ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιώργος φτιάχνει Οβάλ Γραφείο


Aκόμη και στις επίσημες αργίες τα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεναν ανοιχτά επί πολλές ώρες.

Το μικρό ασανσέρ (με πόρτα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο) δεν σταμάτησε να μεταφέρει στα διάφορα γραφεία συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν αναλάβει από την πρώτη στιγμή σημαίνοντα ρόλο στην κυβερνητική διάταξη μάχης.

Τα τηλέφωνα συνέχισαν να χτυπούν αδιάκοπα – αν και σε πιο αραιά διαστήματα από τις καθημερινές. Ευχές και υπενθύμιση τεράστιων εκκρεμοτήτων. Ανοιχτοί φάκελοι με την ένδειξη του κατεπείγοντος…Οι 100 πρώτες μέρες τελειώνουν, οι «μαύρες τρύπες» από την προηγούμενη κυβέρνηση εξακολουθούν να χάσκουν μπροστά σε κάθε προσπάθεια υπερνίκησής τους και η ανάγκη παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική.

Ο νέος χρόνος είναι τουλάχιστον απαιτητικός για την κυβέρνηση και ο κίνδυνος κατάρρευσης της Οικονομίας σχεδόν… προεξοφλημένος απ’ όσους όταν ζητούν σκληρά μέτρα εννοούν ακόμη σκληρότερα!

Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ υπουργών προκάλεσαν εντάσεις, αλλά ο πρωθυπουργός επιχείρησε να τις υποβαθμίσει (ζητώντας την απενοχοποίησή τους), αφού ωστόσο η «διάγνωση» δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς.

 Απόσταση ασφαλείας
Ακολουθούν 12 ασύγκριτης δυσκολίας μήνες, όπου η κυβέρνηση καλείται να λύσει γόρδιους δεσμούς για την ανάταξη της Οικονομίας και να ανακαλύψει συμμάχους κι από κει που δεν το περίμενε.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του και να δέχεται τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, αλλά επιζητεί μια «κεντρική» απόσταση ασφαλείας, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου αναζητεί πρόσωπα, διακεκριμένους επιστήμονες, και με πολιτική οντότητα ει δυνατόν, που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στο Μέγαρο Μαξίμου, εν είδει Οβάλ Γραφείου.

Ετσι, εντός των προσεχών ημερών (εάν και εφόσον βέβαια γίνει το σκανάρισμα και από τους έμπιστους συνεργάτες του και κυρίως από τον Χάρη Παμπούκη) θα στελεχωθεί το Μαξίμου από συμβούλους για όλα τα κρίσιμα θέματα.

Εχουν ήδη γίνει (λένε εγκυρότατες πληροφορίες) οι πρώτες κρούσεις σε πρόσωπα να αναλάβουν σύμβουλοι για τα δημόσια οικονομικά, τα δημοσιονομικά (φορολογικά και άλλα), τα χρηματοοικονομικά θέματα και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται «στα σκαριά».

Στο «Οβάλ Γραφείο» θα συμμετέχουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, τα μέλη του «πρωινού καφέ», ενώ τον ρόλο του «καθοδηγητή» (εκτός από τον πρωθυπουργό εννοείται) θα έχουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης που έχει αυξημένες αρμοδιότητες και φυσικά ο αντιπρόεδρος και έμπειρος πολιτικός Θόδωρος Πάγκαλος.

Τι τους προβληματίζει; Ο κίνδυνος να δημιουργηθούν «αψιμαχίες» μεταξύ υπουργών και των πρωθυπουργικών συμβούλων (π.χ. του οικονομολόγου ή του νομικού), που εκ των πραγμάτων θα είναι εξουσιοδοτημένοι να εκφράζουν εγκαίρως την άποψή τους (και σε κρίσιμες συνεδριάσεις) για τα τρέχοντα καυτά ζητήματα. Για το ποιος θα έχει δηλαδή το «πάνω χέρι».

Ο πρωθυπουργός έχει σχέδιο, ακούει, βλέπει, αποφασίζει – σπεύδει να επισημάνει άνθρωπος στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ερωτάται σχετικά με τις «παγίδες».

