ΕΛΛΑΔΑ

Τεχνογνωσία στις διαστημικές εφαρμογές.


Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα παρακάτω διατιθέμενα πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, μέσα από τη συμμετοχή της στα προγράμματα Helios-II και MUSIS, με τρόπο που να επιτυγχάνεται με αυτά τελικά η συνδυασμένη πολιτική, αμυντική, διπλωματική, οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική ωφέλεια.

• Η Ελλάδα δεν αγοράζει πλέον δορυφορικές εικόνες, αλλά αποτελεί συνιδιοκτήτη στο οικονομικό ποσοστό συμμετοχής της των προγραμμάτων Helios-II την παρούσα περίοδο και MUSIS αργότερα, με τις δορυφορικές εικόνες να λαμβάνονται απευθείας επί ελληνικού εδάφους σε επίγειο δορυφορικό σταθμό, προς άμεση ικανοποίηση των ελληνικών επιχειρησιακών αιτημάτων.

• Τα κύρια επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των συστημάτων Helios και MUSIS, όπως η άριστη διακριτική ικανότητα, η παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων του χώρου, η δυνατότητα υπέρπτησης και η συχνότητα επανασκεψιμότητας της περιοχής ενδιαφέροντος, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια προσωπικού και υλικού, καλύπτουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.

• Η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα MUSIS εκτελείται από τη φάση της σχεδίασής του. Αυτό, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πρόβλεψη για συμμετοχή ελληνικών βιομηχανιών μέσω της «βιομηχανικής επιστροφής» στο ποσοστό της οικονομικής συμμετοχής μας, θα δώσει την ευκαιρία στην εγχώρια βιομηχανία για απόκτηση τεχνογνωσίας σε διαστημικές εφαρμογές. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα είναι πιθανόν μελλοντικά να αναπτύξει διαστημική τεχνολογία με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εθνικό όφελος.

• Την παρούσα περίοδο και μέχρι την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του ελληνικού επίγειου σταθμού εδάφους, η Ελλάδα λαμβάνει δορυφορικά προϊόντα μέσω αιτημάτων, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία.

• Για τα αιτήματα αυτά υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας και ανάλυσης με τη χρήση του λογισμικού του προγράμματος Helios – ΙΙΑ, στο Εθνικό Κέντρο Δορυφορικών Εφαρμογών.

• Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

• Το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος, με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που θα δίνει η επιχειρησιακή λειτουργία του επίγειου σταθμού (α’ εξάμηνο 2010) σε συνάρτηση με τη χρήση των δύο δορυφόρων Helios – ΙΙΑ και ΙΙΒ.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε