"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / OIKONOMIA

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε το στίγμα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων


AOZ_-ELLHNIKES-ENOPLES-DYNAMEIS

Ο στρατός μπαίνει στο παιχνίδι των ενεργειακών πόρων

Η μελλοντική εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχει πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και γι’ αυτό φύλακας-άγγελος θα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το στίγμα της -ενεργούς εμπλοκής των Ενόπλων Δυ­νάμεων στη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων έδω­σε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ Κωσταράκος στο Συμπόσιο «Energy Security and Defense*, με θέμα «Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Νέο Περιβάλλον Ασφαλείας της Ανα­τολικής Μεσογείου-Προκλήσεις, και Απαντήσεις.

«Η εδαφική ακεραιάτητα και εξα­σφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαίωματων ειναι αοφαλώς τμήμα των εθνι­κών συμφερόντων που υπερασπιζό­μαστε (σ σ ως Ενοπλες Δυνάμεις)

 

 

Στην πράξη, αιπό αποτελούσε πά­ντοτε το μείζον της αποστολής ολων των εθνικών στρατών, απανταχού της Γης

Τούτο διότι ο ευρύτερος εθνικός χώρος σχετίζεται άμεσα με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την προκοπή του έθνους

Σήμερα, ο ανταγωνισμός για πό­ρους, πρακτικά σημαίνει ανταγω­νισμό στο πεδίο της ενέργειας, όχι αοφαλως μόνο για υδρογονάνθρα­κες.

Αλλα προς το παρόν, αυτο εν­διαφέρει εμάς   οι υδρογονάνθρα­κες.

Η ενεργειακή μας ασφάλεια περνάει μέσα και απο την εκμετάλ­λευση των όποιων εθνικών κοιτα­σμάτων του ορυκτού πλούτου στον εθνικό χώρο» είπε. κάνωντας νωρίτε­ρα γεωγραφικό προσδιορισμό και της Ανατολικής Μεσογείου

ΚΑΤΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ, που το ΓΕΕΘΑ έχει καταστήσει σαφές και με ασκήσεις στην περιοχή αλλά και με σχέδια επι­τήρησης.

Και συνέχισε «Βέβαια, ενεργεια­κή ασφάλεια δεν είναι μόνο η εξα­σφάλιση των δικαιωμάτων μας στον εθνικό χώρο.

Είναι και η προστασία των δικτύων και οδών μεταφοράς ενέργειας, καθώς και των ενεργεια­κών υποδομών στη χώρα

Όλα αυτά συνθέτουν ένα αρκετό πολύπλοκο σύνολο ζητημάτων ασφαλείας, που δεν έχει σαφή όρια και έχει περιφε­ρειακή και παγκοσμία διάσταση»

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μορ­φές των κίνδυνων με βάση την εμπει­ρία από «τρομοκρατικές ομάδες», με ή χωρίς κρατική υποστήριξη, πε­ριγράφοντας κυρίως τα περιστατικά πειρατείας που πάντως μέχρι τώρα. είπε, δεν έχουν παρουσιασθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έκρουσε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου – εκ του οποίου απορρέουν και οι αποστολές των Ε Δ. και των Σω­μάτων Ασφαλείας.

«Η μελλοντική, όμως. εκμετάλλευ­ση του ενεργειακού πλούτου της σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυ­τιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Θα παρέχει πληθώρα ελκυστι­κών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή»

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ έγκειται στην έγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση, στην πειστική αποτροπή και στην αποτελεσματική προστασία», είπε και συνέχισε «Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων εί­ναι οι πληροφορίες.

Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών για τον τόπο τον χρόνο και  τον τρόπο εκδήλωσηςτης όποιος κακόβουλης ενέργειας είναι ζωτική για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα την ακυρώνουν εν τη γενέσει της.

Η έγκαιρη πληρο­φόρηση και η επιτήρηση απαιτούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ISR (In telligence. Surveillance. Reconnaissance). οι οποίες θα παρέχουν δι­αρκή  έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή εν­διαφέροντος.

Πιθανόν να απαιτείται συνεργασία με αντίστοιχες αρχές χωρών της περιοχής με κοινά συμφέ­ροντα. όπως η Κύπρος και το Ισ­ραήλ.

Οι δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανομένη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες, αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πήγες, μας ικανοποιεί πλήρως».

Αναφορά έκανε, επίσης, στην αποτροπή και τη δύναμη της που «θα πρέπει», όπως είπε, «να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέ­σων εκείνων, η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώ­μενο οφέλη, όσο και τη σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους. εάν και εφόσον υπάρξει απειλή»

Ως προϋπόθεση δε ανέφερε την «ταυτόχρονη πλήρωση των δύο αυ­τών προϋποθέσεων, μαζί με τη φυσι­κή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμε­ων στην ευρύτερη περιοχή» η οποία •θα στείλει τα κατάλληλα μηνύμα­τα προς κάθε ενδιαφερόμενο»

ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Ο κ Κωσταράκος αναφέρθηκε στους άξονες της νέας Δομής Δυνάμεων που διαμορφώνε­ται και καλύπτει κα» τις νέες ανάγκες Αυτές, όπως τις περιέγραψε. είναι – Η βελτίωση τ αν αεροναυτικών μας δυνατοτήτων, ενδεχομένως σε βά­ρος άλλον δυνατοτήτων που κυρι­αρχούσαν τα τελευταία χρόνιο, όπως παρακάτω

α. Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συ­νεργασίας και σύγχρονα υποβρύχια,

β. Επαύξηση των δυνατοτή­των της Πολεμικής Αεροπορίας με αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμι­ση των υπαρχόντων αεροσκαφών

γ. Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνά­μεων με μαία ταχείας μεταφοράς

Γ. ΔΗΜ.

Εφημερίδα: 6 Ημέρες, 25/01/2013

One thought on “Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε το στίγμα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων

  1. ΕΣΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΜΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΥ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ! ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝ! ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ! ΦΡΑΓΚΟΥ! ΚΑΙ ΒΑΛΕ!..<<<<<<<<<!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s