Και καταλήγει: «Πρωθυπουργός χωρίς επιστημονικούς συμβούλους δεν γίνεται φυσικά»…

 

ΟΡΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣ
Σκέψεις να εκδοθεί η «μαύρη βίβλος» της γαλάζιας διακυβέρνησης

 

Η κυβέρνηση έχει προς το παρόν σκόρπιες σκέψεις και για το αν πρέπει να εμμείνει στη «φωταγώγηση» όλων των εξοργιστικών πυλώνων κατασπατάλησης σε κάθε υπουργείο από τους «γαλάζιους». Κάποιοι προτείνουν τη συγγραφή της Μαύρης Βίβλου, που παρέλαβαν την 4η Οκτωβρίου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι θα εμπεριέχει; «Εξοργιστικά στοιχεία για να καταλάβει ο κόσμος», υποστηρίζει εις εκ του επιτελείου και φέρει ως παράδειγμα ότι στο υπουργείο Υγείας από το 2005 έως το 2009 το χρέος έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ, ενώ η κατάργηση της λίστας φαρμάκων χρέωσε τα Ταμεία κατά 2 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει αναλυτικά σημειώματα από τους υπουργούς, προκειμένου να τα συγκεντρώσουν στον… ογκώδη τόμο της Μαύρης Βίβλου. Χωρίς ακόμη πάντως να ξέρουν αν θα προχωρήσουν στην έκδοσή του…

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 100 ΗΜΕΡΩΝ
Ετοιμάζουν εκδηλώσεις για την πρώτη… 100άρα

 

Μέσα στις επόμενες μέρες και πριν εκπνεύσουν τα αποθέματα στην κλεψύδρα των 100 ημερών, η κυβέρνηση θα δώσει τα πρώτα στοιχεία απολογισμού.

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν μία κεντρική εκδήλωση ανά υπουργείο για να παρουσιάσουν στους πολίτες το έργο των 100 ημερών με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας για την υλοποίησή τους λόγω της οικονομικής στενωπού.

Ωστόσο θα αναδείξουν πίνακα δεσμεύσεων. Επενδύσεις, ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις στο κράτος αποτελούν το βασικό τρίπτυχο, ωστόσο οι σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναλυθούν θα επισημανθεί ότι είναι μεσοπρόθεσμης και -το χειρότερο- μακροπρόθεσμης απόδοσης. Τι τους… απομένει λοιπόν;

Να επιχειρήσουν με άμεσες «θεραπείες» να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος, ειδικά για τις περιπτώσεις που η ανοχή του κόσμου έχει χτυπήσει… κόκκινο! Να απλουστεύσουν δηλαδή τη… ζωή των πολιτών στην καθημερινή «συνάντησή τους» με το κράτος.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα 77 μονάδων εντατικής θεραπείας θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία όχι μόνο της αρμόδιας υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης.

«Λύσεις εδώ και τώρα σε χρονίζοντα αδικαιολογήτως ζητήματα», υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

 

Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
Παρόμοιες κινήσεις άμεσης απόδοσης θα συνεχιστούν και θα πολλαπλασιαστούν με γοργό ρυθμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ώστε να επιλυθούν προβλήματα που καθημερινά ταλανίζουν τους πολίτες. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια «χειρουργικών επεμβάσεων» στη Δικαιοσύνη και την εργασία.

Και ταυτόχρονα θα επιχειρήσουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στο ερώτημα «πού πάνε τα λεφτά;» από τους φόρους και τις «θυσίες».

Παραδείγματος χάριν ο κόσμος ξέρει και συμφωνεί -υποθέτει ο πρωθυπουργικός συνεργάτης- ότι οι φόροι στα ποτά και τα τσιγάρα θα μετατραπούν σε επένδυση στον πολύπαθο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

 

Η οικονομία
Η πρώτη παραδοχή που συζητήσαμε αυτές τις μέρες -λέει πρωθυπουργικός συνεργάτης- είναι ότι για το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου «όλα τα σκιάζει η Οικονομία και τα πλακώνει η κρίση»! Ο εν λόγω συνεργάτης του πρωθυπουργού με αυτόν τον τρόπο θέλησε να κάνει εισαγωγή των «εθνικών στόχων» που για την υλοποίησή τους πρέπει, όπως συμπλήρωσε, να συμβάλουν όλοι οι πολίτες. Πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν εικόνα διάσπαρτων ερευνών, που δείχνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη στάση που ετοιμάζονται να κρατήσουν οι πολίτες ακόμη και απέναντι σε μια… φοροεπιδρομή.

Η δεύτερη παραδοχή που έχουν λοιπόν αποτυπώσει στο χαρτί και την αντιμετωπίζουν ως πυξίδα είναι ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι έτοιμος για θυσίες, αρκεί να λάβει «εγγυήσεις» και να πιστέψει ότι θα υπάρξει δίκαιη κατεύθυνση. Το «στίγμα» και την «κατεύθυνση» θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας «εκστρατείας» ενημέρωσης όλων όσοι και σε διαφορετικά επίπεδα και χώρους θα κληθούν στην ουσία να «βάλουν πλάτη». Η απάντηση που θα επιχειρηθεί να δοθεί θα είναι πάντως διπλής κατεύθυνσης…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ  πηγη

Σχολιάστε