"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Η Λευκωσία απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ανακήρυξη ΑΟΖ στα βόρεια της Κύπρου


– Φαίνεται πως η Λευκωσία έχει μπει για τα καλά στο σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής μας
– Θα κατατεθούν συντεταγμένες για καθορισμό ΑΟΖ στη βόρεια περιοχή, καλώντας την Άγκυρα σε συζήτηση
– Μετά το Κραν Μοντανά για δεύτερη φορά η Άγκυρα καλείται να συνομιλήσει με την Λευκωσία
– Η κίνηση της Λευκωσίας θεωρείται ως απάντηση στην πρόθεση τηςΤουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις
– Τί ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης για τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς

Η Κύπρος έχει ήδη ξεκινήσει από το 2003 τις κινήσεις οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, καθώς μέχρι και το 2010 είχαν υπογραφεί συγκεκριμένες συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με τον Λίβανο ωστόσο μέχρι στιγμής όμως να μην έχει επικυρώσει την σχετική οριοθέτηση. Εξάλλου καθίσταται σαφές πως χωρίς τις συγκεκριμένες συμφωνίες επί των οριοθετήσεων ουδεμία εταιρεία θα προσερχόταν σε κύκλους αδειοδοτήσεων, εφόσον δεν θα ήταν επακριβώς καθορισμένα τα τεμάχια όπου θα διεξάγονται οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.

Έτσι, σε αυτό το μοτίβο, όπως πληροφορούμαστε και από το άρθρο του Κώστα Βενιζέλου για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προβεί σε κατάθεση συντεταγμένων προς καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην βόρεια θαλάσσια ζώνης, ζητώντας από την παράκτια χώρα, ήτοι στην περίπτωση αυτή την Τουρκία, να ξεκινήσουν συζητήσεις επί του θέματος. Πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρεται πως η Λευκωσία έχει προχωρήσει και ετοιμάσει τις συντεταγμένες, όπως έπραξε στο παρελθόν με Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο και θα τις καταθέσει τις επόμενες ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη.

Εντούτοις, η περίπτωση της Τουρκίας, προφανώς παρουσιάζει έντονες πολιτικές περιπλοκές και ιδιομορφίες, καθώς από την στιγμή που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κρατική υπόσταση στην Κ.Δ. είναι σαφές πως δεν θα αναγνωρίσει και την ενέργεια αυτή της Λευκωσίας, χωρίς να αποκλείεται να αντιδράσει σε διάφορα επίεπδα, ωστόσο, αυτή η επικρεμάμενη απειλή δεν φαίνεται πως θα σταθεί ικανή στην παρούσα φάση να εμποδίσει τη Λευκωσία να απεμπολήσει το
κυριαρχικό της αυτό δικαίωμα. Από τις προθέσεις της Λευκωσίας εξάλλου συνάγεται πως ενδεχομένως έχουν ληφθεί και κάποιου είδους διαβεβαιώσεις από ισχυρότερους της Τουρκίας περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας της Ν.Α. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής…

Η συγκεκριμένη ενέργεια της Λευκωσίας είναι μονομερής και προβάλλεται ως η απάντηση της Κ.Δ. στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων ερευνητικών γεωτρήσεων σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί φορείς στην Λευκωσία φαίνεται πως επεξεργαστεί όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα από μια τέτοια ενέργεια, αξιολογώντας πως την δεδομένη χρονική περίσταση είναι η καταλληλότερη για την προώθηση του συγκεκριμένου κυριαρχικού της δικαιώματος στα βόρεια τεμάχια της ΑΟΖ.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι προετοιμασίες για την κατάθεση συντεταγμένων δεν είναι τωρινές, καθίστανται επεξεργασία εδώ και χρόνια, πλην όμως αυτή την περίοδο έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Η ετοιμασία των συντεταγμένων γίνεται σε δύο επίπεδα, τεχνικά μέσα και από το Κτηματολόγιο κι άλλες υπηρεσίες του κράτους καθώς και νομικά, όπου τυγχάνει νομικής επεξεργασίας η πρωτοβουλία. Η κατάθεση θα γίνει στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαβάζουμε στο σχετικό δημοσίευμα του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ».

Η Τουρκία εξάλλου στο παρελθόν είχε καταθέσει στον άνωθεν Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην Ε.Ε. τις παράνομες διεκδικήσεις της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Πρόκειται για το συγκεκριμένο επίσημο έγγραφο συνάντησης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο η Κ.Δ. είχε αναγραφεί ως «εκλιπούσα»…

Η Τουρκία ισχυρίζεται επί μακρώ χρονικό διάστημα, ότι κατέχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά σε γεωγραφικό μήκος δεν γίνεται τυχαία και αφορά στις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Με μια πρώτη ταχεία ανάγνωση του τουρκικού χάρτη καθίσταται σαφέστατο πως η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται ως και την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πάγια προβαλλόμενη θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η θέση αυτή είναι συνεπής «με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές», ενώ είναι γνωστό πως Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ, με την Άγκυρα βέβαια να λαμβάνει την «μερίδα του λέοντος» στην μοιρασία με τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς»…

Σε κάθε περίπτωση βέβαια νομικά δεν στέκει η μοιρασιά αυτή, καθώς ως πράξη λογίζεται ως παράνομη, καθότι έχει συναφθεί με μη αναγνωριζόμενο κράτος.

Πέραν όμως των τουρκικών αξιώσεων, αιτιάσεων και ισχυρισμών, η Κυπριακή Δημοκρατία, στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προβεί σε κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ στην βόρεια θαλάσσια ζώνη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
Η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία προχωρεί εντός των επομένων ημερών στην κατάθεση συντεταγμένων, στα Ηνωμένα Έθνη, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για την περιοχή βορείως της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «σε όλα τα θέματα η Κυβέρνηση λαμβάνει, με απόλυτη σοβαρότητα, συγκεκριμένο σχεδιασμό και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποφάσεις προς διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». πηγη

Σχολιάστε