"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτουν στη διεθνή κατάταξη τα ελληνικά πανεπιστήμια


Ένας πολίτης περνά μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων του αποφάσισαν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

 

Κάθε πέρυσι και… καλύτερα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, που “υποφέρουν” από υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού και υποδομών, όπως δείχνει και η κατάταξη QS World University Rankings, που περιλαμβάνει 6 ελληνικά πανεπιστήμια στα 600 καλύτερα του κόσμου, αλλά 5 από τα 6 έχουν “πέσει”.

Σύμφωνα με την έρευνα η κυρίαρχη τάση που παρατηρείται στην φετινή μέτρηση είναι η πτώση των επιδόσεων των πανεπιστημίων σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Όσον αφορά δε στα βρετανικά πανεπιστήμια, η θέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της προοπτικής του Brexit.

Στα καθ’ ημάς, το ΕΜΠ παραμένει μεταξύ των 400 καλύτερων πανεπιστήμιων του κόσμου, αλλά έχει υποχωρήσει κατά 19 θέσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στην 395 θέση.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει βγει από τη λίστα, ενώ το Αριστοτέλειο έχει πέσει στην κατηγορία 491-500 από την κατηγορία 461-470.

Σύμφωνα με την έρευνα, η φτωχότερη επίδοση των ελληνικών πανεπιστημίων έχει να κάνει με την περιορισμένη ως ανύπαρκτη χρηματοδότηση στην έρευνα και (ως εκ τούτου) την αδυναμία των ιδρυμάτων να προσελκύσουν ερευνητές και από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο Ben Sowter, επικεφαλής της QS Intelligence Unit η ελλιπής χρηματοδότηση της πανεπιστημιακής παιδείας (η Ελλάδα δαπανά το 1,24% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2,03%) είναι ο βασικός λόγος που τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν όλο και φτωχότερες επιδόσεις. πηγη

Σχολιάστε