"Greek National Pride" blog

ΥΠΕΘΑ: Επισκέψεις υψηλόβαθμων για εξοπλιστικά… Ε/Π Blackhawk και μια απουσία στη Βουλή


Οι τελευταίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά, τα ελικόπτερα που βαίνουν ολοταχώς προς συμβασιοποίηση και οι εξελίξεις στην αεράμυνα, μας προσφέρουν τα δυο βασικά θέματα του σημερινού ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ. Εντύπωση προκάλεσε βέβαια, άλλη μια απουσία του Νίκου Δένδια από τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία. Κατά τα άλλα, μια επισήμανση για την υπόθεση του sms της κ. Γκραμπόβσκι. Στις διεθνείς εξελίξεις η οικονομία του Ισραήλ και οι διαθέσεις των κοινωνιών στην Ουκρανία και τη Ρωσία, βρίσκονται στο επίκεντρο.

«ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑ;
Ισραηλινή «απόβαση» στην Αθήνα με αντικείμενο τα προγράμματα ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την τρέχουσα εβδομάδα, αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ πραγματοποιεί επαφές με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ την ίδια περίοδο βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές και βιομηχανική ισραηλινή αντιπροσωπεία. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της Israel Aerospace Industries (IAI) επισκέπτονται την INTRACOM Defence (IDE) που από τον Μάιο του 2023 αποτελεί την ελληνική – ευρωπαϊκή θυγατρική του κρατικού ισραηλινού ομίλου (ΖΝΡ).

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ UH-60M
Δια περιφοράς πρόκειται να επικυρωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) η προμήθεια μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS) με τις ΗΠΑ των 35 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk, μετά τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση από την ειδική διαρκή επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής. Με την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης θα πρέπει να καταβληθεί ως προκαταβολή στον αντισυμβαλλόμενο, το αμερικανικό δημόσιο, 320 εκατ. ευρώ, Δηλαδή, το 29,8% του συνολικού τιμήματος, που ανέρχεται σε 1.105.000.000 ευρώ άνευ κρατήσεων 4% (ΖΝΡ).

ADVERTISEMENT

Ο ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η χθεσινή απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια από τη συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής και η αντικατάσταση του από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη εμπεριέχει κάποιου είδους συμβολισμό ή μήνυμα; Τα εισηγητικά για την ενημέρωση των μελών της επιτροπής για τα δύο προγράμματα της χθεσινής συνεδρίασης, την προμήθεια των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και την αξιοποίηση, μέσω μεταβίβασης στην Ουκρανία, «μη επιχειρησιακά αναγκαίων πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων», φέρουν την υπογραφή Δένδια. Άρα γιατί δεν παρέστη για να ενημερώσει την επιτροπή ένας κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτικός άνδρας; Φόρτος εργασίας; Κάποια δραστηριότητα που δεν ανακοινώθηκε; Μια κάποια αποστασιοποίηση;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ FITCH RATINGS
Προβληματίζει η έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings για την ισραηλινή οικονομία, αν και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει «ανάγνωση» που μπορεί να θεωρήσει «το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο». Το θετικό είναι ότι η ισραηλινή οικονομία διατήρησε το «A+». Το αρνητικό είναι ότι κατέβηκε ένα σκαλί ακόμα η εκτίμηση για το μέλλον (outlook). Είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για το αν θα περάσει στη σφαίρα του «αρνητικού», κάτι που επισημοποιήθηκε.

Η αξιολόγηση μοιάζει να περιέχει και μια έμμεση προειδοποίηση. Ότι σε περίπτωση που δεν λήξει ο πόλεμος, περαιτέρω υποβάθμιση θα είναι αναπόφευκτη, καθώς θα παραμείνουν σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα οι δαπάνες που συνδέονται με τη διεξαγωγή του πολέμου. Οι αξιολογήσεις των «οίκων», επί της ουσίας «γνωμοδοτούν», δηλαδή συμβουλεύουν του επενδυτές για το ρίσκο της επένδυσης στα ομόλογα μιας χώρας. Αυτό επηρεάζει τα επιτόκια δανεισμού της, που αυξάνονται για να λειτουργήσουν ως δέλεαρ στους επενδυτές με σκοπό να «προσπεράσουν» το υψηλότερο ρίσκο, με την προσδοκία της μεγαλύτερης απόδοσης.

Περαιτέρω εκτροπή
Ο FITCH εκτιμά, μάλλον δικαιολογημένα, ότι το ρίσκο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα κατά της Χαμάς παραμένει υψηλό. Αυτό αποτελεί έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο δυνητικό μέτωπο με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, συν την πορεία της εξέλιξης της δράσης των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Τα επεισόδια είναι συνεχή και παρόλο που παρά το αίμα που χύνεται όλες οι πλευρές δείχνουν να «συμφωνούν» πως δεν επιθυμούν επέκταση του πολέμου, δε σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να εκτραπούν και να τεθούν εκτός ελέγχου…

«Σπόνσορες» και επιθυμίες τρίτων…
Πίσω από τις ανησυχίες αυτές, προφανώς κρύβεται το ενδεχόμενο εμπλοκής με τον κύριο -αλλά όχι μοναδικό…- σπόνσορα των οργανώσεων αυτών, δηλαδή το Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία, έχει εντάξει τις οργανώσεις αυτές στην αποτρεπτική του στρατηγική, έναντι του ενδεχομένου να πληγεί η πυρηνική του υποδομή από το εβραϊκό κράτος. Στον όλο υπολογισμό του οίκου όμως σαφής είναι η αναφορά και στο πολωμένο εσωτερικό πολεμικό μέτωπο. Γενικότερα, η συγκυρία είναι εκρηκτική και όλοι φοβούνται πως ίσως κρύβει εκπλήξεις. Εάν το ποτήρι είναι μισοάδειο, τότε θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει και την έκθεση αυτή, ως μέρος… της στρατηγικής αποτροπής της επέκτασης του πολέμου! Της στρατηγικής κάποιων…

Οργή Λευκού Οίκου αλλά υποστήριξη
Εάν οι εκτιμήσεις των «οίκων» σκοπεύουν να αποκρυπτογραφήσουν τη μεγάλη εικόνα της περιφερειακής σύγκρουσης στη Γάζα, χαρακτηριστική και επεξηγηματική είναι η δύσκολη σχέση των Ισραηλινών με τους Αμερικανούς. Ο ίδιος ο Νετανιάχου ανέλαβε την ευθύνη και απολογήθηκε για πλήγμα που σκότωσε εφτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης «World Central Kitchen».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να είπε, ότι τέτοια λάθη δυστυχώς συμβαίνουν στον πόλεμο και δεσμεύθηκε για πλήρη διερεύνηση με στόχο να μην ξανασυμβεί, δεν κατόρθωσε όμως να αποτρέψει την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αυτή διέρρευσε σε πλειάδα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά το ιδιαίτερα δεικτικό ύφος στις επίσημες δηλώσεις, η Ουάσινγκτον κράτησε σχετικά χαμηλούς τόνους και δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια.

Σχολιάστε