"Greek National Pride" blog

“Ευρωπαϊκό FMS”! Rafale F3-R Full Mission System… τα “άπαντα” στο σύστημα SOGITEC


Rafale F3-R Full Mission System – Άλλος ένας άσσος στο μανίκι των ιπταμένων της 332 Μοίρας και των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας. O εξομοιωτής του Rafale είναι ένα πλήρες σύστημα αποστολής. Από την κατασκευάστρια εταιρεία Sogitec, ονομάζεται FMS (Full Mission System) και είναι αυτό που περιγράφει η φράση. Σύστημα εκπαίδευσης τόσο στις κανονικές διαδικασίες πτήσης και διαχείρισης των συστημάτων του μαχητικού, όσο και σε διαδικασίες στοχοποίησης και εξαπόλυσης/άφεσης όπλων.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Στο σύστημα επίσης μπορούν να ενσωματωθούν για σκοπούς απόλυτα ρεαλιστικής εκπαίδευσης, διόπτρες νυχτερινής όρασης (NVG), όλες οι δυνατότητες του ατρακτιδίου στοχοποίησης και επιτήρησης Talios, καθώς και συστήματαος στοχοποίησης επί κάσκας (HMD). Στην περίπτωση των ελληνικών Rafale F3-R, ατρακτίδια Talios δεν έχουν αγοραστεί, ενώ το σύστημα Helmet Mounted Displays που θα αξιοποιούν οι Έλληνες ιπτάμενοι είναι το Targo II της ισραηλινής Elbit Systems.

To σύστημα FMS του Rafale, έχει περιληφθεί στη σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021 και θα παραληφθεί βάσει χρονοδιαγράμματος πριν από το τέλος Μαρτίου του 2022. Ο παλιός εξομοιωτής του Mirage 2000EGM έχει αποσυναρμολογηθεί ήδη και απομακρυνθεί, προκειμένου να δώσει τη θέση του στο καινούριο FMS του Rafale F3-R.

Για το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του, η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων που πρέπει να γίνεται ανά τακτά (και προκαθορισμένα…) διαστήματα στο FMS, θα πραγματοποιείται ως διαδικασία στη Γαλλία. Δεδομένου ότι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στον τύπο οκτώ Έλληνες ιπτάμενοι, με άλλους τέσσερις να βρίσκονται στη Γαλλία για τον ίδιο λόγο τώρα, το πρόγραμμα-χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μαχητικών στη δύναμη της 332 Μοίρας, δεν αναμένεται να παρουσιάσει καθυστερήσεις.

Οι πληροφορίες που θέλουν δύο από τα νεοπαραληφθέντα Rafale F3-R να μετασταθμεύουν άμεσα στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στις εγκαταστάσεις του ΣΟΤ, δεν επιβεβαιώνονται από τη στιγμή. Πρωταρχικό μέλημα είναι το στήσιμο και η λειτουργία των υποδομών στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, για την εκμετάλλευση του νέου τύπου και η κήρυξη της 332 Μοίρας επιχειρησιακής, όπως πρέπει.

Δηλαδή με την ευλαβική τήρηση όλων των διαδικασιών και των προγραμμάτων εκπαίδευσης και αξιολόγησης του προσωπικού. Ιπτάμενου και τεχνικού. Η διαδικασία θα τηρηθεί από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων επειδή τα επόμενα έξι Rafale F3-R, θα παραληφθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2022.

Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι θα προσγειώνεται στην Τανάγρα ένα αεροσκάφος ανά μήνα. Σημαντική συμβολή στην ταχεία και ποιοτική εκπαίδευση των πληρωμάτων που θα επανδρώσουν τα Rafale F3-R, αναμένεται να έχουν και τα δύο αυτόνομα συστήματα ULT (Unit Level Trainers) που αγοράστηκαν μαζί με τον εξομοιωτή (FMS) και με τη σειρά τους θα εγκατασταθούν στην 332 Μοίρα.

Τα συστήματα αυτά διαθέτουν χειριστήρια με πλήρη διακοπτολογία και λειτουργίες όπως αυτά που βρίσκονται και στο πραγματικό μαχητικό, παράλληλα με τρεις οθόνες τεχνολογίας αφής. Σε αυτές απεικονίζονται οι πλευρικές κονσόλες του θαλάμου διακυβέρνησης, μαζί με τις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFD – Multi Function Displays) που έχει μπροστά του στον πίνακα οργάνων ο ιπτάμενος.

Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να επιλέξει όλες τις λειτουργίες των συστημάτων αποστολής και πτήσης του μαχητικού, μέσω των διακοπτών και των κουμπιών στα χειριστήρια και τις οθόνες, ακουμπώντας τα ακροδάκτυλά του στις οθόνες αφής. Με άλλα λόγια έχει στη διάθεσή του έναν προσωπικό εξομοιωτή με τις πλήρεις δυνατότητες του μαχητικού, εντός της πολεμικής Μοίρας, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα εξάσκησης σε καθημερινή βάση είτε ατομικά, είτε με τη συνδρομή και την επίβλεψη εκπαιδευτή.

Τόσο ο εξομοιωτής FMS, όσο και τα δύο συστήματα ULT που θα εγκατασταθούν εντός των επόμενων δύο μηνών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην 332 Μοίρα, αναμένεται να φέρουν πραγματική επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπταμένων, αλλά και στις δυνατότητες σχεδίασης και εκτέλεσης περίπλοκων αποστολών προσβολής επίγειων και θαλάσσιων στόχων. Με πολύ μεγάλη ακρίβεια και σε ελάχιστο χρόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s