα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα που ανακάλυψαν και φέρνουν στο φως της δημοσιότητας προσφέροντας μια πλήρη εικόνα εκείνων των δραματικών ωρών. Είναι βέβαιο ότι η αμερικανική πλευρά δεν αποχαρακτήρισε όλα τα σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι τότε Αμερικανοί ιθύνοντες κάθε άλλο παρά επιθυμούσαν ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση.

Επίσης, φαίνεται ότι η πιο τραγική φιγούρα της πιο κρίσιμης βραδιάς ήταν ο Ναύαρχος Λυμπέρης που οι Αμερικανοί, για έναν ανεξήγητο λόγο, αντιπαθούσαν ιδιαίτερα. Ίσως όμως ο λόγος να μην ήταν και τόσο ανεξήγητος. Ο Χρήστος Λυμπέρης τοποθετήθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και από την αρχή φάνηκε ότι κρατούσε αξιοπρεπή και υπερήφανη στάση και δεν ήταν απλώς ένας ακόμη «yesman» στις διάφορες συσκέψεις στις οποίες λάμβανε μέρος. Αυτό οι Αμερικανοί δεν του το συγχώρεσαν ποτέ και προσπάθησαν να τον εξοντώσουν τη νύχτα των Ιμίων, κάτι που τελικά πέτυχαν. Να υπενθυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν επανήλθε στην εξουσία, επανέφερε τον Λυμπέρη στο στράτευμα και τον έκανε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ένα μέρος της τραγωδίας του Λυμπέρη ήταν η ταλαιπωρία από την ίδια την κυβέρνησή του η οποία, στην πιο κρίσιμη νύχτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, τον έκανε να κυκλοφορεί μεταξύ Πενταγώνου και Βουλής ενώ σε κρίσιμα σημεία δεν είχε καμιά επαφή με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, που κατ’ εντολήν του είχαν περικυκλώσει τα Ίμια. Αυτό ήταν, κατά την γνώμη μου, ένα από τα πιο σοβαρά λάθη του Σημίτη εκείνο το βράδυ. Φοβήθηκε ότι αν κλεινότανε στην αίθουσα επιχειρήσεων του Πενταγώνου θα τον παγίδευαν ο Λυμπέρης και οι άλλοι αξιωματικοί που, όπως ο ίδιος νόμιζε, επιθυμούσαν πόλεμο με την Τουρκία. Βέβαια, είχε ήδη υποσχεθεί στον Πρόεδρο Κλίντον ότι δεν επιθυμούσε στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία.

Αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου, δεν ήταν λίγοι στην Ελλάδα εκείνοι που άρχισαν να πανηγυρίζουν, χωρίς μάλιστα να το έχουν διαβάσει, διότι λανθασμένα και προκατειλημμένα έσπευσαν να αντλήσουν το συμπέρασμα, εθισμένοι στη λογική του μαύρου-άσπρου, ότι οι κακοί στα Ίμια ήταν οι Αμερικάνοι και ο Σημίτης.

Εάν όμως είχαν διαβάσει απλώς και μόνο τον πρόλογο του βιβλίου θα διαπίστωναν ότι οι Έλληνες συγγραφείς, που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν φίλοι των Αμερικανών και του Σημίτη, είχανε βγάλει τα εξής συμπεράσματα:

1.Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η απεμπλοκή και η αποτροπή της σύρραξης.

2.Η Τουρκία δημιούργησε ένα σκηνικό πολεμικής σύρραξης εκμεταλλευόμενη την πολιτική αβεβαιότητα και το κυβερνητικό κενό στη Ελλάδα. Η δε Τσιλέρ, που αντιμετώπιζε το φάσμα δίκης για διαφθορά, χρειαζόταν την κρίση για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

3.Δεν υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της κυβέρνησης της Ελλάδας διότι επικράτησαν προσωπικές έριδες και καχυποψίες.

4.Από τα αμερικανικά έγγραφα προκύπτει σαφέστατα ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν προκάλεσε την κρίση, αλλά, αντίθετα, στην αρχή προσπαθούσε να αφυπνίσει την “κοιμώμενη Αθήνα” προειδοποιώντας την ότι αυτή πλησιάζει, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε “πυροσβεστικά” αποτρέποντας στην ουσία τον πόλεμο.

* Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις ΗΠΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ.

Ένα σοβαρό σημείο, που συνήθως μας διαφεύγει, όταν ξεκινάμε τα παράπονα για τις αμερικανικές θέσεις είναι και η παντελής απουσία της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Η απαράδεκτη αυτή στάση της ΕΕ συνεχίζεται και μέχρι σήμερα. Πρέπει οι Βρυξέλλες να επέμβουν σε αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κράτη και να εξηγήσουν στους Τούρκους ότι το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τα Ίμια και το Καστελόριζο δεν είναι μόνο ελληνικά νησιά αλλά και νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φανταστείτε την υποθετική περίπτωση κατά την οποία οι ΗΠΑ, εάν και όταν υπάρξει κάποια διαφορά ανάμεσα στη Φλόριδα και στην Κούβα, να ισχυριστούν ότι δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διένεξη γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Κούβα!

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ηγεσία της Ελλάδας δεν ξέρει ακόμη τι θέλει.

