ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ / OIKONOMIA

Στο «στόχαστρο» του εφοπλιστή Τσάκου οι γεωτρήσεις πετρελαίου.


Του Κώστα Νάνου

Η αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου για λογαριασμό πετρελαϊκών κολοσσών, έλκει έντονα τελευταία το επενδυτικό ενδιαφέρον της ισχυρής εφοπλιστικής οικογένειας Τσάκου.

Ο ελληνικός ναυτιλιακός όμιλος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr έχει ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με ναυπηγεία, εταιρείες πετρελαιοειδών και εταιρείες που ειδικεύονται στην εξόρυξη πετρελαίου, προκειμένου να εισέλθει σε αυτό τον τομέα, με την κατασκευή υπερσύγχρονων πλοίων drillships που κάνουν θαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη.

Πρόκειται για μια επένδυση με μεγάλα περιθώρια κέρδους που όμως απαιτεί κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Διανύοντας μάλιστα μια περίοδο που οι τράπεζες συνεχίζουν να ακολουθούν σφικτή πιστωτική πολιτική, γίνεται αντιληπτό ότι η αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου για λογαριασμό πετρελαϊκών κολοσσών, αποτελεί μια επένδυση για λίγους.

Για τον ισχυρό Έλληνα εφοπλιστή όμως, δεν είναι μόνο τα μεγάλα περιθώρια κέρδους και ανάπτυξης που παρατηρούνται στο τομέα της θαλάσσιας άντλησης πετρελαίου, τα οποία έλκυσαν το επενδυτικό του ενδιαφέρον, αλλά και η μεγάλη πτώση στις αξίες αυτών των ειδικών πλοίων. Ένα τέτοιο πλοίου τύπου “Ultra Deep Water” το 2008 που η αγορά κορυφώθηκε, κόστιζε μεταξύ 800 εκ. δολαρίων και 1 δισ. δολαρίων. Το 2009 η τιμή του πλοίου αυτού προσγειώθηκε στα 700 εκ. δολάρια, ενώ πλέον η αξία ενός drillship έχει πέσει στα 500-550 εκ. δολάρια.

Η εταιρεία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα ναυπηγεία της Hyundai και της Daewoo, τις δύο μεγαλύτερες κορεάτικες γιάρδες που έχουν εμπειρία στην κατασκευή πλωτών γεωτρύπανων εξόρυξης πετρελαίου για μεγάλα θαλάσσια βάθη (drillships).

Την ίδια ώρα ο εφοπλιστικός όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με σκανδιναβική εταιρεία που ειδικεύεται στην εξόρυξη πετρελαίου και έχει το απαιτούμενο “knowhow”, με σκοπό την δημιουργία ενός joint venture που θα δραστηριοποιείται σε αυτόν ακριβώς το τομέα.

Παράλληλα, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία έχει ανοίξει κύκλο επαφών με πετρελαϊκούς κολοσσούς για τη ναύλωση των drillships. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά μας ανάφεραν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, οι συζητήσεις με τις πετρελαϊκές εταιρείες, είναι ο πιο σημαντικός κρίκος αυτής της αλυσίδας των διαπραγματεύσεων. Και αυτό γιατί χωρίς συμφωνία ναύλωσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η εταιρεία να προχωρήσει στην παραγγελία για κατασκευή drillships.

Πρωτοπόρος πάντως στο τομέα των θαλάσσιων γεωτρήσεων θεωρείται η Dryships του Γιώργου Οικονόμου με την εξαγορά της Ocean Rig, που διέθετε δύο πλωτά γεωτρύπανα για να λειτουργούν σε βάθος πολλών χιλιάδων ποδών, ενώ παραμένει σε εξέλιξη πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων πλοίων γεωτρήσεων τύπου “Ultra Deep Water”drillships που θα παραδοθούν στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Οι συμφωνίες στις οποίες έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου με τις παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρείες πετρελαιοειδών Shell, Petrobras και Tullow εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 1,27 δισ. δολαρίων μέχρι το 2011.

ΠΗΓΗ

One thought on “Στο «στόχαστρο» του εφοπλιστή Τσάκου οι γεωτρήσεις πετρελαίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s