"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δημήτρης Βίτσας για πυρομαχικά: Εμμονή της Νέας Δημοκρατίας ο Πάνος Καμμένος


Την Νέα Δημοκρατία “λόκαρε” συνέντευξη του στην Εφημερίδα Free Sunday ο Δημήτρης Βίτσας. Ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας την κατηγόρησε ότι η κριτική της στην υπόθεση της διακρατικής συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία δεν είναι τίποτε αλλο από επικοινωνιακά “αντίμετρα” για να αλλάξει η ατζέντα.

Όπως τόνισε αυτή η τακτική έχει πολλαπλούς στόχους; “Ο ένας είναι να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μια ελίτ στην Ελλάδα, να θυμίσω τα Paradise Papers, όπως και άλλες λίστες, αλλά και ταυτόχρονα να χτυπήσει, ορμώμενη, όχι για πρώτη φορά, από μια εμμονική διαδικασία και λογική, τον Πάνο Καμμένο. Να ξεκαθαρίσουμε το εξής: απ’ ό,τι έχει βγει ως τώρα, η ιστορία έχει ξεκινήσει από μια υποτιθέμενη αναφορά, η οποία ποτέ δεν έχει υποβληθεί στα Γενικά Επιτελεία, ενός ταξίαρχου. Αυτό είναι το ένα και βασικό ζήτημα. Το δεύτερο, πράγμα εμφανές, είναι ότι από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ούτε μεσάζοντες ούτε αντιπρόσωποι υπήρχαν. Πάντοτε υπάρχει η ΓΔΑΕΕ και το ΥΠΕΘΑ, όπου διά του υπουργού έχει δώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.”

Ο κ.Βίτσας επέστρεψε τα βέλη στην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη αναφορικά με την δηκτική αναφορά ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο ζήτημα της αναβάθμισης του στόλου των F-16.
“Όσον αφορά αυτά που είπε η κ. Μπακογιάννη, έχει προσκληθεί και έχει προκληθεί να εξηγήσει τη δήλωσή της. Δεν το έχει κάνει. Για μας, το κεντρικό μας ζήτημα είναι η ενδυνάμωση της θωράκισης της χώρας και η ενδυνάμωση της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντίστοιχα, θα υπάρχει ενδυνάμωση και του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 δεν είναι τωρινό. Είναι αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εμείς το προωθήσαμε και θα το κάνουμε πραγματικότητα.”

Ο κ.Βίτσας υπογράμμισε ότι οι διαβουλευσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή αφορούν στο οικονομικό σκέλος και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης. Στόχος όπως τόνισε είναι τα πρώτα αναβαθμισμένα να παραληφθούν το ταχύτερο δυνατό, εαν είναι δυνατόν και μέσα στο 2019. Παράλληλα προανήγγειλε και τη συντήρηση των Mirage και πρόσθεσε: “Κινούμαστε στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του ρόλου που απαιτεί η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Επιλογή μας είναι η ειρήνη, αλλά αυτή κατοχυρώνεται με τη διατήρηση και την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κόστος αναβάθμισης των F-16 έχει υπολογιστεί εντός των διαθέσιμων του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ έχει προϋπολογιστεί παράλληλη αναβάθμιση και συντήρηση και των άλλων οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε, αλλά και στοχευμένες αγορές.”

Ο υπουργός αναπληρωτής εθνικής άμυνας ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητας επανέλαβε το μήνυμα του προς την Άγκυρα ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο: “Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμείς θεωρούμε ότι τα υπαρκτά ζητήματα πρέπει να συζητιούνται, να γίνονται αντικείμενο της διπλωματίας, ενώ αυτά που είναι ανύπαρκτα δεν πρέπει καν να συζητιούνται. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από διεθνείς συνθήκες, που άλλωστε ήρθαν να επικυρώσουν όσα ο ελληνικός λαός κατέκτησε σε όλη τη διάρκεια της πορείας δημιουργίας του ελληνικού κράτους, εμείς δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Για εμάς «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία διαδικασία νομιμοποίησης της όποιας αμφισβήτησης.”

Αναφέρθηκε μάλιστα στην εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση μιας ακόμη φυσικής καταστροφής όπως αυτή που προκάλεσε η φονική καταιγίδα στην Δυτική Αττική “Κινητοποιηθήκαμε άμεσα διαθέτοντας μηχανήματα, προσωπικό, ανοίγοντας χώρους φιλοξενίας, βάλαμε σε ετοιμότητα τις μονάδες σε όλη τη χώρα, δώσαμε έκτακτες άδειες στο προσωπικό που έχει άμεση σχέση με την περιοχή κλπ. Το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήθηκαν στη Σύμη, στη Σαμοθράκη και αλλού.” είπε ο κ. Βίτσας εξάροντας παράλληλα και την καθοριστική συμβολή των Εδ στην επιτυχή διαχείριση από τη χώρα μας της προσφυγικής κρίσης. πηγη

Σχολιάστε