"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 και των MEKO 200HN δεν είναι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αλλά ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ


f_16_52_adv_22  Greek

Σχηματισμός 4 F-16 block 52+ (Πηγή ΓΕΑ)

Την Παρασκευή παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής το αναθεωρημένο πενταετές “εξοπλιστικό” πρόγραμμα 2013-2018 από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καράμπελα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο.

Όπως διέρρευσε, το ποσό που διατίθεται για την εφαρμογή του προγράμματος, είναι της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε: 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2018.

Πολλά μπορούν ειπωθούν επί του θέματος, αλλά κατά πως φαίνεται δεν θα έχουν και μεγάλη σημασία: η κατάσταση για τις ΕΔ είναι πλέον ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ.

Αν μπορεί κάτι να γίνει ώστε να σηματοδοτήσει ένα ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ γι’ αυτές είναι η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ εφαρμογή της Νέας Δομής Δυνάμεων καθώς και η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού βαθμού επιχειρησιακής διαθεσιμότητας του υπάρχοντος υλικού η οποία θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της εφοδιαστικής υποστήριξης (ομαλή ροή προμήθειας ανταλλακτικών, πυρομαχικών, καυσίμων) και της αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.


Αυτό φαίνεται πως είναι και το σκεπτικό της αυτής απόφασης, η ολική επαναφορά δηλαδή του ήδη υπάρχοντος ελληνικού οπλοστασίου σε επιχειρησιακό επίπεδο 100%.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν προγράμματα που δυστυχώς ΔΕΝ μπορούν να περιμένουν και αφορούν στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και των φρεγατών MEKO 200HN.

Και είναι τόσο σημαντικά αυτά τα προγράμματα γιατί αποτελούν ΒΑΣΙΚΑ εργαλεία προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας καθώς και άσκησης εθνικής εξωτερικής πολιτικής, προεξάρχοντος του ζητήματος της ΑΟΖ και κατ’ επέκταση της εκμετάλλευσης των ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων -πάει να πει του εθνικού ΠΛΟΥΤΟΥ.

ΘΕΛΕΙ η ελληνική κυβέρνηση να προασπίσει τον πλούτο και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού; ΑΝ ναι, τότε ΟΦΕΙΛΕΙ να εκτελέσει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ (κόβοντας κονδύλια από παντού και προσπαθώντας να μετακυλήσει τις όποιες πληρωμές στο απώτερο μέλλον) τα παραπάνω προγράμματα γιατί αλλιώς,

– ΤΙ νόημα έχει να γίνει ο ΕΜΖ των φρεγατών το 2018-19 όταν οι εν λόγω φρεγάτες θα έχουν ξεπεράσει προ πολλού το μέσον της ωφέλιμης επιχειρησιακής τους ζωής;

– ΤΙ νόημα θα έχει το 2018-19 ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών όταν (μετά το πέρας της 6ετίας που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτός) τα αεροσκάφη θα θεωρούνται ΗΔΗ παρωχημένα;

Την ώρα μάλιστα που ΗΔΗ από του χρόνου στο Αιγαίο οι Τούρκοι θα πετούν με εκσυγχρονισμένα F-16 στο ΣΥΝΟΛΟ τους;

ΓΙΑΤΙ αποσαρθρώνουμε τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΥΛΩΝΑ υπεροχής μας;

– ΓΙΑΤΙ οι αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΝ δεν παίρνουν θέση επί του ζητήματος;

– ΓΙΑΤΙ ο εκάστοτε Αρχηγός για να μιλήσει την αλήθεια πρέπει ΠΡΩΤΑ να αποστρατευθεί;

Περιττεύει δε να προστεθεί πως υπό αυτό το δραματικό πλαίσιο οποιαδήποτε κουβέντα γύρω από τη μίσθωση φρεγατών FREMM και αεροσκαφών ATL-2 λογίζεται πλέον ως ΑΝΕΚΔΟΤΟ…

 hellenicarmedforces    HBS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s