Κύπρος

Συναγερμός από την απόφαση του ΕΔΑΔ.


Απογοήτευση από όλα τα κόμματα και την κυβέρνηση της Κύπρου.

 

Για την μεγαλύτερη νίκη τους από το 1974 μιλούν οι Τούρκοι.

Ως την μεγαλύτερη νίκη της Τουρκίας μετά το 1974 χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΔΑΔ για τη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμετ Νταβούτογλου. Όπως ανέφερε, πρώτη φορά διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει επίσημο όργανο του ψευδοκράτους. Με ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μάθημα προς τους Ελληνοκύπριους και μας καλεί να αντιληφθούμε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί σύντομα…

Και ενώ στην Τουρκία και στα κατεχόμενα επικρατεί πανηγυρικό κλίμα για την απόφαση του ΕΔΑΔ τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και τα κόμματα στην Λευκωσία την αντικρύζουν επικριτικά. Έκπληξη προκαλεί η μη τοποθέτηση της Αθήνας, κάτι που αποδίδεται στην δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας για την επιτυχία των ταξιδιών του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Στην συνάντηση του με τον Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η απόφαση είναι η έκκληση του προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη για έκτακτη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία ακόμη δεν έχει απαντήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες ότι αν και σεβαστή η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι λανθασμένη.

«Δεν μπορεί το ΕΔΑΔ να παραπέμπει για θεραπεία του προβλήματος της περιουσίας ενός εκάστου του ιδιοκτήτη, σε μέσα τα οποία αποτελούν ουσιαστικά προϊόν και απότοκο παρανομίας. Ούτε και παλαιότερα ευρήματα του ΕΔΑΔ, όπως στην υπόθεση Φωκά και Πρωτοπαπά, μπορούν να δικαιολογήσουν διολισθήσεις του Δικαστηρίου σε αυτή την απόφαση» ανέφερε επισημαίνοντας ωστόσο ότι »το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρεται σε εισβολή και κατοχή και επισημαίνει την ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές».

ΠΗΓΗ / Το είδαμε στο φιλικό και αξιόλογο http://1453-2009.pblogs.gr/

Σχολιάστε