"Greek National Pride" blog

Συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα την Κυριακή


Το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2012 αναμένεται να ανακοινώσουν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο στήριξης της χώρας μας.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε εκπρόσωπος του επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επίσης γνωστοποίηση πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Όπως έγινε γνωστό, επί τάπητος θα τεθούν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Διπλωματική πηγή προσκείμενη σε σχετικές συνομιλίες από την πλευρά της ανέφερε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου, και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε προταθεί, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Η ημερομηνία της 10ης Μαΐου δεν συζητείται επί του παρόντος. Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης των δανείων προς την Ελλάδα την Παρασκευή 7 Μαΐου. Γιατί να περιμένουμε περισσότερο» συμπλήρωσε.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Γάλλος πρόεδρος συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την Ελλάδα το Σάββατο το πρωί.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των μέτρων

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ολοκληρώνονται, με τo σκληρό πακέτο μέτρων να αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα την Κυριακή.

Αποφασισμένη «για μεγάλες αλλαγές» η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα του συνεδρίου του Economist εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει κανένα πολιτικό κόστος, προκειμένου να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων αλλαγών» και διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, δεν πρόκειται να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος. «’Η τώρα ή ποτέ’» συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας την έκφραση του Πρωθυπουργού, πριν από μερικές ημέρες.

«Κανένας δεν πρέπει να συγχέει τη βούλησή μας να συγκρουστούμε με όποιες κατεστημένες νοοτροπίες χρειάζεται, με όποια μικρά και μεγάλα συμφέρονται χρειάζεται για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για το μηχανισμό στήριξης και το οικονομικό πρόγραμμα τριετίας που θα συνοδεύσει την ενεργοποίησή του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να κλείσουμε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση και έτσι να ανακοινωθούν ταυτόχρονα τα βασικά στοιχεία αυτού του προγράμματος, αλλά και όλος ο χρηματοδοτικός μηχανισμός, έτσι ώστε να μην έχει – όπως είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν θα έχει – η Ελλάδα κανένα πρόβλημα δανεισμού άμεσα».

«Αλλά ακόμη περισσότερο, να έχει την άνεση, χωρίς το καθημερινό άγχος των διακυμάνσεων των διεθνών αγορών, για να μπορέσει να βάλει μπροστά τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, το οποίο, όπως είπε, «μας έφερε σήμερα στο σημείο μηδέν».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκήσεις οικονομική πολιτική, όταν γύρω σου δεν πιστεύουν τους αριθμούς που τους δίνεις και δεν πιστεύουν ότι αυτά τα οποία εξαγγέλλεις θα τα κάνεις. Αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας το αντιμετώπισα προσωπικά, ως υπουργός Οικονομικών, από την πρώτη μου έξοδο εκτός της χώρας, με την επίσημη ιδιότητά μου», παρατήρησε χαρακτηριστικά.πηγη

1 thoughts on “Συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα την Κυριακή

  1. Άλλη μια φορά, η διεθνής κοινότητας θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το μέλλον μας. Και γιατί να μην το κάνει, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλάει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας και παγκόσμια διακυβέρνηση;

    Ο …παγκόσμιος Πρωθυπουργός και λοιποί ευσεβείς πόθοι

Σχολιάστε