"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ

Μέση Ανατολή: Επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών


                                    

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που δημοσίευσε την Παρασκευή το πρωί το «defence-point.gr», καθώς ανακοινώθηκε η επανέναρξη της ειρηνευτικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή. 

Η επανέναρξη των συνομιλιών κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει τη θετική κατάληξη και την υπογραφή κάποιας ουσιαστικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Το «κουαρτέτο» και οι ΗΠΑ ξεχωριστά ανέφεραν ότι στόχος είναι η κατάληξη σε ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους.

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση, την οποία προφανώς γνώριζαν από πριν, αφού δεν θα είχε προχωρήσει η ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών εάν δεν είχε εξασφαλιστεί η συναίνεση των δύο μερών

Χαρακτηριστική ήταν πάντως η απόρριψη των συνομιλιών από τη Χαμάς, η οποία ενδεχομένως να οδηγηθεί σε σκλήρυνση της θέσης της τη στιγμή μάλιστα που διαφαινόταν επανέναρξη συνομιλιών με τη Φατάχ με αντικείμενο την ενότητα στο παλαιστινιακό στρατόπεδο.
Πάγιος στόχος της Χαμάς είναι να πετύχει τη νομιμοποίησή της και την συμπερίληψή της στην πολιτική διαδικασία. Οι νέες συνομιλίες δεν την συμπεριλαμβάνουν άρα συνεχίζει να υφίσταται από την πλευρά της δύσης τη μομφή ότι πρόκειται για «τρομοκρατική οργάνωση», ή απλούστερα για εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Σε κάθε περίπτωση τη νομιμοποίηση της Χαμάς δε δείχνουν να επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι, από τους Ισραηλινούς και την Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρι την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Ας μη λησμονούμε ότι ο αραβικός κόσμος τείνει να αντιμετωπίσει τη Χαμάς ως συνεργάτη των Ιρανών, κατηγορία που φτάνει για να της δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα νομιμοποίησης.

Επί της ουσίας των συνομιλιών βέβαιη θεωρείται κάποια θεαματική χειρονομία από την πλευρά του Ισραήλ και για λόγους ουσίας και για λόγους επικοινωνιακούς. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι η παλαιστινιακή πλευρά είχε απορρίψει στο παρελθόν πρόταση του τότε πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ η οποία προέβλεπε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στο 90% των διεκδικούμενων εδαφών.
Το defence-point.gr υπογραμμίζει ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα πρέπει να διδαχθεί από την πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια. Θα πρέπει να δεχθεί μια γενναιόδωρη προσφορά, έστω εγγράφοντας σειρά επιφυλάξεων και υποσημειώσεων στη συμφωνία. Σημασία έχει κάθε φορά να κατορθώνεις να κατοχυρώνεις και από κάτι και σταδιακά να βαδίζεις προς τον αντικειμενικό σου σκοπό, πάντα με επιμονή και υπομονή.

Ο απόλυτος στόχος θα έπρεπε να είναι η πρώτη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στην Ιστορία. Η δυναμική που θα δημιουργούνταν στη συνέχεια θα μπορούσε να διευκολύνει εξαιρετικά την επίτευξη των επόμενων στόχων. Οι μαζικές αναγνωρίσεις από τη διεθνή κοινότητα, η διευκόλυνση στη χρηματοδότηση και άλλα «παράπλευρα» οφέλη, θα μπορούσαν να αλλάξει την τύχη των Παλαιστινίων.

Άπαξ και αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος το κόστος κατάργησής του θα βάρυνε δυσανάλογα την ισραηλινή πλευρά. Κατά συνέπεια, προέχει η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και στη συνέχεια, σταδιακά, παράλληλα με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι Παλαιστίνιοι θα είχαν μόνο να κερδίσουν.
Ταυτόχρονα, ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματος θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα νομιμοποίησης της Χαμάς, αφού η ισλαμική οργάνωση θα πρέπει να εξηγήσει στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας για ποιο λόγο οι συνθήκες διαβίωσής τους και οι προοπτικές του μέλλοντός του είναι πολύ χειρότερα από όσα θα ισχύουν στη Δυτική Όχθη. πηγη

Σχολιάστε