"Greek National Pride" blog

Προειδοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τις διεθνείς σχέσεις, ασφάλεια & άμυνα


Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που δεν γίνονται αλλά λέγονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται… Η γνωστή ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι διαχρονικά διδακτική, ενώ η ισχύς της δεν αμφισβητείται από κανέναν. Κυρίως όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της που αφορά σε όσα γίνονται και ουδέποτε λέγονται. Κι αν ισχύει μία φορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αποτελεί συνήθως ακόμα και τον κανόνα στον πολύπλοκο κόσμο των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Αυτό θα πρέπει να βρει χρόνο να το αναλογιστεί η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε τις τύχες της χώρας στα “χέρια” της…

Ουδέποτε είχαμε τη φήμη ενός ειδησεογραφικού μέσου που “χάιδεψε” την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, η κριτική που ασκήθηκε για σειρά θεμάτων, ήταν το λιγότερο σκληρή, ίσως κάποιες φορές και άδικη. Με αυτό ως δεδομένο, η προειδοποίηση που θέλουμε να απευθύνουμε προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σίγουρα δεν έχει ως κίνητρο οποιαδήποτε αντιπολιτευτική διάθεση. Μοναδικό κίνητρο είναι η διασφάλιση της συνέχεια του κράτους, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα ουδέποτε διακρίθηκε ιδιαίτερα.

Μπορεί να έχουμε “σύρει” τα… μύρια όσα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως, όταν η συζήτηση γινόταν για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και την εθνική της ασφάλεια, οι φίλοι του DP θα θυμούνται ότι παγίως τηρούσαμε πολύ προσεκτική στάση. Είναι δυο τομείς η χρήση των οποίων δεν πρέπει να γίνεται με αντιπολιτευτικά κίνητρα, αλλά για τη διατύπωση τεκμηριωμένων αντιρρήσεων όταν αυτές υπάρχουν.

Η διευκρίνιση αυτή κρίνεται ως απαραίτητη εκ προοιμίου, καθώς είναι σύνηθες στην Ελλάδα όπου όλοι μας λίγο πολύ ομφαλοσκοπούμε, να απουσιάζει κάθε μέτρο, με αποτέλεσμα οτιδήποτε κάνει ο πολιτικός μας αντίπαλος, να είμαστε προδιατεθειμένοι να το απορρίψουμε. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα κρίσιμης σημασίας -κατά την υποκειμενική μας άποψη- ζητήματα.

Προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, καθώς και άλλων “ευαίσθητων” υπηρεσιών για την ασφάλεια της χώρας, ασφαλώς υπήρξαν. Πάντα υπήρχαν. Με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται πάντα στις κρατικές γραφειοκρατικές δομές, υπήρχαν πράγματα που έγιναν σε όλα τα υπουργεία, τα οποία κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση και εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα της χώρας.

Το θετικό είναι ότι συχνότατα μάλιστα, δεν επιδιώχθηκε ευρεία δημοσιότητα με στόχο τον προσπορισμό κομματικού οφέλους αλλά κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, αφού σχεδόν πάντα, η υπερβολική δημοσιότητα σε συνεννοήσεις που έχουν γίνει πίσω από κλειστές πόρτες με φίλους και συμμάχους, οδηγεί σε ζημιές… Αυτό είναι προς τιμήν όσων ενεπλάκησαν διότι αντιστάθηκαν στον πειρασμό της προσωπικής ιδιοτέλειας. Για τον ίδιο λόγο κι εμείς δεν δικαιούμαστε να επεκταθούμε.

Όσο και να αντιπαθεί κανείς την κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι πράξεις της δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχικές διακηρύξεις. Το να μεταβάλλεις τη γνώμη σου, να αντιμετωπίσεις τα στερεότυπά σου, δεν είναι εύκολο και η ερμηνεία ότι αυτό έγινε για λόγους “αυτοσυντήρησης”, είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.

Με απλά λόγια, εάν το δεις ψύχραιμα, εάν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, η πολιτική που ακολουθήθηκε θα φάνταζε φυσιολογική, ενώ εάν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε αντιπολίτευση στηριζόμενη σε σειρά γνωστών ιδεοληψιών, οι οποίες παρότι έχουν στη βάση τους καλές προθέσεις, οδηγούν σε αυταπάτες… Η ουσία είναι αυτό που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ στο μεγαλύτερο διάστημα).

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι και στο επίπεδο του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ και της ΕΥΠ, έγιναν διάφορες κινήσεις, άλλες πιο συστηματικές και οργανωμένες για την καλλιέργεια σχέσεων και συμμαχιών και άλλες πιο “πρόχειρες”. Όμως, αναφερόμαστε σε ενέργειες που κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο για τη χώρα, για την επόμενη ημέρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να “χτίσει” πάνω σε αυτά. Δεν είναι καν ανάγκη να πιστώσει σε πολιτικούς αντιπάλους ό,τι και όσα έχουν γίνει. Ας περιορίσουμε όμως το εσωτερικό πολιτικό “παιχνίδι” μέχρι εκεί.