Η ΘΕΣΗτων ΗΠΑ εδώ και 35 χρόνια δεν έχει αλλάξει καθόλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως προς το γεγονός ότι ζει έναν μόνιμο εφιάλτη, που δεν είναι άλλος από το φόβο πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε δύο συμμάχους που γειτνιάζουν σε μια από τις πιο επικίνδυνες και εύφλεκτες περιοχές της υφηλίου. Βέβαια οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αποφευχθεί οπωσδήποτε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος αλλά «η ελεγχόμενη ένταση» αυξάνει την επιρροή της και της επιτρέπει να πουλάει «σιδερικά» και στους δύο λαούς. Βέβαια, η Ελλάδα για πολλά χρόνια τώρα αντιδρά απλώς στα γεγονότα και δεν ακολουθεί μια ενεργητική πολιτική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έχω την εντύπωση ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ακόμα και σήμερα, δεν γνωρίζει τι θέλει. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου δεν σκέφτηκε ότι υπήρχε πιθανότητα οι Τούρκοι να θέλανε να δοκιμάσουν την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως έκαναν και με την τότε νέα κυβέρνηση Σημίτη. Έτσι, την Τετάρτη της 7ης Οκτωβρίου, δεν σκέφτηκαν ότι έπρεπε, μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνει μια σύσκεψη των Παπανδρέου, Πάγκαλου και Βενιζέλου με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να συζητήσουν τα διάφορα σενάρια εκτροπής και τεχνητής κρίσης που ενδεχομένως αποτολμούσαν οι Τούρκοι δοκιμάζοντας τη νέα κυβέρνηση.

Απόσπασμα απο άρθρο του Φιλελεύθερου (απο το φιλικό Ινφογνώμων).

7 thoughts on “Ο Σημίτης φοβήθηκε εκείνο βράδυ της κρίσης στα Ίμια τους στρατιωτικούς

  1. Με αφορμή αυτό το διαφωτιστικό βιβλίο θα πρέπει εμείς οι κακομαθημένοι και ανεύθυνοι νεοέλληνες να μάθουμε από τα λάθη μας και να μην βρίσκουμε άλλους να ρίχνουμε τις ευθύνες της δικής μας ανικανότητας. Στο θέμα των Ιμίων αμέσως κατηγορήσαμε τους Αμερικανούς ότι δημιούργησαν και ευνόησαν την Τουρκία, δεν νομίζω ότι ακόμα και σήμερα έχουμε βγάλει σωστά συμπεράσματα για τα αίτια της απαράδεκτης ανεπάρκειά μας να προβλέψουμε και να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη κρίση.

  2. Από ότι λέει το βιβλίο οι Αμερικανοί δεν ήθελαν την ένταση στο Αρχιπέλαγος και προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Το βασικότερο ζήτημα που πρέπει να αναλυθεί ενδελεχώς νομίζω από τους υπεύθυνους στρατιωτικούς αναλυτές είναι η στρατιωτική διάσταση της κρίσης και το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσε η Ελλάς να αντεπεξέλθει σε όλα τα μέτωπα και εάν όχι γιατί; και ποια εδάφη μας θα ήταν περισσότερο ευάλωτα;

  3. ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΣΟΜΕ ΤΟ ΄΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΗΜΙΤΗ΄΄.ΤΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ Α7 ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΡΑΖ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΦΕΔΡΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΟΠΛΙΣΜΟ ΠΕΠ RM 70 ΟΣΑΚ Μ 60 ΚΑΙ ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟΥΣ ΜΕ ΕΞΟΣΕΤ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΟ ΟΠΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΕ ΑΡΜΑΤΑ MLRS PAC 3 ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΑ ΚΟΡΝΕΤ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ .ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΟΜΕΡΕΣ . ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΒΗΜΑ ;ΤΑ ΙΜΙΑ ΗΤΑΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΑ . ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΒΡΑΧΟΝΙΣΗΔΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΟ ΔΕΝ ΣΥΝΟΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΦΗ ΟΠΩΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ .ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΡΑΧΩΝΗΣΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΚΟΝΙΚΟ ΜΠΡΑΝΤ Ε ΦΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ .ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΑΝ ΑΓΩΝΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝ ΛΙΓΚ. ΚΥΡΙΟΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΟΠΥ ΟΛΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΟΠΥ ΝΙΚΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙΟΥΣΑ . ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΗΤΟ ΠΥΡΑΥΛΟ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΟΠΟΥ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΗΤΗΤΗ.ΤΟ ΔΕ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΑΘΗΚΕ ΟΡΘΙΟ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΣΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΣΑΝ ΣΤΡΑΤΟΣ , ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΛΑΡΟΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΦΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΒΑΖΟΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΓΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ…….

  4. Έχει δίκο ο Πούτιν. Εκείνο το βράδυ είχαμε κρίση για την τηλεόραση.Εικονική πραγματικότητα.Το άσχημο είναι ότι εμείς το πήραμε στα σοβαρά. Αν άκολουθούσαν επιχειρήσεις πιστεύω ότι στην αρχή η Τουρκία θα είχε μεγάλες απώλειες.Είχε συγκεντρώσει σε μικρός χώρο , όπως ο κόλπος του Αδραμιτίου, μεγάλες ναυτικές δυνάμεις. Και η δύναμη που ήταν στη μία Ίμια , μετην έναρξη των επιχειρήσεων θα εξουδετερωνόταν.Άλλο τι θα ακολουθούσε μετά. Αλλά οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι. Ήξεραν ότι όλα γίνονται για εικονικά. Για την τηλεόραση.Το πρόβλημα είμαστε εμείς που πατήσαμε την πεπονόφλουδα.

  5. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΙΓΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ . ΤΟ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ Η ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΝ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ;ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ . ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΩΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ….

Σχολιάστε