ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

Υπέρογκες οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας.


 

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, η φοροδιαφυγή, η υπερκατανάλωση, οι «επαγγελματίες πατριώτες» δημαγωγοί, αλλά και οι βραχυπρόθεσμοι ορίζοντες στην άσκηση πολιτικής αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς τη ρίζα του κακού για τη… διαχρονική οικονομική κρίση και τα τεράστια ελλείμματα της χώρας μας.

Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά την επιβολή του προηγούμενου Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, μιας και δυστυχώς… δεν κατάφερε να διδάξει. Με διαφορετικούς εκάστοτε «πρωταγωνιστές», αλλά με ίδιες πάντα ανορθολογικές πολιτικές, η χώρα μας, λένε οι ειδικοί, δεν προκαλεί έκπληξη που έφθασε για ακόμη μία φορά στο χείλος του γκρεμού.

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), εξάλλου, είναι χαρακτηριστικά της νοοτροπίας που διακατέχει τον λαό μας… από την ίδρυση κιόλας του ελληνικού κράτους. Η χώρα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της, δεν έπαψε ούτε μία μέρα να δαπανά ποσά πολλαπλάσια συγκριτικά με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών κρατών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ ακόμη και σήμερα, ούσα μέλος της Ε.Ε. βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

«Οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες αποτελούσαν ανέκαθεν αίτιο των οικονομικών κρίσεων. Λογικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι Τουρκία, Ισραήλ και Ελλάδα αποτελούν τις χώρες που κατέχουν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και δεν διδάσκει: Οικονομικές κρίσεις και κράτος στην Ελλάδα» ο κ. Γιώργος Δερτιλής, καθηγητής του Εcole des Hautes Εtudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι.

Πώς μεταφράζονται σε «όρους οικονομίας» οι εξοπλισμοί στη χώρα μας; Όπως προκύπτει βάσει των επίσημων στοιχείων, από το 1833 έως και το 1983 οι αμυντικές δαπάνες υπερέβαιναν κάθε χρόνο 20%- 40% το σύνολο των συνολικών δαπανών, ενώ ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να διαθέτουμε το 4% περίπου του ΑΕΠ σε στρατιωτικούς σκοπούς, και μάλιστα αυτό την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωζώνης είναι 1,7%, της Ε.Ε. είναι 1,8% και κάποιων άλλων εξίσου μικρών κρατών είναι μόλις 0,8%…

Εξίσου καταστροφικό ρόλο, ωστόσο, για την οικονομία μας έχει παίξει, διαχρονικά, και το φαινόμενο της ανισορροπίας μεταξύ εσόδων και εξόδων του κράτους. Ενώ, λοιπόν, οι δαπάνες στη χώρα μας είναι περίπου στο 52% του ΑΕΠ (και στην Ευρωζώνη είναι 51,3%), τα έσοδά της βρίσκονται καθηλωμένα στο 39% του ΑΕΠ (46% στην Ευρωζώνη).

Εξοπλισμοί και κακοδιαχείριση, πάντως, δεν αποτελούν τις μοναδικές «πηγές του κακού» σύμφωνα με τους ειδικούς. Κι αυτό γιατί δίπλα στις δύο αυτές βαθιές «πληγές» του ελληνικού κράτους θα πρέπει να προστεθούν οι καλά εδραιωμένες πελατειακές σχέσεις, η δημαγωγία, ο «κακοστημένος» φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η ύπαρξη «νόμιμης» φοροδιαφυγής, η διακριτική μεταχείριση κάποιων «καστών», αλλά κυρίως η διάβρωση της ίδιας της δημοκρατίας

Η ελληνική οικονομία… σε αριθμούς.

*80 χρόνια διήρκεσε ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος που επεβλήθη το 1978 στη χώρα μας.
*4 φορές έχει κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα από το 1893 έως και σήμερα.
*2 φορές «επτωχεύσαμεν» επί βασιλείας του Όθωνος.
*2,2 δισ. χρυσά φράγκα δανείστηκε η Ελλάδα από το 1824-1932.

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Υπέρογκες οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας.

 1. Κατά τη κυρία Σαουλίδου,

  η χώρα έπεσε έξω λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως στο περίπου μας λέει.

  Στη κατάρρευση της οικονομίας δεν έπαιξαν ρόλο τα οικονομικά σκάνδαλα που είναι αμέτρητα εδώ και 30 με 35 χρόνια. (Και πόσα δεν μάθαμε αλλά και πόσα δεν θα μάθουμε…)

  Μακάρι να γνώριζε η κυρία Σαουλίδου πως αν είχαμε τα ίδια εξολιστικά προγράμματα με τη Πορτογαλία για παράδειγμα, τότε και οικονομικά προβλήματα θα είχαμε πάλι, αλλά και η κυρία Σαουλίδου (αν κρίνω σωστά και από το επώνυμο) θα έκλεγε για το σπίτι της όπως κάνουν τώρα χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

  Βέβαια στη τελευταία περίπτωση θα τα βάζανε πάλι όλοι με την ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού…

 2. Σωστά φίλε Λουκά ! Η κυρία Σαούλ …ιδου δεν έχει τα μυαλά της . Παραπληροφόρηση πάλι για να μην πάμε πολύ πίσω στα σκάνδαλα και βρούμε τους αληθινούς κλέφτες !

 3. Καλησπέρα και στους δύο αναγνώστες. Μιας και τυχαία είδα τα -σεβαστά- αλλά νομίζω άδικα σχόλιά σας, θα ήθελα να κάνω κάποιες διευκρινίσεις:

  Το επώνυμό μου, το ΤΙΜΩ και το ΣΕΒΟΜΑΙ γιατί προέρχεται από μία οικογένεια, η οποία χρόνια τώρα βρίσκεται στις επάλξεις της δημοσιογραφίας, τόσο που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν θεσπίσει με το ίδιο αυτό επώνυμο δημοσιογραφικά βραβεία για τη συνεισφορά της….

  Η καταγωγή μου, δε, μιας και ο Mha yai αφήνει υπονοούμενα, είναι ΠΟΝΤΙΑΚΗ και είμαι επίσης πολύ περήφανη για αυτό.

  Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω τον…κ. Mha yai ότι το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνουμε μηνύσιμα σχόλια πίσω από ψευδώνυμα, κι ότι τουλάχιστον εγώ, ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩ, ό,τι λέω και γράφω, αναλαμβάνω και την ευθύνη, καθώς μπαίνει η υπογραφή μου….

  Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα, σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, το άρθρο αυτό αποτυπώνει τις απόψεις των ακαδημαϊκών μας, κι όχι την προσωπική μου άποψη. Ούτως ή άλλως δεν είναι και δεοντολογικό να γράφουμε την προσωπική μας άποψη στις εφημερίδες, όπου εργαζόμαστε…

  Πριν λοιπόν κάνετε τέτοιου είδους σχόλια θα ήταν προτιμότερο να το σκεφτείτε καλύτερα…

  Αααα, και μιας και τέθηκε το θέμα για το αν…έχω τα μυαλά μου, να σας ενημερώσω ανώνυμε σχολιαστή, πώς τα γεγονότα δείχνουν πως…μάλλον τα έχω. Γιατί στην ηλικία των 26 έχω ήδη δύο Μάστερ, μιλάω πέντε γλώσσες και δημοσιογραφώ 8 χρόνια…Μακάρι και άλλοι ανόητοι να είχαν ανάλογη πορεία στην Ελλάδα. Είναι σίγουρο ότι αυτή η χώρα που αγαπάμε θα είχε καλύτερη εξέλιξη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s