"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κροάτες ήρθαν να δουν τα F-16 Blk 30 της Αεροπορίας… “στατικά”, όμως τα πέτυχαν σε δράση!


Δεν έχουν κατατεθεί τα όπλα από ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια να πωληθεί μέρος του αεροπορικού στόλου των F-16 Block 30, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση μεγαλύτερου αριθμού F-16, πιθανότατα των “Block 50”, με τελικό στόχο να διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία περί των 120 μαχητικών αεροσκαφών του τύπου, στην κορυφαία διαμόρφωση… “οχιά”, την γνωστή πλέον στην Ελλάδα F-16V (Viper), διαθέτοντας μπόλικο “δηλητήριο” ώστε να απομακρύνει εγκαίρως ακόμα πιο αποτελεσματικά, όσους επιβουλεύονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες τοπικές πηγές, στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου στην 111 Πτέρυγα Μάχης δηλαδή, βρέθηκε προσφάτως κροατική αντιπροσωπεία για να πάρει μια γεύση από τα ελληνικά F-16 Block 30. Αυτό που είδε μάλλον τους ενθουσίασε… Τα Block 30 δεν ήταν διαθέσιμα για ένα διάστημα προς επιθεώρηση, διότι πολύ απλά συμμετείχαν κανονικά στις ετοιμότητες της ημέρας για την προστασία του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου!

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι επισκέπτες, φέρονται να ήταν εξαιρετικά θετικές, διότι αντελήφθησαν ότι στις τάξεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αεροσκάφη που δεν αξιοποιούνται με κάποιον τρόπο. Οι ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιβάλει ρυθμούς και επιλογές που άλλες αεροπορικές δυνάμεις θα μπορούσαν να θεωρούν ακόμα και με με την πομπώδη έκφραση…”αδιανόητο”!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην αντιπροσωπείας βρίσκονταν και Αμερικανοί, δεν κατέστη όμως δυνατό να διασταυρωθεί η προέλευσή τους. Εικάζεται ότι είτε θα ήταν στρατιωτικοί αξιωματούχοι κάποιας εκ των πρεσβειών των ΗΠΑ στις δυο χώρες, ή ενδεχομένως και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin.

Αυτό με τη σειρά του, παρότι είναι απόλυτα λογικό, εάν συνδυαστεί με την πληροφορία ότι η αντιπροσωπεία ανεχώρησε με προορισμό το Ισραήλ, οδηγεί σε κάποιες σκέψεις! Η Κροατία είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους Ισραηλινούς για την αγορά μεταχειρισμένων F-16 τα οποία στη συνέχεια θα αναβαθμίζονταν από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η συμφωνία αυτή όμως δεν προχώρησε λόγω αμερικανικού “βέτο”, πιθανότατα στη φάση της ανάγκης εξασφάλισης πιστοποιητικού τελικού χρήστη, το οποίο εξασφαλίζεται από τη χώρα προέλευσης του υλικού, δηλαδή τις ΗΠΑ. Άρα, η συμμετοχή Αμερικανών στην αντιπροσωπεία, εάν όντως προέρχονται από τις δυο πλευρές που προαναφέρθηκαν, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μάλλον έστειλαν σαφές μήνυμα στην Κροατία, για την “αποδεκτή μέθοδο” προώθησης και ολοκλήρωσης τέτοιων συμφωνιών!

Οι τεράστιες δυνατότητες και η εμπειρία της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δίνει ένα πλεονέκτημα στην ισραηλινή πλευρά. Από την άλλη όμως, η ελληνική ΕΑΒ έχει σημαντική εμπειρία με τα F-16, καθώς συμμετέχει με επιτυχία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα του μαχητικού.

Επιπροσθέτως, από την αναβάθμιση των πλέον προηγμένων ελληνικών F-16 σε Viper, θα προκύψουν απάρτια εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα F-16 Block 30και αυτών που ενδεχομένως θα πουληθούν και αυτών που πιθανότατα θα παραμείνουν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών σκοπών, θα μπορέσουν να “μεταλλαχθούν” σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά και αξιόμαχα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό είναι το ελλαδικό πλεονέκτημα. Οψόμεθα…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s