"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Κύπρος / Τουρκία

Στο Φως αναμένεται να έρθουν τα απομεινάρια των δύο Αεροσκαφών της «Επιχείρησης Νίκη»


noratlas-c-495x330

Στο φως αναμένεται να έρθουν σύντομα και τα συντρίμμια δυο μεταγωγικών αεροσκαφών ΝΟΡΑΤΛΑΣ.

Στις αποκλειστικές φωτογραφίες τις οποίες εξασφάλισε και φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤΕΝΑ, διακρίνονται τα συντρίμμια των δυο Νοράτλας πρόχειρα σκεπασμένα με χώμα, σε χαράδρα νοτιοδυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Τα απομεινάρια εντοπίστηκαν, έπειτα από πληροφορίες που έδωσε στις αρμόδιες αρχές, ο κ. Τάκης Θεολόγου, ο οποίος εργαζόταν στο κλιμάκιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και ο οποίος συνόδευσε προ ημερών στην περιοχή κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ξενοφών Καλλη.

5A1358C730068B4964F5D31DF01C66D1

Σύμφωνα μα τον κ. Θεολόγο, μοναδικό Ελληνοκύπριο μάρτυρα του γεγονότος, το Δεκέμβριο του 1974 Βρετανός αξιωματικός ρυμούλκησε τα αεροσκάφη και τα έριξε σε χαράδρα που βρίσκεται περίπου εκατό μέτρα νοτιοδυτικά από το δίαυλο 27 του αεροδρομίου.

Πρόκειται για δυο από τα αεροσκάφη τα οποία το βράδυ της 21 προς 22 Ιουλίου 1974, εκτελώντας αποστολή αυτοκτονίας, μετέφεραν στην Κύπρο του καταδρομείς της πρώτης Μοίρας Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης, στην μοναδική προσπάθεια μεταφοράς ελληνικών ενισχύσεων για αντιμετώπιση της Τουρκικής Εισβολής.

Εκτός από το ΝΟΡΑΤΛΑΣ που καταρρίφθηκε στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας, με αποτέλεσμα το θάνατο του πληρώματος και των καταδρομέων που επέβαιναν, πλην ενός, ζημιές από τα αντιαεροπορικά πυρά, υπέστησαν και άλλα αεροσκάφη.

45_1-1650

Μάλιστα δυο καταδρομείς, ο Σπύρος Νόμπελης και ο Κωνσταντίνος Νόμπελης οποίοι επέβαιναν στο μεταγωγικό με την κωδική ονομασία ΝΙΚΗ 6, τραυματίστηκαν θανάσιμα από τα αντιαεροπορικά πυρά και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Τα δυο Νοράτλας τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ, δεν ήταν σε θέση να επιστρέψουν πίσω στο αεροδρόμιο Σούδας στην Κρήτη από όπου απογειώθηκαν χτυπημένα από φίλια πυρά.

cebdceb9cebaceb7-paragliding

Παρέμεναν ακινητοποιημένα στο δίαυλο προσγειώσεως, για μήνες μετά την εισβολή και την παράδοση του αεροδρομίου στα Ηνωμένα Εθνη.

Ο επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου ο οποίος επιβεβαίωσε την ανεύρεση των δυο ΝΟΡΑΤΛΑΣ, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πεσόντες ανάμεσα στα συντρίμμια. Σημείωσε εντούτοις ότι έχει μεγάλη Ιστορική σημασία η συγκεκριμένη ανακάλυψη.

cyprus_epiheirisi_niki1-712

Ο κ. Φωτίου, αποκάλυψε επίσης, ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των καταδρομέων που θάφτηκαν μαζί με το ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα πραγματοποιηθεί με τις δέουσες τιμές ο επαναπατρισμός τους

Σχολιάστε