Για να μπορέσει να κεφαλαιοποιηθεί η δουλειά των προηγούμενων, κομβικής σημασίας είναι η ορθή ενημέρωση όχι μόνο των υπουργών, αλλά και η διασφάλιση ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πληροφορηθεί όσα έχουν γίνει, ώστε να διασφαλίσει ότι όλοι θα κινηθούν στην οδό προάσπισης “κεκτημένων” της χώρας και σε δεύτερη φάση τη δική τους προσπάθεια προώθησης των εθνικών συμφερόντων.

Ας μην το πάρουμε αψήφιστα και ας μην επιτρέψουμε τις κομματικές παρωπίδες να αλλοιώσουν την εικόνα. Εξάλλου, όσα ειπωθούν στις άκρως απόρρητες – υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι άκρως απόρρητες – ενημερώσεις αυτές, μπορούν πολύ εύκολα να διασταυρωθούν, ρωτώντας τους υπεύθυνους στις χώρες που αφορούν.

Ας αναλογιστεί το Μέγαρο Μαξίμου, για παράδειγμα, πόσο ισχυρή εικόνα συνέχειας του κράτους θα εξέπεμπε η Ελλάδα παντού, εάν η νέα κυβέρνηση, αφού ενημερωθεί για τους τομείς “άτυπης” και απόρρητης δραστηριοποίησης των προαναφερομένων υπουργείων και υπηρεσιών, ζητήσει ακόμα και βοήθεια για την επόμενη μέρα, ζητήσει στους προκατόχους των θώκων ή όποιων άλλων ενεπλάκησαν να λειτουργήσουν ως “γέφυρες”. Κι αυτό διότι ας μη γελιόμαστε…

Πέρα από τα διακρατικά συμφέροντα, οι προσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό, ενίοτε και τον κεντρικό ρόλο. Ακριβώς όμως επειδή είναι δύσκολο να οικοδομηθούν, άλλο τόσο εύκολο είναι να καταστραφούν όσα αποτελούσαν κοινό τόπο, λόγω της αυτονόητης εκατέρωθεν καχυποψίας αναφορικά με τις προθέσεις όσων παίρνουν τη σκυτάλη.

Μια χώρα δεν μπορεί να στηρίζεται στο “χάρισμα” της προσωπικότητας των εμπλεκομένων για να υπάρχει σταθερότητα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει συνειδητοποίηση της κρισιμότητας του θέματος σε κεντρικό επίπεδο (Μέγαρο Μαξίμου) ώστε να ζητηθεί παρασκηνιακά συνδρομή για να εξασφαλίσει η χώρα ομαλή μετάβαση…

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, βοηθούντων ασφαλώς των γεωπολιτικών εξελίξεων κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, αναβαθμίστηκε δραματικά στους σχεδιασμούς κορυφαίων “παικτών”. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σταδιακά στην εξασφάλιση προσβάσεων που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε στο παρελθόν, ως χώρα, αφενός λόγω της παροιμιώδους ανοργανωσιάς μας και αφετέρου λόγω του κυρίαρχου ρόλου της Τουρκίας, κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης, στην περιοχή.

Αυτό είναι το διπλωματικό κεφάλαιο που οφείλει αν διασφαλίσει και να αναπτύξει περεταίρω η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν επιθυμούμε σε αυτή τη φάση να πάρουμε θέση για το αν πάγιες πολιτικές παθογένειες στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει ανησυχίες εντός κι εκτός της χώρας με αποτέλεσμα να εγείρονται εύλογες ανησυχίες.

Σε αυτή τη φάση οφείλουμε να θέσουμε ως προειδοποίηση προς κάθε ενδιαφερόμενο, θέματα τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και αν μη μας απασχολούν καθόλου. Κι επειδή αυτό είναι λίγο υπερβολικό, ας το διατυπώσουμε εκ νέου, λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής που να θεωρείται δεδομένος.

Ας ελπίσουμε ότι οι καλές προθέσεις και οι φιλοδοξίες που θεωρητικά συνοδεύουν κάθε νέα κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την προσωπική ευφυΐα προσώπων όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (σ.σ. για τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, αν και θα είχε ενδιαφέρον να υπάρξει μια κυβερνητική τοποθέτηση επί της λογικής πίσω από μια επιλογή κομβικού κρατικού αξιωματούχου), θα πράξουν τα δέοντα. Αν δεν το έχουν ήδη πράξει.

Εξάλλου και ο ναύαρχος Αποστολάκης, παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις και ενστάσεις ήταν μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής, έχαιρε τουλάχιστον σεβασμού, ενώ για να αναφερθούμε μόνο στον υπουργό που παρέδωσε το ΥΠΕΞ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι όσο πιο βαθιά “στον ρόλο” έμπαινε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από το ύφος του και μόνο έδειχνε ότι μάθαινε συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς… Ας τα αξιοποιήσουμε λοιπόν, καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση, εθνικά επιβλαβές.

Πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s