ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

Απαιτήσεις… εκτός συγκυρίας.


Της Δωρας Aντωνιου

Να κλείσουν οι στρόφιγγες των κρατικών ταμείων ζητεί η Γερμανία από την Ελλάδα, όπως φαίνεται όμως, η παραίνεση δεν αφορά τις συμφωνίες με γερμανικές εταιρείες. Ετσι, περισσότερα χρήματα άμεσα ζητεί η γερμανική πλευρά, προκειμένου να «κλείσει» η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Ομιλο ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει η αποπληρωμή των οφειλών προς τον γερμανικό όμιλο και του επιπλέον ποσού που προκύπτει για κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 να γίνει σε εννέα χρόνια, με ετήσια «οροφή» το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Η γερμανική πλευρά πιέζει για περισσότερα χρήματα την πρώτη διετία, απαίτηση που απασχόλησε χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις παραμέτρους της συμφωνίας-πλαισίου για τον Σκαραμαγκά στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής και σήμερα η συμφωνία πρόκειται να έρθει προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της λεπτομερούς σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 4-5 μήνες. Προκειμένου να συνεχιστούν η λειτουργία του Σκαραμαγκά και η μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι τότε, τα ναυπηγεία θα συνάψουν δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ήδη, από τον Νοέμβριο και μετά, έχει δαπανήσει 17 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του προστίμου, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στα ναυπηγεία, θα γίνει διαχωρισμός και πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Σκαραμαγκά που καλύπτουν μη στρατιωτικές δραστηριότητες.

Στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας για την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προέταξε το δικαίωμα βέτο που διατηρεί το Δημόσιο στη μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων για όσο εκτελούνται σε αυτά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και το δικαίωμα βέτο στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Επιπλέον, η Abu Dhabi Mar ήρε την απαίτηση για απόλυση 350 εργαζομένων.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ως προς τις προοπτικές των Ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας, λέγοντας ότι και αυτά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Για τη συμπαραγωγή των έξι φρεγατών που διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τη Γαλλία, ανέφεραν ότι την επιλογή του Ελληνα εταίρου την έχει αποκλειστικά η γαλλική πλευρά.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε