"Greek National Pride" blog

Θα γίνει χοντράδα! Η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης και Λήμνου


Η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης και Λήμνου με αφορμή ελληνική άσκηση ενώ προσθέτει πως η περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα είναι πάνω σε δική της (την δέσμευσε με παράνομη NAVTEX)

Πατώντας στον συνεχή ρητορική Ακάρ των τελευταίων ημερών οι Τούρκοι όπως και παλιότερα ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις …στα παράλια της Λήμνου! Η εμμονή με το νησί είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Τώρα προστέθηκε και η Σαμοθράκη. 

Η Άγκυρα επικαλείται ξανά τα… περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Συγκεκριμένα η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση Σαμοθράκης και Λήμνου με αφορμή ελληνική άσκηση ενώ προσθέτει πως η περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα είναι πάνω σε δική της (την δέσμευσε με παράνομη NAVTEX).

Ακολουθεί το κείμενο της Tουρκικής NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0026/22 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 10-01-2022 15:24)
TURNHOS N/W : 0026/22
AEGEAN SEA
1. LIMNOS NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER LA34-11/22 PROMULGATED ON 07 JAN 22 IS A VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF SEMOTHRACE AND LEMNOS ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. THE AREA PROMULGATED ON 07 JAN 22 BY LIMNOS NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER LA34-11/22 OVERLAPS WITH THE AREA RESERVED FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES AND WHICH WAS RELEASED BY IZMIR NAVTEX STATION MESSAGE NUMBER IA13-1250/21 PRIOR TO MESSAGE NUMBER LA34-11/22
3. THE MESSAGE NUMBER IA13-1250/21 RELEASED BY IZMIR NAVTEX STATION FOR TURKISH NAVY FIRING ACTIVITIES IS VALID AND EFFECTIVE.
4. THIS MESSAGE IS RELEASED FOR THE SAFETY OF NAVIGATION.
5. CANCEL THIS MESSAGE 111101Z JAN 22.

Ο ελληνικός και ο τουρκικός χάρτης των περιοχών

Με τη Σύμβαση της Λωζάννης, η Τουρκία συμφώνησε στην αποστρατικοποίηση των Στενών από τον Βόσπορο μέχρι της εξόδου τους στο Αιγαίο, όπως και για τα δύο νησιά, Ίμβρο και Τένεδο που με τη συμπαράσταση των… νικητών της (κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο) απέσπασε από την Ελλάδα, παρότι η τελευταία τα είχε απελευθερώσει το 1912.

Έναντι της αποστρατικοποίησης Στενών και Ίμβρου και Τενέδου, επεβλήθη στην Ελλάδα η αποστρατικοποίηση της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Έκτοτε, το στρατιωτικό καθεστώς των δύο ελληνικών νησιών συνδέθηκε από νομική άποψη  με το καθεστώς των Στενών.

Αποστρατικοποιημένα Στενά συνεπαγόταν και αποστρατικοποιημένες Λήμνο και Σαμοθράκh

Δύο σημαντικά άρθρα της συνθήκης της Λωζάνης για την εθνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Με αφορμή το ζήτημα αυτό ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του ο Αντιστρατήγου (ε.α.) Αντώνη Βασιλείου στην οποία παραθέτει, τα δύο παρακάτω άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που φαίνεται  ξεκάθαρα σε ποιόν ανήκουν τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες, που απέχουν πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές και σε ποιόν ανήκουν όσα από αυτά απέχουν λιγότερο από 3 ναυτικά μίλια

Άρθρον 6.

Όσον αφορά εις τα καθοριζόμενα υπό του ρου ποταμού και ουχί υπό των οχθών αυτού σύνορα, οι όροι «ρους» ή «αύλαξ» ων γίνεται χρήσις εν τη παρούση Συνθήκη, σημαίνουσι δια μεν τους μη πλωτούς ποταμούς την μέσην γραμμήν αυτών ή του κυρίου αυτών βραχίονος, δια δε τους πλωτούς ποταμούς  την μέσην γραμμήν της κυρίας αύλακος ναυσιπλοίας. Εν τούτοις, εναπόκειται εις την Επιτροπήν να καθορίση ειδικότερον, εάν η συνοριακή γραμμή θα ακολουθήση, εις τας ενδεχομένας αυτής μετατοπίσεις, τον ούτω προσδιορισθέντα ρουν ή την “αύλακα, ή εάν θα καθορισθή οριστικώς εκ της θέσεως του ρου ή της αύλακος κατά την έναρξιν της ισχύος της παρούσης Συνθήκης.

Εκτός αντιθέτων διατάξεων της παρούσης Συνθήκης, τα θαλάσσια όρια περιλαμβάνουσι τας νήσους και νησίδια τας κειμένας εις απόστασιν μικροτέραν των τριών μιλλίων από της ακτής.

Άρθρον 12.

Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της
17/30 Μαΐου 1913, και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου
1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων
(Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης
Συνθήκης των συναφών προς τας υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s