"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Δεν χορηγεί το ΙΚΑ τα θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς γιατί ο ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότερο


Αναλγησία δείχνει το ΙΚΑ απέναντι στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.

Το ασφαλιστικό ταμείο, όπως αναφέρει το «Βήμα», δεν χορηγεί στους διαβητικούς τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα, διότι «… δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλώς καθυστερεί για ένα-δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος».

Η παραπάνω φράση περιλαμβάνεται σε έγγραφο που έστειλαν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι τα θεραπευτικά υποδήματα αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Επίσης, τονίζεται ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι, καθώς και στις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας σημειώνουν ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως αναφέρει στα «Νέα», η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανασία Καρούνου η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους-αποτελεσματικότητας «είναι επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων-της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς».

Τονίζει, μάλιστα, πως αυτά τα ειδικά παπούτσια για διαβητικούς κοστίζουν 350 έως 400 ευρώ, ενώ ένας ακρωτηριασμός φτάνει να κοστίζει στα Ταμεία έως και 70.000 ευρώ.

«Οι κατεδαφιστικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης και η πίεση που ασκούν σε δημόσιους φορείς για δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών, οδηγούν σε ακραία ανάλγητες πρακτικές, όπως αυτή του ΙΚΑ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, βάζει τις ανάγκες των πιστωτών της χώρας πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και κυρίως των ασθενών και μετατρέπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε «βρικόλακα», που για λίγα ευρώ καταδικάζει σε ακρωτηριασμό τους διαβητικούς», συνεχίζει.

Newsroom ΔΟΛ

13 thoughts on “Δεν χορηγεί το ΙΚΑ τα θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς γιατί ο ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότερο

  1. Η..είδηση αυτή ήταν πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη.Να που τα ακρα…συναντώνται..

  2. φιλε Μανωλη….αν ενας ηλιθιος υπαλληλος απο αυτους που συνανταμε καθημερινα ειπε μια ηλιθιοτητα,φταιει ο Γιωργος προσωπικα;;;;μα τοσο προπαγαντα;τοσο εμετικη προπαγαντα;;;εχετε ξεπερασει και τους Σκοπιανους σε προπαγαντα…..ντροποι σας!

  3. αν δεν υπηρχε το ΔΝΤ σημερα η Ελλαδα θα ειχε χρεοκοπηση……αλλα αυτα ειναι ψηλα γραμματα για ολους εσας….νομιζετε οτι ειστε και πατριωτες!!!!μονο που και αυτοι που ηταν καταδοτες επι ναζι…….ετσι λεγανε και αυτοι τοτε!!!!!ντροποι σας…….εμετικη προπαγαντα κανετε και τιποτα αλλο,φαινετε ξεκαθαρα η ποιοτητα σας ως ανθρωποι…….

  4. Ο ακραίος φανατισμός είναι μορφή αγνοιας.Γι’αυτό και αποτελεί παντα μεοψηφία.Αυτό δεν αποτελεί με κανένα τρόπο απάντηση σε σχολια της παρούσης ανάρτησης.

  5. Η χώρα ουσιαστικά και κυριολεκτικά έχει χρεοκοπήσει,ακόμα και αν πιάσει τους στόχους του ΔΝΤ το 2014 θα χρωστάμε το 149% του ΑΕΠ.Όποιος από μας δεν θέλει να το καταλάβει στουρθοκαμηλήζει.
    Δυστυχώς το σάπιο πολιτικό κατεστημένο από το 74 έως σήμερα είχε ένα σκοπό και τον πέτυχε.
    Αυτά τώρα που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ είναι σαν τα καθρεφτάκια των Ινδιάνων
    Αυτοί που τώρα θέλουν να μας σώσουν είναι το πρόβλημα

  6. τι προτεινης Μανωλη;να το βαλουμε στα ποδια;να μην πολεμησουμε;να μην κανουμε καμια προσπαθεια;να δεχθουμε τη μοιρα μας;αν ολοι οι Ελληνες σκεφτοτανε σαν εσενα,κανενας δεν θα πολεμουσε τους Ιταλους (γιατι ηταν ισχυροτερη απο εμας)κανενας Ελληνας δεν θα πολεμουσε τους Ναζι……για τους ιδιους λογους,κανενας δεν θα πολεμουσε τους Οθωμανους επισης για τους ιδιους λογους!με το να ανεβαζεις αυτα τα βιντεακια,τι νομιζεις οτι κανεις;προπαγαντα κανεις…..και το ξερεις!ολοι μας γνωριζαμε και γνωριζουμε οτι υπηρχαν και υπαρχουν πολλα στραβα στην Ελλαδα……φοροδιαφυγη,αναξιοκρατια,ατελειωτες συντεχνιες,συμφεροντα που παντα ειναι εις βαρος του συνολου!για παραδειγμα συμφωνεις οτι οι γιατροι πρεπει να κατακλεβουν τα δημοσια ταμεια;να υπαρχουν κλειστα επαγγελματα και κανεις να μην τολμα να τα πειραξει γιατι εχει πολιτικο κοστος;να υπαρχη ενας τοσο μεγαλος δημοσιος τομεας που δεν παραγει τιποτα,που ζει εις βαρος των Ελληνων φορολογουμενων;ολα αυτα δεν πρεπει καποτε να αλλαξουνε;γιατι πρεπει ο μεσος Ελληνας να πληρωνει της εικονικες υπερωριες του ΟΣΕ…..των καθε ΔΕΚΟ;δεν πρεπει ολα αυτα καποτε να τελειωσουνε;και αφου ολοι εμεις και το πολιτικο συστημα εκλεινε τα ματια και τα αυτια ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ,εμεις πρεπει να συνεχισουμε ετσι;μηπως λεω μηπως αυτα που μας υποχρεωνει πλεον το ΔΝΤ ισως θα επρεπε να τα κανουμε εμεις…..πολλη πριν;το ξερεις οτι κλειστα επαγγελματα δεν εχει ουτε η Αλβανια;μηπως το ΔΝΤ δεν ειναι και τοσο κακο;μηπως προσπαθει να βαλει μια σειρα στην Ελλαδα που δεν μπορεσαμε να βαλουμε εμεις;το εχεις σκεφτει μηπως;η απλα ακους τους καθε λογης φωστηρες (Παπαρηγα,Τσιπρα,Σαμαρα)και οχι μονο (Αυτια,Τραγκα)και οχι μονο (Ελευθερου Τυπου,Απογευματινη,Χωρα)και διαφορων αλλων παπαγαλων που πραγματικα (φωναζουνε)για τα (δικα τους) συμφεροντα και των (αφεντικων τους)ξερεις οτι ολα αυτα τα χρονια πολλοι ειχαν βολευτει με αυτην την αρρωστη κατασταση και τωρα πρεπει να ξεβολευτουνε……αλλοι το καταλαβαινουνε και αλλοι απλα τρωνε τα παραμυθια τους σαν κουφετα…..εσυ σε ποια κατηγορια ανηκεις;

  7. ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΑΜΕΑ) ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙ 32 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Σχολιάστε